İftarların sultanı

Hangimiz beklemedik iftara yarım saat kalmışken mahalle fırınının önünde? Evin küçüğü olarak gazete kağıdına sarılmış pideleri eve götürürken kenarlarından tırtıklamayan çocuk var mıdır?

Haberin Devamı

Ramazan pidesi olarak bildiğimiz ve ekmek hamurunun biraz daha cıvık olanından yapılan pide, ekmek hamurundan farklı olarak fırının kapağı açık pişirilir.
Eskiden fırınlar ramazan ayına özel hamurkâr ve pişirici tutarlarmış. Bun kişiler, bir ay için çeşitli bölgelerden getirtilir ve bir ay sonunda “dolgun” bir ücret almış olarak evlerine dönermiş.
Zaten öyle her fırın pide yapamazmış. Fırınların bazıları yalnızca ekmek, bazıları ise yalnızca pide yapabiliyormuş 17. yüzyıl İstanbul’unda. Birbirlerinin işini yapan fırınlar ceza alıyormuş.
Evliya Çelebi’ye göre o yıllarda İstanbul fırınlarında çalışan kişi sayısı da 10 bini buluyormuş.
Dünden bugüne değişen onca şey var ramazanlara dair. Değişmeyen nadir şeylerden biri de iftariyeliklerin sultanı olan ramazan pidesi...

Haberin Devamı

ZEYTİNYAĞLI BAMYA

Bamyaları yıkayın ve kağıt havlu üzerine alıp kurulayın. Tepelerini bıçakla külah şeklinde sivrilterek temizleyin. Bamyaları limon suyu ve soğuk su dolu bir cam kaba alıp bekletin.
Domatesleri soyup dilimleyin. Soğanları soyup iri halkalar halinde doğrayın. Soğan halkalarını geniş bir tencereye dizin. Üzerine domateslerin yarısını ilave edin.
Bamyaları limonlu sudan alıp tencereye, daire oluşturacak şekilde dizin. Üzerine kalan domatesleri yerleştirin. Tuz, şeker, zeytinyağı ve cam kaptaki limonlu suyu tencereye aktarın.
Pişerken dağılmaması için üzerini porselen bir tabakla kapatın. Tencerenin kapağını da kapatıp yemeği kısık ateşte, 30 dakika kadar pişirin.
Ilık hale gelmesini bekleyip ters çevirerek (şeklini bozmadan) servis tabağına alın. Soğuduktan sonra servise sunun.

Malzeme listesi

-  500 gr taze bamya
-  2 adet orta boy kuru soğan
-  2 adet orta boy domates
-  2 kahve fincanı sızma zeytinyağı
-  2 adet limon suyu
-  2 su bardağı soğuk su
-  2 adet kesmeşeker
-  1 tatlı kaşığı tuz

Yazarın Tüm Yazıları