Tüm dünya beni Türk olarak tanıyacak

Güncelleme Tarihi:

Tüm dünya beni Türk olarak tanıyacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2008 00:00

Kırımlı şarkıcı Zarema, ilk albümünü Türkiye'de çıkardı.

Haberin Devamı

Zarema fotoğrafları için tıklayın...

Kırımlı şarkıcı Zarema, ilk albümünü Türkiye’de çıkardı. Ana dili Türkçe’den vazgeçmediği için İtalya’dan gelen cazip teklifleri bile reddeden Zarema, bir gün mutlaka dünya çapında bir şarkıcı olacağını ama bu uğurda kendi dilinden vazgeçmeyeceğini söylüyor.

Öncelikle, Zarema’nın anlamı nedir?

- Zarema, Farsça’da şarkı söyleyen kadın demek.

Tüm dünya beni Türk olarak tanıyacak
Şarkı söyleyen kadın, müziğe nasıl başladı peki?

- Ben önce müziğe değil, yazmaya başladım aslında... İlk olarak 8 yaşında şiir yazdım. Ailemde şiir yazan kimse de yoktu ama öyle bir ilham geldi birden ve kalemi elime aldım.

Haberin Devamı

O yaşta nasıl bir şiir yazdınız, konusu neydi?

- Kardeşime yazdım. Bir de ben Kırımlı olduğum için genelde Kırım hakkında şiirler yazıyordum. Daha sonra babama "Ben ileride çok önemli bir şarkıcı olacağım" dedim ve o şiirler zamanla şarkı sözlerine dönüştü.

Şarkıcı olmak istiyordunuz, ama önce tiyatro eğitimi almışsınız...

- Evet, hatta tiyatro eğitimi almak için Kiev’e taşındım. Çünkü çok iyi bir okuldu... Hatta okul arkadaşlarımın çoğu Avrupa ve Amerika’da ses getiren filmlerde rol aldılar.

Ya siz?

- Ben sinemaya hiç girmedim. Çünkü tek bir hedefim vardı, o da çok iyi bir şarkıcı olmak.

Neden tiyatro okudunuz o halde?

- Tiyatro yapmayı şimdi düşünmüyorum ama iyi ki tiyatro eğitim almışım. Çünkü insanlara ulaşmanın yollarını öğrendim. Benim bakış açımı, sahnede duruşumu değiştirdi.

Müzik okumayı tercih etmez miydiniz yani?

- Ben müzik eğitimi de aldım zaten... Kırım’da eğitim sistemi biraz farklı. Mesela öğlen saat 15.00’e kadar matematik, fizik gibi dersleri görüyorsun. Öğleden sonra ise başka bir okul var, orada sanat eğitimi alabiliyorsun.

/images/100/0x0/55ea2e92f018fbb8f8700f88
Yetenek sınavıyla girilen okullar bunlar ve ben onlardan birinde okudum. Solfej, şan derslerinin yanı sıra enstrüman derslerimiz de vardı. Ben keman eğitimi aldım mesela.

Haberin Devamı

Klibiniz çok etkileyici olmuş...

- Klip yönetmeni Alan Badoev... Onunla da okulum aracılığıyla tanıştık. Bu klip için çok sağlam bir ekip kuruldu ve klipte görülen tüm dekorlar gerçek. Animasyon değil. Dekorun hazırlanması tam bir ay sürdü ve klibi hiç uyumadan 26 saatte çektik.

Babanız klibinizi görünce ne dedi?

- Çok beğendi. Bazı yerleriyle ilgili de Kırım’a gidince konuşacakmışız!

Kaç dil biliyorsunuz?

- Kırım Türkçe’si, biraz Türkçe, çok çok iyi Rusça, az İngilizce biliyorum. Keşke Türkçe’m çok çok iyi olsaydı. Ama yakında kursa gidip öğreneceğim.

Neden Türkçe albüm?

- Kırım Türkler’i Ural-Altay diline bağlı olan Türkçe’yi konuşuyor. Bu yüzden ben Türkçe albüm yapmak istedim. Çünkü yazdığım sözler, şiirler de Türkçe’ydi. Ben Kırım’dayken şarkılarımdan birini bir web sitesine koymuştum. Oradan bana ulaşan dünyaca ünlü yapımcılar oldu. Hatta bir İtalyan yapımcı, şarkımı İngilizce ya da

Tüm dünya beni Türk olarak tanıyacak
İtalyanca söylememi bile istedi ama ben kabul etmedim. Belki aksanım çok iyi değil ama benim ana dilim Türkler’e ait. Bu yüzden şarkılarımı İngilizce yapsaydım aynı duyguları hissetmezdim. Şarkıyı hissedemeyeceğim için de sonuç iyi olmazdı.

Haberin Devamı

Ya Türkçe’niz bozuk diye sizi beğenmezlerse?

- Ben bu konuda çok rahatım. Beğendiniz mi "harika", beğenmediniz mi yine "harika"dır benim için. Çünkü herkes herkesi beğenecek diye bir şey yok. Ben tüm dünyada Türk olarak anılmak istiyorum. Dünyaca ünlü yapımcılara "Merhaba" demeyi bile öğrettim. Onlar benim hatalarımı anlamıyorlar ve müziğime bakıp beni seviyorlar.

Kimlerle çalıştınız bu albümde?

- Ben işimi en iyi şekilde yapmak isterim. Bunun için de ne gerekiyorsa yaparım. Mesela bir yapımcıyla anlaşmadan önce uzun uzun araştırdım ve sonunda Selim Özen adında karar kıldım. Albümü çıkaracağım firma için de aynı titizlik geçerliydi... Dünyanın en iyi markası hangisiyse onu seçtim. Mesela Tarkan... O, Türkiye’de ve dünyada gayet popüler bir isim. Arkasında kim var, şarkılarını kim yapıyor, onu araştırdım ve aranjör olarak Ozan Çolakoğlu ile çalışmaya karar verdim. Onunla çalışırken Mustafa Ceceli "Atak" şarkımı duydu ve o şarkının aranjesini yapmak istedi. Sonra şarkı şimdiki haline geldi.

Haberin Devamı

Sezen Aksu’yla tanışma şansınız oldu mu peki?

/images/100/0x0/55ea2e93f018fbb8f8700f8c
- Onunla tanışamadık. Açıkçası sanatçılardan kimse bana yardımcı olmadı. Böyle bir talebim de olmadı. gerçi...

Son olarak konserlere gelelim... Var mı konser projeleri gündemde?

- Konser tarihleri henüz belli değil, ama Grammy ödüllerini izlemem için Amerika’da yaşayan dünyaca ünlü yapımcılardan davet almıştım. Belki ikinci albüm orada çıkar. Hayatımda çok güzel gelişmeler var.

Hedefime ulaşmamı engeller diye sevgili istemiyorum

Özel hayatınız ne durumda?

- Özel hayatıma çok dikkat ediyorum. Çünkü şu anda bir hedefim var ve ben o hedefe doğru emin adımlarla yürümek niyetindeyim. Hayatıma girecek herhangi

Tüm dünya beni Türk olarak tanıyacak
biri hedefime ulaşmamı engelleyebilir.

Haberin Devamı

Kaç yaşındasınız?

- 25 yaşındayım.

Peki kendi ailenizi kurmak istemiyor musunuz?

- İstiyorum tabii ki... Çocukları çok seviyorum. .

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!