İstanbul’un ilk barınağına kilit vurmak istiyorlar

Sayın hayvansever dostlarımız, 1999 yılından bu yana sahipsiz hayvanların yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve tedavilerinin yapılması için Kadıköy Belediyesi ile birlikte çalışan Kadıköy Hayvan Dostları Platformu olarak bizler, bu yıl 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nü buruk kutladık.

“İstanbul’da ilk kurulan barınak” unvanlı barınağımızda, çoğu sakat ve yaşlı 650 civarında canımız yaşamaktadır. 2004 yılında çıkan 5199 sayılı Hayvan Hakları Yasası’nın öngördüğü şekilde, bölgelerinden alınan sağlıklı hayvanlar kısırlaştırma, aşılama ve küpeleme işlemlerinden sonra yaşadıkları bölgedeki yerel hayvan koruma gönüllüsüne teslim edilmektedir. Yıllardır binlerce hayvanın tedavisi ve yuvaya kavuşması, platformumuzun belediye ile uyumlu bir şekilde çalışmasının sonucudur.
Barınağın tapusu 10 yıldır Kadıköy Belediyesi’ne ait olduğu halde, 2007 yılının kasım ayında ıstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından arazinin otobüs terminali yapılması gerekçesi ile barınağımızın tahliyesi istendi.
Bu tarihten itibaren ıstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve yetkililerle yapılan görüşmelere rağmen, barınağa yeni yer tahsisi sağlanamadı. Üstelik geçtiğimiz nisan ayında Ümraniye Belediyesi tarafından barınağın kapısına kilit vurularak hizmetin durdurulmasına çalışıldı.
Başta Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Veteriner ışleri Müdürlüğü ve platformumuz olmak üzere, barınak hekimleri, hayvan koruma dernekleri ve ulusal basınımızın gerekli tepkiyi vermesiyle Ümraniye Belediyesi üzerimizdeki baskıyı azalttı.
Ancak arazi ve barınağın acil ihtiyacı olan yapısal düzenlemeler halen gerçekleştirilemedi. ıki yıldır yeni barınak yeriyle ilgili yapılan sayısız başvuru geri çevrildi.
En kısa zamanda barınağımıza yeni yer tahsisinin sağlanmasını, yeni yerimiz tamamlanıncaya kadar da mevcut yerimizde kalmak için desteğinizi bekliyoruz.
Kadıköy Hayvan Dostları Platformu
yasamhakkinasaygi@yahoogroups.com


Şimdi nedense birdenbire ün yapan bu bölge, kısa bir süre önce ıssız, boş arazilerle doluydu. Burada kurulan barınak, benim ilk barınak köpekleriyle tanıştığım yerdir.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk sayesinde, burada yıllardır hayvanlara bakılıyor, onlarla ilgileniliyor, hasta olanlar da tedavi ediliyor. şimdi bu barınağın kapatılması söz konusu bile olamaz. Olmamalı.
Onlarca hayvana bir yudum yemek, bir sığınacak dam sağlayan bu barınak kapatılacaksa da, yine gönüllülerin kolayca ulaşabilecekleri bir araziye taşınmalı.
Bunca hayvanın sokaklara salınıp mutlak bir ölüme terk edilmeleri hangi vicdana sığabilir?
Yazarın Tüm Yazıları