Salonu terk etti

Güncelleme Tarihi:

Salonu terk etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2008 00:00

ADANA 15'nci Altın Koza Film Festivali'nde, Özcan Alper'in yönettiği ‘Sonbahar’ adlı film ‘En iyi film’ seçildi.

Haberin Devamı

SONBAHAR FİLMİNDEN FOTOĞRAFLAR

ÖDÜL GECESİNDEN FOTOĞRAFLAR

2-8 Haziran tarihleri arasında düzenlenen festivalin Ulusal Uzun Metraj Ulusal Film Yarışması sonuçları düzenlenen törenle açıklandı. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'ndaki gecenin sunuculuğunu Ayşenur Yazıcı ve Emre Karayel yaptı. Törenin yapıldığı bina, dev festival afişi ile kaplanırken, salona girişte sanatçılar ve misafirler için caddeden salona kadar kırmızı halı döşendi. Ödül törenine programa katılacağı duyurulan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay gelmedi. Vatandaşlar ise töreni da, salon dışında hazırlanan dev sinevizyondan töreni izledi.

MAHSUN'A YİNE ÖDÜL ÇIKMADI

Altın Koza'da " Beyaz Melek" filmiyle yarışan Mahsun Kırmızıgül, yine hayal kırıklığına uğradı. Ödüller açıklanınca sinirli bir şekilde hemen salonu terk eden Kırmızıgül, sanatçılar için düzenlenen kokteyle de katılmadı.

Haberin Devamı

 Törende, ilk önce Öğrenci Filmleri Yarışması'nın ödülleri dağıtıldı. Ödül törenine ise A Milli takımın Euro 2008'in ilk maçı olan Portekiz karşılaşması damgasını vurdu. Sunucular, davetlilerin saat 21.45'te başlayacak maçı izleme telaşını da yaşadığını bildirerek töreni fazla uzatmama çabasına girdi.

GENÇ YÖNETMENİN BÜYÜK BAŞARISI

Derya Alabora başkanlığında oyuncu Başak Köklükaya, müzisyen Cahit Berkay, yönetmen Ezel Akay, görüntü yönetmeni Hayk Kirakosyan, sinema yazarı Murat Özer, oyuncu Lale Mansur, yapımcı Sadık Deveci ve senarist-yönetmen Sırrı Süreyya Önder'den oluşan seçici kurul, 12 film arasından Özcan Alper'in yönettiği ‘Sonbahar’ adlı filmi ‘en iyi film’ seçti. ‘Sonbahar’ filminin  ‘Hayata dönüş operasyonu’ adı altında hayatı elinden alınmış bir kuşağın, umudu da içinde barındıran kahredici yolculuğunu, sinema sanatını oluşturan araçların adeta fısıldayan içten ve özgün diliyle anlatması’ nedeniyle ‘En iyi film’ ödülüne layık bulunduğu açıklandı. Festivalde diğer ödüllerin dağıtımı ise şöyle oldu:

‘Büyük Jüri En İyi Film Ödülü: ‘Sonbahar’ (Özcan Alper), Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü: ‘Made in Europe’ (İnan Temelkuran), Halk Jürisi En İyi Film Ödülü: ‘Ulak’ (Çağan Irmak),  En İyi Yönetmen Ödülü: İnan Temelkuran (Made in Europe), En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Ercan Yılmaz (Nokta), En İyi Sanat Yönetmeni: Selda Çiçek (Gölge), En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Selen Uçar (Ara) ve Ayça Damgacı (Gitmek), En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Made in Europe filminin 18 erkek oyuncusuna, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: Megi Kobaladze (Sonbahar), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: Serkan Ercan (Gölge), Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Şenay Aydın (Saklı Yüzler), Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: Kaya Akkaya (Ulak), En İyi Senaryo Ödülü: Ümit Ünal (Ara), En İyi Müzik Ödülü: Mazlum Çimen (Nokta), En İyi Kurgu Ödülü  Çiçek Kahraman (Ara), En iyi Stüdyo Ödülü: Zaund (Beyaz Melek) ve 2.35 (Nokta).

Haberin Devamı

Jüri, ayrıca, Yaratıcı İşbirliği Jüri Özel Ödülü de belirleyip, bu ödüle de, Sonbahar filmindeki ekip çalışması, filme ruhlarını yansıtarak yaratıcı ve başarılı bir çalışma ortaya çıkarmaları nedeniyle filmin yönetmeni Özcan Alper, görüntü yönetmeni Feza Çaldıran ve Sanat Yönetmeni Canan Çayır'a verdi.
‘EN İYİ 18 ERKEK OYUNCU’
En iyi erkek oyuncu ödülü alan 18 oyuncunun adları ise şöyle:
‘Teoman Kumbaracıbaşı, Murat Öncül, Ali Çelik, Murat Makçı, Murat Kılıç, Ruhi Sarı, Mustafa Kırantepe, Hasan Şahintürk, Barış Yıldız, Emin Gürsoy, İnan Temelkuran, Güven İnce, Kadir Çermik, Ali Rıza Kubilay, Öner Erkan, A. Mümtaz Taylan, İnan Ulaş Torun ve Aykut Kayacık.’
Yarışmada, Büyük Jüri En İyi Film Ödülü'ne 250 bin YTL, Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü’ne 75 bin YTL, Halk Jürisi En İyi Film Ödülü’ne 50 bin YTL ve En İyi Yönetmen Ödülü’ne 50 bin YTL ödülün verildiği, toplam 17 ödül dağıtıldı.
SANAT ALIŞVERİŞİ
Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü'nü ‘Made in Europe’ filminin yönetmeni İnan Temelkuran'a veren Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Aytaç Durak, “Adana'nın Türk sinemasına, Türk sinemasının da Adana'ya çok şey verdiğini biliyoruz. Bundan sonra da sizler sayesinde karşılıklı olarak birbirimize bir şeyler vermeye devam edeceğiz” dedi. Durak'tan ödülü alan Temelkuran da, “Keşke aramızda olsaydı da, böyle bir ödül de olmasaydı aslında. Bir başka ödülü onun elinden alsaydım. Ben onun filmlerini izlediğimde tir tir titrediğim yerler olur. Benim için Yılmaz Güney'in önemi itaatsizliğin iyi bir erdem olmasını anlatmasıdır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!