Sen neymişsin humus

Özellikle son yıllarda Lübnan usulü humus ve tabuli mezelerinin Meksika’dan Almanya’ya kadar çok geniş bir coğrafyada yükselişini ilgiyle izliyordum.

Haberin Devamı

Yurtdışında girdiğim her markette humus mezesini görür olmuştum.
Püre haline getirilmiş nohut, tahin, zeytinyağı, limon ve kimyonun belli ölçülerde birleşerek humus gibi basit ama her yiyenin hoşlanacağı bir lezzeti oluşturması ve humusun kendini tüm dünyaya kabul ettirmesi hiç de küçümsenecek bir başarı değildir.
Bir kere, tahinin nohutla birleşmesi tıpkı ruh ikizini bulmuş iki insanın mutlu birlikteliği gibi olmuş. Tabii, bu mutlu birliktelikte çok önemli ve olumlu bir katkısı olan limon ve kimyonu da unutmamak gerek.
Humus tek başına bir meze, besleyici ve karın doyurucu bir yiyecektir ama bunun yanı sıra değişik sunum şekilleriyle soframızda değişik roller üstlenebilen iyi bir oyuncudur da. İster üzerini çam fıstığı ve maydanozla süsleyin, isterseniz ızgara et yanında dipsos olarak verin ki bu benim favori dipsoslarım arasındadır. Merak etmeyin, humus hepsine uyum
sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Üzümlü patlak kurabiye

Kuşüzümlerini yıkayıp ayıklayın ve kağıt havluyla kurulayarak derin bir kaba koyun. Üzerine fındık içi, tozşeker, tarçın, margarin, yumurta sarısı, vanilya ve kabartma tozunu ekleyin. Bir taraftan yoğururken, bir taraftan da unu azar azar ilave edin. Çok yumuşak ve hafif ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz.
Bu kurabiye için normal un yerine kepekli ya da çavdarlı un kullanabilirsiniz. Daha da lezzetli olacaktır. Fırın tepsisine fırın kağıdı yayın. Hamurdan parmak uçlarınızla parçalar koparıp kopuk kurabiye gibi şekilsiz parçalar çıkarın. Kurabiyeleri fırın tepsisine dizin. 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 25-30 dakika pişirip çıkarın.
Kurabiyeler yumuşak olacak ama soğudukça sertleşecektir. Üzerlerine bol miktarda eritilmiş bitter çikolata ya da hazır çikolatalı sos gezdirip sos iyice sertleşince servise sunun.

Malzeme listesi

- 1 su bardağı kuşüzümü
- 1 su bardağı çekilmiş fındık içi
- 6 yemek kaşığı tozşeker
- 3 çay kaşığı toz tarçın
- 3 adet yumurta sarısı
- 250 gr bitkisel margarin
(oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Alabildiği kadar un
(kepekli ya da çavdarlı un karışımı kullanabilirsiniz)

Yazarın Tüm Yazıları