Kelkit’teki sahur vakitleri

Ramazan aylarında daha bir özlüyorum çocukluğumu ve ilk gençlik yıllarımı nedense.

Haberin Devamı

Belki de bu ayın, kimyası nedeniyle gelenek göreneklerimizi hatırlatmaya pek müsait oluşudur bunun nedeni...
Ramazan tenekecilerini hatırlıyorum mesela, çocukluğumun Kelkit’ini düşününce.
Evet, yanlış duymadınız “tenekeciler” dedim. Şimdilerde bazı yerlerde “gürültü” olarak niteleniyor ramazan davulları. Ama yine de bazı semtlerde ramazan geceleri hâlâ davulcunun tokmaklarıyla deliniyor ve davulcu manileri bizi çocukluk anılarımıza götürüyor.
“Hoşafın suyu boldur / Bir kepçe daha doldur / Sahurda köfte varmış / Ne olur erken kaldır” sözleriyle sahura kalkabiliyoruz hâlâ.
Dedim ya, Kelkit’te tenekeciler uyandırırdı zaman zaman bizi diye. Özellikle köylerde, ramazan davulu yerine teneke çalınırdı o zamanlar. Yine maniler eşliğinde teneke çalan gönüllü, sokak sokak gezer ve köy sakinlerini ertesi gün tutulacak oruca hazırlanmaları için uyandırırdı.
Tenekeden çıkan ses pek ahenkli olmasa da kimsenin şikayeti olmazdı bu durumdan. Bu adetin en güzel tarafı da, gecenin bir vakti evinden çıkıp köydekileri uyandırmaya gönüllü olan kişinin sahuru, konuk edildiği evde yapmasıydı.
Şimdi bütün bunları hatırladıktan sonra “Ah o güzel adetler” demeden edemiyor insan...

GÖZLEME

Haberin Devamı

Derin bir karıştırma kabının içinde un, su ve tuz karıştırılarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. 30 dakika dinlendirilir.
Hamur yumruk büyüklüğünde bezelere ayrılır, çok ince yufka şeklinde açılır. Üzeri eritilip ılıtılmış tereyağıyla yağlandıktan sonra kare şeklinde katlanır.
5 dakika dinlendirilen gözlemeler kızgın sac üzerinde pişirilir. Ateşten aldıktan sonra tekrar yağlanır ve servis yapılır.

Malzeme listesi

- 4 su bardağı un
- 1,5 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 250 gr tereyağı

Yazarın Tüm Yazıları