Silvan'da mahalleler hayalet gibi

Güncelleme Tarihi:

Silvanda mahalleler hayalet gibi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2015 22:05

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 3 mahalledeki sokağa çıkma yasağı bugün 12’nci gününde. Mahalleler büyük oranda terk edilmiş durumda. Kalanlar ölüm korkusu ve yokluğun yanı sıra yangınlarla boğuşuyor. İsmet Yıldız “3 gün önce patlamada alev alan evim ve işyerlerim harabeye döndü” diyor.

Haberin Devamı

SİLVAN’da 12 gün önce Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ederken dün bu bölgelerde sürekli patlama sesleri duyuldu. HDP heyeti polis ve askerin geniş güvenlik önlemi aldığı mahallelere girmeye çalışırken asker havaya ateş açtı. 

50’YE YAKIN GÖZALTI

Mahalleye girmeye çalışan 50’ye yakın kişi gözaltına alındı. Şehir merkezinin giriş çıkışları akşam saatlerinde araç trafiğine kapatıldı. Su ve elektriğin verilmediği 3 mahallede 10 bin kişiden fazla insanın göç ettiği belirtiliyor. Hendeklerin bulunduğu Konak, Tekel ve Mescit mahalleleri etrafındaki tepelere birer kilometrelik arayla tanklar konuşlandırılmış durumda. 3 mahallede Özel Harekât timlerinin yanı sıra uzman askerler operasyon yürütüyor.

HDP’LİLER ALINMADI

Haberin Devamı

Zırhlı araçlar tarafından kuşatılan mahallelere dün HDP heyeti girmek istedi. Ancak güvenlik güçleri sokaklarda PKK tarafından yerleştirilmiş patlayıcı tuzakları olduğu gerekçesiyle geçişe izin vermedi. Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve İdris Baluken’in de bulunduğu yaklaşık 200 kişilik grup Tekel Mahallesi’ne girmeye çalışırken asker havaya ateş açtı. Polis tarafından gruba yapılan müdahalede 50 civarında kişi gözaltına alındı. 3 mahalleden son zamanlardaki çatışma sürecinde yaklaşık 10 bin kişinin ayrıldığı belirtiliyor. Bu bölgelerde bir haftadır elektrik ve su da yok. Çok az sivilin kaldığı mahalleye giriş çıkışlara güvenlik güçleri tarafından izin verilmiyor. 10 gün boyunca çatışma bölgesinde kaldığını söyleyen 65 yaşındaki Mehmet Şerif Coşkun yaşadıklarını, “10 gündür Tekel Mahallesi’nden çıkamıyordum. Evde içecek suyumuz ve yiyecek erzakımız kalmadı. Bugün (dün) sabah saatlerinde polis mahalleden çıkmamıza izin verdi. Şu anda mahallede sadece yaşlılar kaldı” sözleriyle aktardı.

PATLAMA YANGINLARI 

Silvan’da patlamaların yoğun olarak yaşandığı bir diğer mahalle olan Mescit’te de bu patlamalardan kaynaklanan yangınlar meydana geldi. Giriş çıkışlar yasak olduğu için yangınlara müdahale edemediklerini söyleyen itfaiye çalışanları sokağa çıkma yasağının kalkmasını beklerken, evleri ve işyerleri yananlar ise perişan. 3 gün önce yaşanan bir patlamada işyerinin alev aldığını söyleyen İsmet Yıldız, “Tam 3 gündür evim ve işyerlerim yanıyor. 3 dükkânım ile 4 dairem neredeyse harabeye döndü. Evimin bulunduğu caddenin başında itfaiye ekipleri ile sokağa çıkma yasağının kalkmasını bekliyoruz. Şu ana kadar 300 bin lira zararım oldu” dedi. 

