Orhan Kural kimdir? Orhan Kural'ın hayatıyla ilgili bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Orhan Kural kimdir Orhan Kuralın hayatıyla ilgili bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2019 12:49

PROF. Dr. Orhan Kural'ın, sosyal medya hesabı Twitter’da kendisi hakkında paylaşımda bulunan Cem Yılmaz'a açtığı 10 bin liralık manevi tazminat davasıyla gündemde. Haberler ardından Orhan Kural'ın hayatına dair bilgiler de merak konusu oldu. Peki, Orhan Kural kimdir? İşte, Orhan Kural'ın hayatıyla ilgili bilgiler

Haberin Devamı

PROF. Dr. Orhan Kural, 1950 yılında İstanbul Nişantaşı’nda dünyaya geldi. 1969 yılında Kadıköy Maarif Koleji’ni (Bugünün Kadıköy Anadolu Lisesi) bitirdi. Babası Halil Esat Kural o yıllarda İstanbul Milli Eğitim Müdür vekili idi. 1972 yılında İTÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nden “Maden Mühendisi” olarak mezun oldu.1972-1973 yılları arasında ABD Henry Krumb Bursunu kazanıp New York Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrenimi yapan Orhan Kural, 1978 yılında İTÜ Maden Fakültesi'n de Kömür Kimyası dalında “Doktor” unvanı aldı.

Almanya’da üç ayrı kentte (Mannheim, Rothenburg Odt, Lüneburg), toplam altı ay Goethe Enstitüsü’ne devam etti.

1981-82 yılları arasında DAAD bursu ile Aachen Teknik Üniversitesi’nde “Kömür Teknolojisi ve Briketleme” dalında çalışmalar yaptı. Çok sayıda Alman öğrencinin bitirme çalışmasını yönetti ve Alman öğrencilerle teknik gezilere çıktı.

Haberin Devamı

1982 yılında Venezuela Hükümeti’nin davetlisi olarak Maracaibo Kentinde "Kömür Teknolojisi Seminerine" bir ay süre ile “danışman” olarak katıldı.

1989 Mayıs ayında İTÜ’de Profesör oldu. 2006 – 2007 yıllarında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptı.

2009 yılından itibaren üç dönem İTÜ Maden Fakültesi’nde Maden Mühendisliği Anabilim Dalı ve Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak görev aldı.

Kırklareli Üniversitesine Rektör ön adayı oldu. (Aralık, 2016)

301 fedakar işçimizin şehit olduğu vahim Soma kömür ocağı kazasından sonra karbonmonoksit (CO) ölümleri ile ilgili bir televizyon kanalındaki bilimsel açıklamalarından bazı "sözcükler" seçilerek tamamen yanlış yorumlandığı “tatlı ölüm” sözcükleri ile özdeşleşerek bir anda hedef, suçlu ve Twitter’da en çok konuşulan konu (trend topic) oldu. Okuldaki odasının kapısı kırıldı, fakülte 3 gün işgal edildi, hakarete uğradı, çok zor anlar yaşadı. Bu olanlara dayanamayarak bahsi geçen günlerde fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Zaman içinde ise gerçek başta fakülteyi basan öğrenciler olmak üzere kamuoyunda anlaşıldı…

2019 Eylül’de İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi, 2018'de ise İstanbul Esenyurt Üniversi'nde öğretim görevlisi olarak katıldı.

Orhan Kural'ın Bilimsel Çalışmaları

Haberin Devamı

Kömür Teknolojisi, Hava Kirliliği, Briketleme, Ekoloji ve Madencilik üzerine değişik dillerde 50 civarında makale hazırladı.

Doktora tezinde öngördüğü turba, leonardit ve gityadan organik gübre yapımı 2005 yılında dünyada bir ilk olarak Sivas’da üretime geçen Newland Gübre Tesisler’nde hayata geçti.

Toz kömürden briket yapımında kullanılan ve sağlığa bir zararı olmayan “melas ile kireçtaşı” karışımını katkı maddesi geliştirdi. Bu buluş senelerdir Türkiye ve tüm dünyada geniş bir uygulama alanına sahip.

Konuşmacı ve kolaylaştırıcı (moderatör) olarak çok sayıda eğitim programı ve panele katıldı.

Madencilik dalında ilk olarak Scientific Index'e giren ilk üç makaleden birini yayınladı. (1989)

Haberin Devamı

App, a new binder for briquetting lignites by:KURAL, O;Savascı, OT;Eskikaya,s fuel volume:68 issue:3 pages:404-407 published: March 1989

Biri TÜBİTAK tarafından desteklenmiş altı adet araştırma projesinin yürütücülüğünü yaptı.

Bir dönem Hıfzı-Sıhha Enstitüsü’nün danışmanlık görevini de üstlendi.

Çukurova Grubu’nun daveti ile Ukrayna’nın Donetsk Kenti’ndeki kapanan briket fabrikasında incelemelerde bulundu.

İki sene boyunca (2013 – 2014) Zeytinburnu Belediyesi’nin ve üç yıl Şişli Belediyesi’nin (2014-2017) organize ettiği “Yeşil Yıldızlı Okullar” projesinin koordinatörlüğünü yaptı.

Otuza yakın belediye ile birlikte o belediyenin sınırlarındaki okullarda “Dünya için bir şey yap” başlıklı konferansı verdi.

Haberin Devamı

Dernekler Masasınca (İçişleri Bakanlığı) desteklenen "Sigaradan Kurtulalım" adlı projesi Sarıay Derneği Başkanı olarak yönetti. Yedi ilçeden ağırlıklı olarak sigara içen Lise öğrencileri İstanbul'un 3 göğüs hastalıkları hastanesine (Yedikule, Süreyyapaşa, Beylikdüzü) bir sene boyunca götürüldü, bilgilendirme sigara mağduru hastalar ile görüştüler ve sigarayı bırakan öğrencileri ile öğretmenlerin oranı yüzde 30 olarak anket, çalıştay ve gelen bilgilerden tespit edildi.

Orhan Kural, farklı mahkemelerce bilirkişi olarak görevi aldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!