Emziren kadınlar kilo verebilir mi?

Çoğu anne adayı hamilelik döneminde kilo almaktan ürker.

Ne yazık ki birçoğunun da doğumdan sonra -az ya da çok- kilo sorunu olur. Emzirme döneminde “mahalle baskısı” (!) ile  bol bol tatlı -özellikle de şuruplu tatlı- yeni kilolar ekleyebilir. Doğumdan sonra, hamilelik sırasında alınan kilolardan kurtulmak için emzirme döneminin bitmesini beklemek gerekmez. Eğer her zaman sağlığIna dikkat eden, dengeli beslenen bir hanımsanız bebeğinize sağlıklı ve kaliteli süt verebilirsiniz.
Sütünüzün miktar ve kalitesinin bozulmaması için emzirme döneminde de iyi beslenmeye devam etmek zorundasınız. Ancak şu gerçeği unutmamak şartıyla: İyi beslenmek aşırı miktarda yiyip içmek anlamına gelmiyor. (Bu beslenmek değil besilenmek demek!)
Daha fazla süt üretebilmek için gereğinden çok yemek-içmek, aşırı kalorili şeyler tüketmek şart değil! Diğer taraftan emzirmek başlı başIna bir enerji kaybıdır. Bu nedenle, emziren annelerin, beslenmelerini “az yiyerek ya da aç gezerek” kısıtlamamaları, bedenlerinin ihtiyacı kadar enerjiyi bol çeşit içeren bir gıda listesinden almaları, abur cubur atıştırmamaları ve düzenli fiziksel aktivite yapmaları lazım.
Sağlıklı bir anne günde 700-800 ml süt üretiyor. Bunun için de ek olarak 700 kaloriye ihtiyaç duyuyor. Bu 700 kalorinin 200’ünü gebelikte depolanan enerji karşılıyor. Emziren bir annenin sadece 500 kalorilik ek bir enerji alması yetiyor. Bundan fazlası kilo kazanımına yol açıyor.
Yapılacak şey şu: Dengeli ve nitelikli beslenmeye devam etmek, gereğinden çok kalori almamak, düzenli ve etkili bir aktivite planını ısrarla uygulamak!

Meyan kökü ülsere iyi gelir mi?

Meyan kökünün gastrit ya da ülser hastala-rında doğal bir çözüm gibi kullanılması oldukça eskiye dayanır. Meyan kökü içindeki bazı maddeler, mide sorunlarıyla mücadelede faydalı bir bitki olarak kabul edilir.
Ayrıca içerdiği flavon yapısındaki maddeler ve glisirizik asit nedeniyle sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanIlabileceği, Almanlar’ın ünlü bitkisel ürün komisyonu “Komisyon E” tarafından da onay-lanmıştır. Herhangi bir mi-de sorununuz olduğunda meyan kökünden faydalanmadan önce doktora danışmanız daha doğru olacaktır.

Diyetisyen Nilüfer BAYRAM

Yoğurt suyu faydalı mı?

BİR BİLGİ

Yoğurt, ülkemizde sade ya da tatlı-tuzlu, kaymaklı-kaymaksız, süzme, tek başına veya yemek yanına eşlikçi olarak kullanılır..
Süt grubunda yer alan bu değerli gıdanın kendisi gibi suyu da hatırı sayılır miktarda vitamin ve mineral içerir. Birçok nedenle süzülüp atIıIveren yoğurt suyu özellikle Riboflavin = B2 vitamini ve kalsiyum açısından zengindir. Yoğurt suyuna sarı-yeşil rengini veren de Riboflavindir.
Riboflavin, yediklerimizin enerjiye dönüşümünde, dokuların büyüme, gelişme ve onarımında, hormonların işlevlerinin sürmesinde, bağışıklık sistemi ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında rol oynar. Ayrıca, sağlıklı cilt ve saç için de Riboflavin gereklidir. 
Kalsiyum, sağlIklı dişler ve kemikler için vazgeçilmezdir. Kasların kasılması, kanın pıhtılaşması, kan basıncının düzenlenmesi, kalp ve sinir sisteminin sağlıklı çalışması da kalsiyum tuzunun görevleri arasIndadIr.
Bu kadar yararlı olduğunu gördükten sonra yoğurdun suyunu değil süzüp dökmek özellikle içmek için yarışacağınızı umuyorum.

Dr. Evren ALTINEL

Osman MÜFTÜOĞLU yazılarını takip edin!

YAZARLAR

© Copyright 2014 Hürriyet - Doğan Yayın Holding