Haberin Devamı

YARDIMLAR  ELDE KALDI

Yardım için günde ortalama 80 ailenin kendilerine başvurduğunu söyleyen Silvan Belediyesi yetkilileri, çeşitli yerlerden yardım geldiğini ancak dağıtamadıkları için beklettiklerini belirti. Belediyenin Halkla İlişkiler danışmanlarından Nuroj Geçmez, ilçedeki sıkıntıları şöyle anlattı: “Silvan halkı, hastalarını şehir dışına nakletti. Her gün onlarca aile yardım için bize başvuruyor. Şu ana kadar şehirden 10 bin kişi göç etti. Gıda ve barınma sorunu var. 3 mahallede altyapı tamamen çökmüş durumda. Altyapı onarımı yapılamadığı için halen bu 3 mahalleye su ve elektrik verilemiyor.” 

BİRLİKTE KARŞI ÇIKALIM

Şehirde yaşanan çatışmalardan dolayı sivil halkın zarar gördüğünü ve çatışmaların durması gerektiğini söyleyen Silvan halkı ise “Defalarca Silvan’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Her seferinde daha çok insan hayatını kaybetti” diyerek tepkilerini dile getiriyor. Çatışmalardan dolayı şehirde huzur kalmadığını söyleyen imam Mehmet Sıddık Gösteriş, “Malazgirt Savaşı’nda atalarımız beraber savaştı. Kurtulup Savaşı’nda dedelerimiz beraber savaştı. Bu savaşa karşı da hep beraber karşı çıkalım” dedi.

Haberin Devamı

HENDEĞE ÇIKTILAR 

SİLVAN’da hendekleri kapatma ve patlayıcıları temizleme çalışmaları sürerken, askerlerin giysilerinde yer alan ‘Yiğitler’ yazısı dikkat çekti. Askerlerin, kendilerini bu isimle adlandıran bir Özel Harekât timi olduğu öğrenildi. Jandarma Özel Harekât’tan oluşturulan timler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da görev yapan ve gönüllü personelden seçilen savaşçı birlikler. Tamamı rütbeli personelden oluşuyor. Tim içerisinde bulunan görevlerine uygun olarak çeşitli kurslar (komando kursu, yakın koruma, silah sistem, istihbarat, bomba imha, bomba atar, RPG vb.) görüyorlar. Her biri 18 askerden oluşan bu timler, terör bölgelerinde olaylara müdahale ederek en az zayiatla terör örgütüne darbe vurmak için eğitiliyorlar. Kendi yaşadıkları olaylardan esinlenerek bir kod isim kullanıyorlar; Dadaşlar, Fatihler, Efeler, Oğuzlar, Yiğitler gibi.  

Haberin Devamı

ÇATIŞMA YOK TEMİZLİK VAR

DİYARBAKIR Valisi Hüseyin Aksoy, Silvan’daki son durumla ilgili şunları söyledi: “Bugün (dün) için bize bir çatışma ve temasın olduğuna dair bir bilgi gelmedi. Arkadaşlarımız mahallelerin birçok noktasına yerleştirilen patlayıcıları temizlemeye çalışıyorlar. Hendekleri kapatmaya çalışıyorlar. Bugün gelen patlama sesleri, bu tuzakların etkisiz hale getirilmesinden kaynaklanıyor. Oradaki çalışmaları bir an önce yapıp sokağa çıkma yasağını kaldırmak istiyoruz.” 

AA: KONTROL TAMAMEN SAĞLANDI

ANADOLU Ajansı’nın haberine göre, Silvan’da terör saldırılarının yoğun olduğu üç mahalle terör örgütü mensuplarından temizlendi, kontrol tamamen sağlandı.

Haberin Devamı

Güvenlik güçleri, teröristlerin saldırılarının yoğun olduğu Tekel, Mescit ve Konak mahallelerindeki operasyonlarda büyük başarı sağladı. Evler ve sokaklar tek tek kontrol edilerek tuzaklanan patlayıcılar etkisiz hale getiriliyor.

Teröristler tarafından kullanılan Tekel Mahallesi’ndeki 5 katlı apartmanda oluşturulan mevziler de güvenlik güçleri tarafından dağıtıldı.

Mahalledeki Tekel Camisi de teröristler tarafından sığınak olarak kullanıldı.  

Operasyonların ardından mahallede teröristlerin kazdığı hendeklerden 9’unun kapatıldığı, 11 el yapımı patlayıcının imha edildiği, teröristlere ait aralarında roketatarların da bulunduğu çok sayıda silah ele geçirildiği bildirildi.

