Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - KelebekYazarın Tüm Yazıları

Bilim Kahramanları Ankara’da

Bu hafta sonu kapın çocukları ve ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezi’ne gidin.

Haberin Devamı

Dünyada FIRST LEGO Ligi (FLL) ismiyle yapılan ve dünya genelinde 60 ülkeden 200 bin çocuğun katıldığı “Bilim Kahramanları Buluşuyor” etkinliği var.

Türkiye Turnuvası, 17-19 şubat tarihlerinde, ODTÜ’de olacak.

Cumartesi günü sabah 9:00’dan 16:00’ya kadar mesela Robot Karşılaşmaları Turnuvaları var. Eminim hem çocuklar eğlenecek hem de siz çocuklara bakıp şaşkınlık içinde kalacaksınız.

Tiyatro sanatçısı Hakan Bilgin’in sunuculuğunu üstlendiği Bilim Kahramanları Buluşuyor 8. Türkiye Turnuvası’nda, 9-16 yaş arası çocuklardan oluşan 22 ilden 80 takım, gıda güvenliği ile ilgili hazırladıkları projelerini üç gün boyunca sunacaklar.

Bence gidip bu çocuklara “Biz sizin yanınızdayız” demelisiniz.

Yonca
“bilimsever”

Fikri Küçük

Yıllar yıllar evvel Schlumberger’de çalışmıştım. ışe başladığım ilk gün, Türk olduğumu duyan herkes gelip bana “Fikri’yi tanıyor musun? Büyük adamdır!” demişti. Herkes daha “Fikri” derken, kendine çeki düzen verirdi.

Bir odası vardı, yer gök bilimseldi ve kimse tozlara bile el süremezdi. Herkes bir yana, Fikri Küçük bir yanaydı. şirketin kendisine verdiği sıfatı duyduğumda da şaşkına döndüm. Daha önce kartvizitinde “Fellow” yazan bir insan görmemiştim. Fikri Küçük, konusunda endüstride geldiği konum itibariyle öyle başarılı, öyle az bulunur bir bilim adamı ki, koca şirket dünyada çok çok az kişiye hak ve layık görülen “Fellow”, yani “işinin gurusu” demiş ona.

Artık kafamda nasıl bir imaj vardıysa, Fikri Bey’le tanışmak için seyahatten dönmesini korkarak bekledim. Hani biz böyle adamların hep insana tepeden baktığını sanırız... Oysa Fikri Küçük bir geldi ki; gülünce gözleri yok olan, kafası sürekli dolu, her konuda sonsuz derin bilgisi olan ve her an çalışan dünya tatlısı, sade bir adam...

Fikri Bey, Sivas’ın adı eskiden Aşağı Sazcığaz olan (şimdiki adı Sularbaşı) köyünün, ilk ilkokula giden, ilk lise bitiren ve hatta ilk üniversite mezunu olan çocuğu... Hayatı o kadar ilginç bir masal gibi ki, merak ederseniz Emily Bunker’ın yazdığı ve hem Fikri Bey’in hayatını, köyünü hem de Türk insanının alemliğini anlatan “Nuri’s Donkey” (Nuri’nin Eşeği) adlı kitabını okumanızı tavsiye ederim.

Fikri Küçük, Amerikan Mühendisler Akademisi (NAE) tarafından petrol rezervlerindeki basınç analizleriyle ilgili çalışmalarından dolayı Amerika’da mühendisliğin en üst seviyesinde ödüllendirildi. Bu çok az mühendise nasip olabilen bir onur. Haberi duyduğumda, Fikri Bey’i tanıyan biri olarak inanılmaz gurur duydum. Siz de bilin ve gurur duyun istedim.

Yonca
“fellower”

Haberin Devamı

Antalya

Siz bunları okurken ben Antalya’da Öger’in bu sene 7’ncisini düzenlediği Antalya Maratonu Basın Toplantısı için yolda olacağım. Runtalya Türkiye’nin Avrasya’dan sonraki en büyük maraton organizasyonu.

Biz bu sene 4 Mart’ta Runtalya’ya kocamla 3. kez katılıyoruz. Amacımız malum. Adım Adım Oluşumu ile yardımseverlik koşusu için gidiyoruz!
Kızımız Destina ve oğlumuz Aslan Cem de Van’daki yaşıtları adına TEGV için bağış topluyorlar. Kendinizi hazırlayın siz de. Harçlıkları, bozuklukları atın kenara. TEGV’in şu anda Van’da bulunan ADIM ADIM Ateşböceği Gezici Eğitim Birimi için sizlerden bağış yapmanızı isteyeceğim.

1 çocuk için 1 yıllık eğitim masrafı 60 TL.

Benim için bağışın miktarı hiç önemli değil. Menisküsümde bir sakatlık oldu. Koşamayacağım ama 10km boyunca elimden geldiğince yürüyeceğim.

Durmayacağım.

Sloganımı değiştirdim bu seferlik; Koş Yonca Koş yerine, ‘Yürü be Yonca, durmaktan iyidir!’ diyeceğim.

1 TL bile bağış olsa, farkındalıktır, bir harekete geçiştir.

Ben biliyorum, binlerce çocuğun elinden tutarız Van’da.

Tutacağız nasıl olsa...

Yonca
“fahri ateşböceği”

Haberin Devamı

Nasıl bağış yapaksınız?

Hesap Sahibi: TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı)
Banka: Yapı ve Kredi Bankası A.ş.
Hesap IBAN: TR 740006701000000001000000
Açıklama kısmına: YTokbas/AAO/Kendi adınız ve soyadınızı da kesin yazın!

Yazarın Tüm Yazıları