Kriz cinsel yaşamı etkiliyor

Sertleşme bozukluğu son yıllarda en sık karşılaşılan cinsel sorunlardan biri.

Haberin Devamı

Bu sorun sadece cinsel bir problem olarak görülmemeli, arkasında gözden kaçmış bir sağlık probleminin olabileceği bilinmelidir. Sertleşme bozukluğu damar sertliğinden şeker hastalığına, stresten hormon bozukluğuna, karaciğer veya böbrek yetmezliğinden ilaç reaksiyonlarına kadar birçok durumda ortaya çıkabiliyor.

Sertleşme bozukluğu ile uğraşan erkeklerin çoğalmasının ardında özellikle aşırı stresler ve stres yönetiminin yetersizliği yatıyor. Stres yönetimi bozuldukça cinsellik zayıflıyor hatta bazen tümüyle rafa kalkıyor! İyi yönetilemeyen streslerin testosteron üretimini azalttığı, bu durumun da cinsel istekte azalma ve sertleşme sorununa yol açabileceği biliniyor.

DİYABET, HİPERTANSİYON

Sık görülen bir sağlık sorunu olan şeker hastalığının da ilk belirtilerinden biri sertleşme bozukluğu olabiliyor. Özellikle gözden kaçmış bir diyabetlide doktorlara müracaatın ilk nedenlerinden biri sertleşme bozukluğu oluyor. Fazla miktarda alkol kullananlarda, sigara içenlerde de sertleşme bozukluğuna daha sık rastlanıyor. Herhangi bir nedenle ortaya çıkan damar sertliğinin de ilk belirtilerinden biri sertleşme sorunu olabiliyor. Kolesterol yüksekliği, trigliserid fazlalığı ve başka nedenlerle ortaya çıkan damar sertliği ya da daralması cinsel organın kanlanmasını bozuyor, sertleşmesini güçleştiriyor. Beyin ve omurilik hastalıklarının bazılarında da sertleşme bozukluğuna rastlanıyor. Hipofiz bezinin, tiroid bezinin, böbreküstü bezlerinin hastalıklarında da cinsel istek azalması ve cinsel güçsüzlük en önemli işaretlerden biri olabiliyor.

Haberin Devamı

İLAÇLAR DA ÖNEMLİ

Kullandığınız ilaçların önemli bir yan etkisinin de cinsel güçsüzlük olabileceği aklınızda olsun. Tansiyon ilacından depresyon ilacına, antihistaminiklerden mide ilaçlarına kadar değişen pek çok ilaç sertleşme bozukluğuna yol açabiliyor.
Bazı uzmanlar penisi paratonere benzetiyor. Benzetme benim değil, Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Sayın Prof. Dr. Oğuz Ekmekçioğlu hocanın. Çok beğendim, size de aktarayım dedim.

Oğuz Hoca haklı. “Erkeğin penisi bir sağlık paratoneri işlevi” görebiliyor. Cinsel sağlığı iyi olmayan kişilerde çoğu zaman arka planda önemli bir başka sağlık problemi yatıyor. Böyle bir sorununuz varsa androloji konusunda uzmanlaşmış bir ürologdan yardım istemekten çekinmemenizde yarar var.

DİYET-METRE

Haberin Devamı

Neden kilo alırız

Fazla kilolu veya obez biri olmak bir veya birden fazla faktörden kaynaklanabiliyor. Kilonuzu belirleyen birçok neden var:
• Fizyolojik durumunuz
• Genetik kodlarınız
• Yaşınız
• Sağlık sorunlarınız
• Hangi besinleri ne kadar yiyip içtiğiniz
• Yaşam biçiminizin düzenli fiziksel aktivite içerip içermemesi
• Stres ya da diğer duygusal sorunlara cevap verecek yiyecekleri kullanıp kullanmadığınız
İyi bir kilo verme programı sizde bu faktörlerin hangilerinin, ne oranda etkili olduğunu dikkate almalı, kilo yönetimi programınız bu faktörlere hitap etmelidir. Hızlı ve kolay sonuçlar, yaşam biçiminizde kalıcı değişiklikler yapmayacağından verdiğiniz kiloları geri almanızı kolaylaştırmaktadır. Aldığınız kaloriyi azaltmadan ve/veya fiziksel aktivitenizi artırmadan kilo verebileceğinizi söyleyen her söz, her cümle, her vaat, her reklâm, her ilaç, her destek, her teknoloji bir satış fantezisinden, umut pazarlamasından, şarlatanlıktan başka bir şey değildir. Bu tür yaklaşımlara dolandırıcılık bile denilebilir. Diğer taraftan bu ürünlerin sağlığa zararlı olabileceğini de akıldan çıkarmamak gerekir.
Diyetisyen Güneş Aksüs
 
BİR SORU/BİR CEVAP

Haberin Devamı

Depresyon şişmanlatır mı

Depresyon sorunu yaşayan hastaların yeme davranışı bozukluğuna da yakalanmaları kolaylaşıyor. İşte bu nedenle depresyondaki birinin kilo alıp şişmanlaması da kilo verip zayıflaması da mümkün olabiliyor. Kilo almak çok daha sık karşılaşılan bir problem. Depresyon nedeniyle kilo alan beş kişi varsa, kilo veren ancak 1–2 kişiye rastlanıyor. Depresyon-kilo ilişkisinin nedenleri de tam olarak açıklanmış değil. Birçok faktör etkili olabiliyor. Özellikle gözden kaçmış depresyonlarda kilo almak bazen ilk ve en önemli belirti de olabiliyor. Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçların da kilo almayı kolaylaştırabileceği biliniyor. Bu özellikle bazı ilaçlarda (Venflaksasin gibi) daha sık görülüyor. İlaç tedavisi yürütülürken hastanın kilo konusunda da uyarılması, kalori tüketimi bakımından ve aktivite yönünden bilgilendirilmesi gerekiyor. Kısacası depresyon kilo almaya, kilo almak depresyona yol açabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları