Kış sebzeleri de şifa deposu

Kışın yemek yapmak biz kadınlara biraz daha zor gelir. “Bugün ne pişirsem” sorusu daha bir sıkıntıyla sorulur.

Gerçi şimdi market raflarında hemen her sebze ve meyveyi her mevsim bulmak mümkün ama eğer siz de benim gibi sebze ve meyveleri mevsiminde yemekten yanaysanız, kışın mevcut olan sebzelerle yemek yapmak zorundasınız demektir.
Hem artık eskiden adını bile duymadığımız Brüksel lahanası ve brokoli gibi sebzeler de var.
Kışın yiyebileceğimiz sebzelerden bir seçki yapan Amerikan Sağlık Örgütü, bu sebzelerin mutlaka tüketilmesini salık veriyor. Şimdi bu sebzelere kısaca bir bakalım diyorum.
Lifli bir sebze olan Brüksel lahanası, C vitamini açısından oldukça zengin. Sonbahardan başlayarak tüketebileceğiniz Brüksel lahanası, aynı zamanda iyi bir K vitamini kaynağı.
Kış aylarında yaygın olarak yakalandığımız soğuk algınlığına ve grip gibi hastalıklara karşı koruyucu özelliğe sahip olan kestane, zaten kışın simgelerinden biri.
Kışın vazgeçilmez güzellerinden biri olan pırasa ise kolon ve prostat kanserine karşı koruyucu niteliğe sahip ve aynı zamanda kan değerleri düşük olan kimselere öneriliyor.
Antioksidan deposu olan brokoli, uzmanlar tarafından çoktan “mutlaka tüketilmesi gereken sebzeler” listesine alındı. A, C, K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum ve demir yönünden zengin olan bu mucize sebzeyi her mevsim bulmamız mümkün.
Hemen her yemeğe ve çorbaya katabileceğimiz bir sebze olan kabak, içerdiği antioksidan sayesinde kansere karşı koruyucu görevi yapıyor ve kalp hastalıklarının da düşmanı.
Salataların vazgeçilmez malzemesi olan turp da C vitamini, magnezyum ve kalsiyum deposu. Aynı zamanda iyi bir antioksidan olduğu için kanser riskini azaltıyor.

ETLİ KARACA SÖĞÜT PİLAVI

MALZEMELER
* 750 gr-1 kg kuşbaşı kuzu eti
* 1 adet büyük boy kuru soğan (7-8 adet arpacık soğan da kullanabilirsiniz.)
* 3 yemek kaşığı sıvıyağ
* 2 adet kırmızı uzun biber (Salçalık ya da tarhanalık biber de denir.)
* 2 su bardağı sıcak su
* 1 çay kaşığı tuz yenibahar
* 1 demet taze nane
* Yarım demet dereotu
Pilav için;
* 2 su bardağı pirinç
* 3 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)
* 30 gr tereyağı (4 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz.)
* 1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI
Pirinci sıcak tuzlu suda 40 dakika bekletin. Diğer taraftan sıvıyağı orta boy bir tencerede kızdırıp etleri tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak etler suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar 5 dakika kavurun.
Üzerine yemeklik incecik doğranmış soğanı ya da sadece kabukları soyulmuş arpacık soğanları ilave edin. Karıştırmaya devam ederek 5 dakika daha kavurun.
Kırmızı biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıklayın ve yıkadıktan sonra incecik halkalar halinde dilimleyip tencereye aktarın. Tuz ve yenibaharı katıp yine karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Sıcak suyu ekleyip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp kaynatın.
Kaynayan etin kapağını açıp kısık ateşte, arada sırada karıştırarak etler iyice yumuşayıncaya kadar, en az 20-30 dakika daha pişirin. İncecik doğranmış nane yapraklarını ve dereotunu ilave edip ocaktan alın.
Pilavı yapmak için yağı geniş bir tencerede kızdırıp suyunu süzdüğünüz pirinci tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak en az 7-8 dakika kadar kavurun. Üzerine sıcak suyu aktarıp tuzunu serpin.
Karıştırıp tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pilav suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alın ve servis tabağına aktarıp üzerine etleri yerleştirdikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları