Ev ödevinin önemi

Ev ödevi tanımından ne anlıyorsunuz?

Öğrencinin gözüyle "evde yapılan ders, ertesi gün okula bitmiş olarak gitmesi gereken zorunlu iş", öyle değil mi?

Oysa durum öğrenciyken değil de veliyken öyle değişik ki!

Uzmanlara göre "ödev" kavramı, özellikle okula başlangıcın ilk yıllarında şu demek:

n Çocuğa birey olarak verilen en ciddi sorumluluklardan biri demek.

n Kendi başına tamamlaması gereken ilk bireysel işi demek.

n Eğitim sisteminin okul-öğrenci-veli üçgeninde "ödev" demek, öğrendiğini teyit etme işi demek.

Tüm bunların haricinde, ödev kavramı çocukların sosyal gelişimi ve gelecekteki iş hayatı açısından da şunlar demek:

n Çalışmak, çalışkan olabilmek, sorumluluk duygusunun gelişimi.

n Zaman yönetimi, işlerini planlama ve tüm bunların sonucunca kariyer planına pozitif destek.

n Kendi yaşamının sorumluluğunu alabilme durumu.

İnsan bunları düşününce öğrenciyken anlayamadığı bir bakış açısı ile kavrıyor olayları. Bu nedenle ödev kavramını çocuklarda daha 1’inci sınıfta oturtmak çok önemli.

Okulumuzda ilk veli tanışma toplantısında, günün tutanağını tutmuş bir anne olarak bakın uzmanlardan neler öğrendim, oğlum Emre Berent’in okul ajandasına neleri not ettim.

n Çocuk maksimum ciddiyette bir olay olmadığı sürece asla ve asla devamsızlık yapmayacak.

n Aile, çocuğun ev ödevlerine olumlu anlamda destek olacak. Yani özellikle daha okuma ve yazma bilmeyen çocuk ile ödev yapılırken, yönergeleri aile okuyacak ama asla eleştiri yapmayacak. Yani bir çizgiyi yamuk çizen çocuğa anne "oğlum iğrenç yaptın ya, sil de baştan yap" demeyecek. "Bence öğretmenin daha özenerek yaparsan çok mutlu olur hayatım" diyecek. Bu çok önemli bir konu. Bu iletişim ile büyütülen çocuklar, ileride eleştirilere açık oluyor. Ayrıca karşısındakini net olarak dinleyebiliyor. Diğerleri ise kendi faydasına olsa bile yorumları reddedebiliyor.

n İlk yılda ödev, çocukta sorumluluk duygusunun gelişmesi açısından çok önemli. Aileler özellikle ilk yıl ödev konusuyla bire bir ilgilenecekler.

n Okul ile aile sürekli iletişimde olacak. Ailenin kafasını karıştıran bir soru işareti varsa öğretmen ile temasa geçilecek.

n Ve çok önemli bir diğer konu: Evde olan iyi veya kötü her şeyden, yani çocuk üzerinde değişikliğe neden olacak her gelişmeden öğretmenin haberi olacak. O gün çocuğun nasıl bir ruh hali ile okula gittiğini öğretmenin bilmesi, çocuğu etkileyebilecek herhangi bir olumsuz olayı engelleyebilir.

Kısacası; aman dikkat anneler, ev ödevi çok önemli, bunu bilin yeter!

Çocuklarla birlikte anneler de tekrar okula başlıyormuş. Güzel yazı defterinin sayfalarını, defter kaplamayı, silgi tozunu hatırlıyor insan.

Öğrendiklerimi paylaşmaya devam edeceğim.

İyi hafta sonları dilerim...

Çocuğun okul başarısı için beslenme çok önemli

Okul çağındaki çocuğunuzun beslenmesi son derece önemlidir. Öyle ki bu beslenme çocukların gelişimlerini ve okuldaki konsantrasyonlarını dahi birebir etkiler.

n Çocuğunuzun direncini yüksek tutun

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayça Vitrinel, çocuklarda sağlıklı beslenmenin önemini şu sözlerle anlatıyor:

"Çocukların hastalıklarla baş etmesi ve sağlıklı olması açısından beslenme büyük önem taşıyor. Okul çağı, yani 6-12 yaş arası, çocukların gelişim gösterdikleri ve konsantrasyonlarının yüksek olması gereken dönemlerden biri... Her dönemde olduğu gibi okul döneminde de beslenme ön plana çıkıyor. Okula giden çocukların beslenme planında kahvaltının önemi büyük oluyor. Çocuğun mutlaka kahvaltı ederek okula gitmesi gerekiyor. Bu okul başarısını, derslerdeki uyumu artırıyor. Bu durumun devamı için okulda yediği ara öğünlerde ise meyve, yoğurt, süt gibi yiyecekler alması uygun oluyor. Okulda yemek yiyen çocuklara tüm besin maddelerini içeren, kalorisi hesaplanmış mönüler sunuluyor. Evde de özellikle buna dikkat etmek gerekiyor. Ayaküstü yenen yiyecekler ile gazlı içecekler, sağlık açısından uzak durulması gereken besin grubunda gözüküyor."

