İstediği alınmadığında ortalığı yıkan çocuklar

Alışveriş sırasında çocuğunuz her şeyi istemeye başlayınca eliniz ayağınız birbirine karışıyor, ne yapacağınızı bilemez hale mi geliyorsunuz? Psikolog İlkay Gedik, çocuğunuzla alışverişi nasıl keyifli hale getirebileceğinizi anlatıyor...

Alışveriş sırasında en sıkıntılı anlardan biri, ağlayan çocuğu sakinleştirmektir. Çevredeki herkesin tanık olduğu bu an, aileler için bazen kâbusa dönüşür. Tüm bakışlar üzerlerinde toplanır, herkes ne yapacaklarını görmek ister.
Nasıl davranması gerektiğini bilmeyenler, bağırmayı ya da çocuğu çekiştirerek olay yerinden uzaklaşmayı tercih eder. Bu durumu yaşamamak için uygulayabileceğiniz çok basit yöntemler var. Özellikle erken yaşta uygulayacağınız bu yöntemlerle çocuğunuzla alışverişi zevkli bir paylaşıma dönüştürebilirsiniz.

KURAL KOYARKEN YAŞA DİKKAT

Alışveriş kuralları koyarken, çocuğun yaşını göz önünde bulundurmak önemlidir. Kurallarınızın ne anlama geldiğini çocuğunuzun anladığına emin olun. Alışveriş sırasında uygunsuz davranmaya başlarsa, koymuş olduğunuz kuralı uygulamaktan çekinmeyin.

UNUTMAYIN

* Alışveriş planını çocuğunuzla birlikte yapın. Eğer çocuğunuzun o günkü ruh hali alışveriş için uygun değilse, alışverişinizi erteleyebilir veya yalnız başınıza gidebilirsiniz.
* Alışverişten önce çocuğunuzun karnı açsa veya yorgunsa öncelikle onun ihtiyaçlarını karşılayın.
* Alışverişin ne kadar süreceğini, neler almak istediğinizi ve bütçenizi önceden belirleyin.
* Çocuğunuzu alışverişe dahil edin. Mesela “Bana şampuan almayı unutturma” veya “Baban için alacağımız gömleğin rengine senin karar vermeni istiyorum” diyerek ona da sorumluluk verin. Bu çocuğunuza kendi fikirlerinin de önemli olduğunu hissettir.
* Kasada ödeme yaparken kartlarınızı veya parayı görevliye çocuğunuzun uzatmasına izin verin.
* Çocuklar alışveriş sırasında ilgilerini çeken birçok şeyi almak ister. “Hayır” dediğiniz için kendinizi suçlu hissetmeyin. Çocuğunuzun bu durumla baş etmesini öğrenmesi gerekiyor. Başka bir yol da “Çok güzel bir toka haklısın, eve gidince alışveriş listene eklersen bir sonraki alışverişte alabiliriz” demektir. Böylece çocuğunuz isteklerini ertelemeyi öğrenecektir.
* Öfkelenmeye başladığınızı hissederseniz, bunu olumlu bir şekilde ifade etmeyi deneyin. Mesela “Her gördüğünü almak istemene sinirlenmeye başladım. Hadi gel gidip bir şeyler içelim” diyin. Birkaç dakikalığına bile kalabalıktan uzaklaşmanız ikinize de iyi gelecektir.
* Çocuğunuz için alacağınız eşyaların seçiminde ona fikrini sorun, hatta tercih sunun.
Çocuğunuzla alışverişe çıkmanın birlikte zaman geçirmek için güzel bir olanak olduğunu unutmayın...

Yenilendik, yeşillendik, yeşerdik

Bu ay yeniden doğma, canlanma, yeşerme, değişme, büyüme ve yeniden başlama ayı bizim için...
Genelde bahar ayları yenilenme olarak bilinir ama bizim “basın-yayın” sektörü için ideal zaman bana göre eylül, ekim gibidir. Hem yılın son çeyreğinde kendini toparlarsın, hem gelecek yıl için planlar yaparsın. Ajandanın son üç ayını doldurmaya başlarsın eylül itibarıyla... Doldurursun, doldururken dolarsın ve coşarsın...
İşte bu ay biz de kabuk değiştiriyoruz.
Çok uzun süredir planladığımız bir şey yapıyoruz. Raflarda karışan, yazarken kapağa sığmayan, uzunluğu yüzünden çoğu yerde kullanamadığımız adımızı değiştiriyor, sizlere bambaşka bir pencere açıyoruz.
“ANNE” ve “HAMİLE” olmak!
ışte tüm hikaye de asıl burada başlıyor. Yeni bir doğum gibi düşünün yeni isimlerimizi.
Daha kısa, daha net, daha pratik ve tabii ki daha YENİ!
Yenilikçi, mis gibi, taze taze...
Bir o kadar da cesur, pırıl pırıl ve yeri geldiğinde agresif.
Bu bebek, çocuk ve anne sektörü aslında acımasız. Her annenin doğrusu başka... ıçinden gelen de...
Bir dünya var çizilmiş olan, tüm renkler ya mavi ya pembe... Bu yenilenme ile birlikte biz sizleri yaşamın diğer renkleriyle tanıştıracağız.
Bugünden itibaren GAZETECİ ve HABERCİ kimliğimizi de ortaya çıkaracağız.
HAMİLE ve ANNE olmanın ne değerli bir durum olduğunu, sadece karında bir çocuk taşımanın ANNE olmaya yetmediğini de biliyoruz.
Hem haklarımızı korumayı, hem de çocuklarımıza yaşanılası güzel bir gelecek oluşturmayı ancak biz anneler başarabiliriz.
Bu değişiklikle birlikte sizlere son derece büyük bir sosyal sorumluluk bilinciyle hizmet vereceğiz.
Tüm ekibimle birlikte de söz veriyoruz...
Not: Hanımlar, dergilerimizi almaya gittiğinizde sakın şasırmayın, raflarda Anneyiz.Biz ve Hamileyiz.Biz kapakları altında yeni dergilerimizi bulabilirsiniz.

Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi’nde bu hafta

Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi’nde bu hafta, 3 boyutlu bilgisayar animasyonu Çılgın Hırsız, beş genç ve güzel kadının 2007 yılında kurduğu The Saturdays grubunun üyeleri, Dünya Basketbol şampiyonası’nda harikalar yaratan 12 Dev Adam, hayvan dostlarımız sayfasında en güzel fotoğraflarıyla sevimli ve sadık dostlarımız köpekler, psikoloji sayfasında geleceğinizin mimarı olmanız için ipuçları, ayrıca rengarenk bilmece bulmaca sayfaları, kültür sanat etkinlikleri, yaza özel moda önerileri ve teknolojiyle ilgili en son gelişmeler var. Sakın kaçırmayın!

Harikalar Diyarı

Avrupa’nın en büyük parkı olan Harikalar Diyarı’nın, Ankara’nın Sincan ilçesinde bulunduğunu biliyor musunuz? Alanın büyük bir kısmını suni göletler oluşturuyor. Bu göletlerin içerisinde kayıklar ve su bisikletleriyle gezmek mümkün. Parkta Oyuncakistan, piknik masaları, barbekülü çardaklar ve değişik figürlerde heykeller bulunuyor. Çocuklar için masal ve çizgi film kahramanlarının bulunduğu Harikalar Diyarı Masal Adası da var. Bu alan içinde çizgi film sinemaları, Gülüver’in 50 metre boyundaki dev heykeli ve birçok kahramanın heykelleri bulunuyor. Ayrıca Masal Ada içinde yeme-içme yerleri var ve bu adayı Tırtıl Tren ile gezmek mümkün. Harikalar Diyarı’nda herkese iyi eğlenceler!
Adres: Yunus Emre Mah. Ayaşyolu Cad. No: 300 Sincan / Ankara

Doğum hikayeleri

Şebnem Susam-Sarajeva’nın derlediği, Kuraldışı Yayıncılık tarafından yayımlanan “Doğal Doğuma Doğru” isimli kitapta, Türkiye ve dünyadan 20 annenin doğum hikayesi yer alıyor. Her bir annenin hikâyesinde, hamileliğin ve doğumun farklı bir yüzü çıkacak karşınıza. Bu kadınların ortak noktaları ise, Türkiye gibi sezaryen oranı yüzde 60 ila yüzde 80 arasında değişen bir ülkede yaşayıp da normal doğum yapabilmek için pek çok şeyi göze almış olmaları...

Karınları doyuyor el becerileri gelişiyor

Schlotzsky’s Şaşkınbakkal restoranı, çocukların el becerilerini geliştirmeleri için ücretsiz el işi ve hobi atölyesi açıyor. Çocuk hobi dergisi “Kağıt vs.” tarafından pazar günleri 11.00-14.00 saatleri arasında düzenlenen etkinliğe katılan çocuklar, resim ve boyama yapıyor, kağıt kesip katlayarak eğlenceli vakit geçirme fırsatı buluyorlar...
Tel: (0216) 411 62 62

Padişahın Ebrusu

Çocuk kitapları yazarı Aysel Gürmen, Günışığı Kitaplığı’ndandan çıkan yeni kitabı “Padişahın Ebrusu” ile ebru sanatını çocuklara sevdirmeyi hedefliyor. Ödüllü sanatçı Huban Korman’ın özgün resimleriyle derinlik kazanan kitap, çocuğu sanatla buluşturmanın, onda estetik bir uğraş ve merak duygusu yaratmanın, eğitimin en vazgeçilmez öğesi olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.

Çılgın Hırsız

Bugün çok keyifli bir film vizyona giriyor; “Çılgın Hırsız”... Etrafı minyonların oluşturduğu küçük bir orduyla çevrili olan Gru, dünya tarihindeki en büyük soygunu plânlamaktadır: Ay’ı çalacaktır! Gru, kötü olan her şey sevmektedir. Küçültme ışınları, dondurma ışınları ve savaşa hazır araçlardan oluşan cephaneliğiyle herkesi yok eder. Ta ki üç küçük yetim kız ona bakıp, başka kimsenin onda görmediğini görene kadar: Potansiyel bir baba... Çılgın bir hırsızdan baba olur mu? İzleyin ve görün.

Yazarın Tüm Yazıları