Özel harekât polisleri, operasyon sırasında şehit olan arkadaşları Necmi Çakır’ı da unutmadı. Mahallelerin teröristlerden temizlenmesinin ardından polisler, Çakır’ın teröristlerce şehit edildiği binaya büyük boy Türk bayrağı astı.

BELEDİYE DOZER VERMİYOR

SİLVAN Kaymakamı Murat Kütük, sokağa çıkma yasağının bulunduğu Konak, Mescit ve Tekel mahallelerinde teröristlerce kazılan hendeklerin kapatılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

“Sokağa çıkma yasağının olduğu mahallelerde, 40’a yakın hendek ve barikat var. Hendekler büyük iş makineleriyle kazıldığı için ancak yine aynı nitelikteki makinelerle kapatılabiliyor. Bu iş makineleri, emniyet güçlerimizde bulunmuyor. Bunları Diyarbakır’dan, diğer il ve ilçelerden takviye alarak sağlıyoruz. Şu anda hendek kapatmak için diğer belediyelerden yardım gelirse hemen kapatırız. Ne kadar çok belediye aracı gelip bize bu konuda yardımcı olursa sokağa çıkma yasağı da o kadar çabuk kalkar. (Diyarbakır’daki belediyelerden söz konusu talebe olumlu karşılık veren olup olmadığı sorulunca) Belediyelerden yok. Belediyeler ancak başkası talep ederse karşılık veriyorlar. Maalesef güvenlik güçlerinin taleplerine olumlu bir yanıt alamıyoruz. Ayrıca ilçedeki operasyonda ‘tank ve top gibi ağır silahların kullanıldığı’ iddiaları gerçeği yansıtmıyor.” DHA

PKK'DAN TEMİZLEDİLER

SİLVAN’da sokağa çıkma yasağı sürerken PKK’lı teröristlerin üslendiği okullarda çatışmalardan geriye harap manzaralar kaldı. Birçok okulda teröristlerin kaçış için sınıf duvarlarını deldiği görüldü. Mescit Mahallesi’ndeki Silvan Yatılı Bölge İlköğretim Okulu ile yakınındaki Silvan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin hali objektiflere böyle yansıdı. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle 3 mahalledeki Silvan İmam Hatip Lisesi, Silvan Anaokulu Kız Meslek Lisesi, İmam Hatip Kız Meslek Lisesi, Hassuni Ana Okulu, Milli Egemenlik İlkokulu, Ziya Gökalp Kız İmam Hatip Lisesi ve Fevzi Çakmak İlkokulu’nda eğitim verilemiyor. Bu öğrencilerin başka okullara taşınması da eğitim sorununa çözüm olamadı. İlçenin yasaklı olmayan semtlerindeki okullara giden öğrenci sayısı da çatışmalar nedeniyle sürekli azalıyor. Eğitim-Sen Silvan Şube Başkanı Mehmet Şirin Acır, yasaklı 3 mahalledeki yaklaşık 8 bin öğrencinin eğitimden mahrum kaldığını belirterek, “Öğrenciler çatışma ortamından dolayı okula gelmiyor. Bazı okulların sınıfları tamamen boş. Bazısında ise sınıflar yarı yarıya dolu” diye bilgi verdi.

SİLVAN’A 100 KİŞİLİK GRUP

ŞANLIURFA’da, aralarında DBP ve HDP’li yöneticilerin de bulunduğu 100 kişilik grup, 12 gündür sokağa çıkma yasağının devam ettiği Silvan’a gitti. Topçu Meydanı’ndan minibüslerle Silvan’a yola çıkan gruptan HDP İl Eşbaşkanı Sevda Çelik Özbingöl, hareketleri öncesinde, “Bütün halkımızın Silopi’de uygulanan ablukaya, sokağa çıkma yasağına, yaşamın kısıtlanmasına ses vermesi gerekiyor. HDP, DBP ve Şanlıurfa’nın demokratik kurumlarıyla beraber, Silvan’ın yanında olduğumuzu göstermek için gidiyoruz. Silvan yalnız değildir” dedi. Ömer PINAR/DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!