n Çocuk için kahvaltı

Kahvaltıda çocuğunuzun besin maddelerini dengeli olarak alması gerekiyor. Bir örnek vermek gerekirse; bir bardak süt, bir kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir, 2 dilim ekmek, domates ve salatalık olabilir.

Diyetsiyen Funda Göçer Tuzgöl, çocuklar için aşağıdaki örnek mönüyü öneriyor:

Kahvaltı:
1 su bardağı süt, beyaz peynir, 1 adet haşlanmış yumurta, 3-5 adet zeytin veya 1 su bardağı sıkılmış meyve suyu, kaşarlı tost, 1-2 bıçak ucu tereyağı, bir yemek kaşığı pekmez ve ekmek veya 1 su bardağı süt içine kahvaltı gevreği...

Ara: Bir orta boy meyve...

Öğle
: Sandviç ekmeğinin arasına yeşillik-domatesle birlikte peynir veya köfte ya da tavuk konularak hazırlanmış bir sandviç (Havaların çok sıcak olduğu dönemlerde köfte ya da tavuktan vazgeçin), bir kutu ayran...

Ara: 1 orta boy meyve...

Akşam: Etli sebze yemeği (Eğer öğlenin sandviçi etsiz yapılmak zorunda kalınmışsa akşam öğününe et ilave edilmeli), pilav ya da makarna, salata ve bir küçük kase yoğurt...

Gece: 1 su bardağı süt...

Nino’nun işi çok zor

Yavru ahtapot Nino, ahtapot olmaktan nefret ediyor! Her sabah sekiz kollu kazağını giymek ve sekiz eldiven takmak ona çok zor geliyor. Annesi, bu durumun geçici olduğunu, büyüdükçe ahtapot olmayı çok seveceğini söylüyor, ama söyledikleri Nino’nun bir kulağından giriyor, diğerinden çıkıyor. Bir sabah okul yolunda, sekiz kolu sayesinde anne yılanbalığını ve yumurtalarını göçük altında kalmaktan kurtarınca, ahtapot olmanın güzelliklerini görüyor. Halinden şikayet etmemesi, kendisinden memnun olması için ne kadar çok sebebi olduğunu anlıyor. Sara Şahinkanat’ın yazdığı, Feridun Oral’ın resimlediği Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor, okul öncesi çocuklar için renkli, cıvıl cıvıl resimleriyle olduğu kadar verdiği mesajla da çok değerli bir kitap. YKY

Ramazan etkinlikleri sürüyor

Prestige Mall, ramazan ayı dolayısıyla birbirinden keyifli aktiviteler hazırlıyor. Geleneksel ramazan kültürünün yaşatılması amacıyla hazırlanan etkinlikler arasında, Hacivat ve Karagöz tiyatrosu, günümüzde sayıları gittikçe azalan ünlü meddahlardan gösteriler ve semazenlerin gösterileri de var. Eylül ayı boyunca cuma, cumartesi ve pazar günü gerçekleşecek olan etkinliklerde, ramazan’a özel farklı lezzetleri de tatma fırsatı bulabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için: (0212) 669 22 62

Sedef Sanat

Antalya’da bulunan ve temel sanat eğitimleri verilen Sedef Sanat’ta, çocuğunuzun düşünmesine, araştırmasına, duygu ve düşüncelerini özgün bir şekilde ifade etmesine yardımcı olunuyor. Bu kursta çocuğunuz kültürümüze ait en güzel çalışmayı öğrenme şansını yakalayacak.

Ayrıntılı bilgi için: (0242) 243 13 59

Lezzet Mutfağı Anneyiz.Biz sitesinde

Birbirinden güzel tarifler, yemek pişirmenin püf noktaları, yorumlar ve günün tarifleriyle Tefal Lezzet Mutfağı www.anneyiz.biz sitesinde sizlerle buluşuyor. Şimdi siz de kendi tariflerinizi diğer annelerle paylaşın, yorumlar yapın ve sürpriz hediyeler kazanın. Haydi anneler hiç durmayın. Tefal Lezzet Mutfağı’nı sofralarınıza taşıyın; üstelik tüm Anneyiz.Biz anneleriyle paylaşarak.
Yazarın Tüm Yazıları