İftar ve sahurda limonata

Komposto ve şerbet gibi içecekler, benim ramazan sofrasından eksik etmediğim lezzetler. Özellikle ramazan, bu seneki gibi sıcaklara denk geldiğinde iftar sofralarımın bir başka vazgeçilmezi de limonata oluyor.

Uzmanların “mutlaka tüketin” dedikleri C vitamini deposu limondan yapılan limonata, ramazan ayı boyunca sıvı açığımızı kapamak için de ideal bir içecek. Zaten geçen yıllarda iftar daveti için gittiğim pek çok evde de limonatanın sofranın başköşesinde durduğunu sevinerek gördüm.
Kimi evlerde ev yapımıydı bu limonatalar, kimi evlerde çeşitli markaların piyasaya yeni sürdüğü şişeler içindeydi. Ne olursa olsun, sofralarda gördüğüm limonatalar bana limonatanın kolalı içeceklerin yerini aldığını düşündürüp sevinmemi sağladı.
Kolay gibi görünür limonata yapmak. “Ne olacak ki, limon suyu, su ve şekeri karıştır, al sana limonata” diyenler bile vardır aranızda. Oysa limonata yapmak o kadar da basit değil. Zaten o kadar basit olsaydı, limonatasıyla meşhur yerler olmazdı değil mi?
Şimdi size benim ev yapımı limonata tarifimi vereyim.
Limonun kabuklarını beyaz zara kadar rendelerim. Onu şekerle bir güzel ovarım. Üzerine limon suyunu ekler bir gece buzdolabında bekletirim.
Ertesi gün ailenin damak tadına uygun miktarda şeker, su ve taze nane yaprağı koyar birkaç saat daha buzdolabında bekletirim. Önemli olan nokta, şekerin limon tadını bastırmamasıdır...
Evet, iftar ve sahurda limonata içmek iyi bir fikir. Limonatayı kendi ellerinizle yapmak ise çok daha da iyi.

KADAYIF DOLMASI

Malzemeler
* 1/2 kg tel kadayıf
* 2 su bardağı dövülmüş ceviz içi
* 4 adet yumurta
* 1,5 su bardağı sıvıyağ (kızartmak için)
Şerbeti için;
* 3 su bardağı tozşeker
* 3 su bardağı su
* Yarım limonun suyu
Ayrıca;
* Taze kaymak

YAPILIŞI
Kadayıf dolmasını hazırlamak için tel kadayıftan avuç içi büyüklüğünde parçalar kopartılarak tezgâhın üzerine yayılır.
Birer yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi, yayılmış kadayıfın içine konulur ve kadayıfın kenarları içine katlanarak tıpkı bir dolma gibi sarılır. Avuç içinde hafifçe sıkılıp sağlamlaştırılır.
Böylece tek tek hazırlanan kadayıf dolmaları, çırpılmış yumurtaya bulanarak kızgın yağda nar gibi kızartılır.
Şerbet için bir tencerede su ve şeker birlikte kaynatılır. Koyulaşıp kıvamına gelince limon suyu katılarak bir iki taşım daha kaynatılır, altı söndürülür ve ılımaya bırakılır.
Kızaran dolmalar ılık şerbetin içine atılarak şerbeti çekmesi için 15-20 dakika bekletilir. Servis tabağına alınan kadayıf dolmaları, üstüne kaymak veya dövülmüş ceviz içi serpiştirilerek ikram edilir.
Yazarın Tüm Yazıları