Beslenme ve uyku sarmalı

Neyi, ne miktarda ve ne zaman yediğinizin uyku sürenizi ve niteliğini etkilediğinden haberiniz var mı?

Haberin Devamı

Eğer verimli ve huzurlu bir uyku istiyorsanız, yiyeceklerinize ve içeceklerinize özen göstermelisiniz.
İşe akşam yemeğinizi daha erken saatlerde ve mümkün olduğu kadar hafif yiyerek başlayabilirsiniz. Sıkı bir kahvaltı ve nispeten basit bir öğle yemeği de diğer seçenekleriniz olmalı.
Akşam yemeğinizin biraz ağır geçeceğini düşünüyorsanız, yatmadan en az iki saat önce yemek işini bitirmenizde yarar var. Ayrıca akşam yemeklerinde uyku kaçırıcı bir amino asit olan tirozinden zengin peyniri, kafein deposu kahveyi ve kahve ile zenginleştirilmiş tatlıları listeden çıkarmalısınız.
Bazı ek beslenme önerilerinden de yararlanabilirsiniz. Örneğin serotonin salgılanmasına yardımcı olan kompleks karbonhidratları (tam tahıllar, sebzeler ve kurubaklagiller), uykuya destek bir amino asit olan triptofandan zengin süt ve süt ürünlerini (peynir hariç) ve magnezyumdan zengin besinleri (ıspanak, yağlı tohumlar, kurubaklagiller, avokado, muz) seçebilirsiniz.
Reflü sorununun uyku kalitenizi bozan yanma, ekşime, göğüs ağrısı gibi yakınmalara yol açtığını bilmelisiniz. Bu nedenle özellikle akşam yemeklerinde reflü sorununuzu tetikleyecek yiyecek ve içeceklerden (domates suyu, portakal suyu, kahve, gazlı içecekler, soda, şampanya, şarap) uzak durmanız ve bu sorunun çözümünde kullanabileceğiniz reçeteli ilaçlar için doktorunuzdan yardım istemeniz iyi olur.
Uyku apnesi kilonun olumsuz sonuçlarından biridir. Göbek ve gıdıktaki fazlalıklar yatar pozisyondayken hava yollarını daraltıp tıkayabilir. Kilo kaybı ile bu sorunu çözebilirsiniz.
İyi bir uykunun yalnızca beslenmenizle ilgili olmadığı doğrudur ama yiyeceklerinize ve içeceklerinize gösterdiğiniz önemin nitelikli bir uykunun belirleyicilerinden biri olduğu da gerçektir.
- Dr. Evren ALTINEL

Haberin Devamı

Günde sekiz bardak su için

Bahar ve ardından yaz... Açık renkli, ince giysilerin saklayamadığı yuvarlaklıklar... Diyete başlamalı, spora yazılmalı!
Bu süreçte aşağıdaki önerilerin yararlı olacağını düşünüyorum.
- Alışverişe çıkmadan beslenme planınızı oluşturun. Ara öğünler için taze ve kuru meyve gibi seçenekler hazırlayın.
- Ana öğünlerdeki gıda miktarlarını yarıya indirin.
- Salatalarınıza, yemeklerinize yağlı sos, peynir, mayonez eklemeyin.
Bunların yerine susam veya keten tohumunu, kuru meyveleri, limon ve sirkeyi yeğleyin.
- Fast food seçecekseniz mayonezsiz, ketçapsız tüketmeye çalışın.
- Günde en az 8 bardak su için.
- Bahane aramayın. Bulmak çok kolaydır! “Çok yorgunum, uyumaya ihtiyacım var, çalışmak zorundayım” gibi cümleleri söylemek kolay, egzersiz yapmak zordur. Kendinizi kandırmayın.
- Değişiklikler deneyin. Kırmızı et, peynir, tavuk ve diğer protein kaynaklarını da, bakliyatı da, sebze ve meyveyi de yeterince tüketebilir ve kilo kaybedebilirsiniz.
- Kalp atışlarınızı hızlandırın. Yürüyüş sırasında 1-2 dakikalık hızlanmalarla kalp atımınızı yükseltin. Olağan aktivitelerinize kalp atışlarınızı hızlandıracak tenis, yüzme, su kayağı gibi daha yoğun sporlar ekleyin.
- Daha küçük tabaklar kullanın.
- Mutfakta oyalanmayın.

Yazarın Tüm Yazıları