GeriSeyahat Mağaraların derinlerine yolculuk
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mağaraların derinlerine yolculuk

Mağaraların derinlerine yolculuk

Yaklaşık 40 bin mağarasıyla "mağara cenneti ülke" Türkiye’de mağara turizmi son dönemlerde önem kazanmaya başladı. Şimdilik bunlardan yaklaşık 30’u turizme açıldı. Çeşitli aktiviteler yerli ve yabancı birçok turisti mağaralarımıza çekiyor. Yıllık ziyaretçi sayısı 400 bini buldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetimindeki çalışmalar mağara turizminin hızla gelişmesinde etkili. Birçok mağara turizme açıldı, rehber eşliğinde gezilebiliyor, aktivite yapılabiliyor. Mağara sporlarıyla ilgilenenlere ya da sadece turistik gezilere hitap eden farklı mağaralar bulunuyor.

Rehberler eşliğinde gezilebilen Bursa-Oylat, İstanbul-İkigöz, Karaman-İncesu, Zonguldak-Çayırköy, Bartın-Gürcüoluk, Antalya-Yerköprü Mağaraları daha çok macera sevenlerin gözdesi. Antalya-Altınbeşik, Tokat-Ballıca, Karaman-Gürleyik, Konya-Salkıtan, Zonguldak-Kızılelma Mağaraları turistik gezilerin dışında, mağara sporuna ilgi duyanların yeni keşif mekanı.

Bilimsel araştırmalar yapmak isteyenlerin adresi ise Zonguldak-Pınargözü, Antalya-Damlataş, Burdur-İnsuyu, Denizli-Kaklık, Gümüşhane-Karaca, Karabük-Mencilis mağaraları.

Mağaralar, turizmin yanı sıra doğal soğuk hava depolamacılığı, kültür mantarcılığı, solunum yolu hastalıkları tedavisi, hayvansal ürünlerin olgunlaştırılması ve korunması gibi amaçlarla da kullanılıyor.

Yürüyüş parkurlu Gökgöl

Zonguldak’ın girişindeki ormanın içinde. Kente gelenler için hoş bir sürpriz, kentten ayrılanlar için ise hafızalardan silinmeyecek bir anı özelliği taşıyor. Kollarıyla birlikte uzunluğu 3350 m. Dar ve sulu bir sifonla sona eren ana galeriden sonra, Büyük Çöküntü Salonu’nda yeraltı deresi var. Köprülerle geçilen bu dere, mağaranın ağzından Erçek Deresi’ne dökülüyor. Mağara damlataş birikimi yönünden oldukça zengin. Travertenler, sarkıtlar, akma damlataşlar, mağara gülleri ve damlataş havuzlarıyla süslü. Büyük bölümü aydınlatılan mağarada, yürüyüş parkuru, köprüler ve seyir terasları bulunuyor.

Türkiye’nin en uzun mağarası Pınargözü

Isparta’nın Yenişarbademli ilçesine 8 km. uzaklıkta, Çaydere Ormanları’nın içinde. Turizme açılan ilk mağaralardan biri olmasına karşın gezmek zor. Su birikintisine dalarak giriliyor, içinde ilerlemek için şelaleri, travertenleri aşmak gerekiyor. Dünya Mağaralar Literatürü’ne giren mağarada yerli ve yabancı araştırmacılar her yıl yeni bir bölüm keşfediyor. Şimdiye kadar ulaşılabilinen 16 km’lik kısmı itibarıyla Türkiye’nin en uzun, 4-5 derecelik sıcaklığı ile en soğuk suyuna sahip mağarası. Su kaynağı ve çevresinde 213 bitki türü bulunuyor. Çıkışında 6 asırlık bir çam ağacı var.

Travertenler içinde Altınbeşik

Antalya’nın Akseki ilçesinde, Manavgat Vadisi’nin yamacındaki çam ormanında. Daha çok profesyonellerin uğrak yeri. Türkiye’nin en büyük ve en uzun karst sistemine sahip mağaralarından. Uzunluğu 2500 metre. İçinde göletler bulunuyor. Mağara çok uzun ve büyük bir yeraltı sisteminin çıkış ucunda yer alıyor. Çıkış noktaları beyaz renkli, kalın travertenlerle kaplı.

Cehennemağzı Mağaraları

Zonguldak Ereğli’deki Antik Çağ’ın ünlü Acheron Vadisi’nde. İlkçağın en önemli iki kehanet merkezinden biri. Hıristiyanlığın yasak olduğu dönemde gizli ibadet merkezi olarak kullanılmış. Cehennemağzı, yanyana sıralanmış üç mağaradan oluşuyor. Birinci mağaranın zemini bitki ve geometrik motifli mozaiklerle kaplı. İkinci mağarayla bağlantılı duvara küçük bir yarım kubbe oyulmuş, ayrıca basamaklar bulunuyor. Hıristiyanlığın yayıldığı ilk yıllarda gizli ibadet yeri olarak kullanılmış ve hiç bozulmadan günümüze kadar gelmiş. İkinci mağara ise yol kenarındaki yamaç üzerinde. Yöre halkı Koca Yusuf Mağarası adını takmış. Yamaçtaki basamaklardan inilerek gidilen mağara içe doğru devam ediyor. Üçüncü mağara, yüzölçümü bakımından en geniş olanı. Zemini taban suyu ile kaplı. İnsan eli ile yapılmış bu mağara bir ve ikinci mağaralara su sarnıcı görevi görmüş.

1.5 milyon yaşındaki Gürcüoluk

Bartın’ın Amasra ilçesi, Kuyupınar köyünde. Asırlık ağaçların oluşturduğu ormanın iç kesiminde yer alıyor. Gürcüoluk Mağarası’nın 1.5 milyon yaşında olduğu söyleniyor. Son derece ilginç sarkıt ve dikitlerle bezeli. Duvar ve perde damlataşları, gri, krem ve bej renklerinde değişen sarkıtlarıyla rengarenk bir atmosferi var. Dehliz ve odalardan oluşmakta.

22 bin yıllık Damlataş

Türkiye’nin en turistik mağarası. 22 bin yaşında. Antalya’nın Alanya ilçesinde. Merkezi yarım saatlik yürüyüş mesafesinde. Deniz kıyısında. Çok sayıda sarkıt ve dikitin eşsiz bir görüntü verdiği mağara 15 metre yükseklikte. Karbondioksit gazı, yüksek ölçüde nem, düşük ısı ve radyoaktif havasıyla astım hastaları için son derece yararlı. Bu yüzden turistlerin dışında, solunum problemi yaşayanların da uğrak yeri.

Deniz mağarası Yerköprü

Antalya travertenleri içinde, eski bir mağara tavanının çökmesi sonucu oluşmuş. Denizle bağlantılı olduğu için "deniz mağarası" adını almış. Bağlantı noktası suyla kaplı, ancak mağaranın bütünü kuru. En derin noktası 27 metre. Rahatça gezmek mümkün.
False