‘Mafyanın bayramı’

ÇOK canlar yaktı 4422... Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası olarak bilinen ancak ‘mafya ile mücadele yasası’ olarak nitelenebilecek bu yasa, rahmetli Ord. Prof. Sulhi Dönmezer tarafından hazırlanmış, Sadettin Tantan döneminde yürürlüğe girmişti.

‘Paraşüt Operasyonu’ bu yasaya göre yapılan ilk polis operasyonuydu; sanıkların çoğu ceza aldılar.

Hayali ihracatçıdan, akaryakıt kaçakçısına kadar birçok yolsuzluk sanığı bu yasa ile cezaevini boyladı. Hele banka hortumcuları içeri girmeye başlayınca tartışma başladı, gösterilen tepkilerle yasayı hazırlayanlar karalandı. Bunun sonucunda yasa değiştirilip herkesin bildiği birçok yolsuzluk sanığı dışarı çıktı.

Bu da yetmedi DGM yasası değiştirilip ‘cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak’ görev alanından çıkarıldı. Böylece yolsuzluk davaları DGM’lerden alınıp ağır ceza mahkemelerine gönderildi. Bir yandan yolsuzlukla mücadele edip diğer yandan yasa değişiklikleri ile hırsızı, vurguncuyu hapisten çıkaran zihniyetin partileri son seçimde %1 ile 5 arasında kaldılar. Onlar bugün siyasi enkaz artık.Fakat bugünkü iktidar, 4422’yi, suç tanımları ve soruşturma yöntemleri itibarı ile yeni TCK ile CMK’ya koyduk diyerek, bu hükümleri ortadan kaldırmaya çalıştı. CMK’nın yürürlüğe girmesini sağlayacak olan yasa Cumhurbaşkanı’nın önünde. İmzalarsa 4422 yürürlükten kalkmış olacak.

Oysa yeni TCK ile CMK, 4422 kadar etkili değil.

Ankara’dan bir dostumuz 4422 kapsamında soruşturmaya uğramış bir grubun, bu yasanın tümden kaldırılması için ne tür çabalar gösterdiklerini hatırlatarak, ‘Bazı bilim adamları bugün hortumcuları kurtarmak için TV’lerde boy göstererek, bir dönem yanında pek aktif oldukları Prof. Dönmezer’in kemiklerini sızlatıyorlar’ diyor.

Türkiye’de hortumculuk devam edecek mi?

Pendik’te bir liman

RODER Başkanı Saffer Ulusoy, CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu’nun ‘Yozlaşma ve Teslimiyet’ (29.3.2005) başlıklı yazısı üzerine aradı, ‘Yalçın Bey, Türkiye’de ilk defa çok güzel bir liman yaptık. Artık afyon ve esrar kaçakçılığı olmayacak. TIR’larımız, Haydarpaşa yerine Pendik’ten kalkıp İtalya’ya gidip gelecekler. Bu modern limanı Başbakanımız 29 Nisan’da hizmete açacak’ dedi.

Ulusoy, Pendik’te Ro-Ro tersanesi ile ilgili olarak kanunsuz bir iş yapmadıklarını öne sürerek ‘Ne yazık ki, Türkiye’de iş yapanlar cezalandırılıyor. Dünyanın malı dünyada kalır, biz bunu öbür dünyaya götürmeyeceğiz’ diye konuştu ve şunları anlattı:

‘RODER’de 201 nakliyeci bir araya gelerek üç şirket kurduk. Değeri 1 milyar doları bulan 12 Ro-Ro gemisi aldık, iki adet daha siparişimiz var. Bir Ro-Ro gemisi 245 TIR alıyor; bunları arka arkaya dizerseniz 4.5 kilometre tutar. Limanın yapımı için 85 bin dönümlük arsayı STFA’dan 25 milyon dolara aldık. Milli Emlak’tan 30 dönüm araziyi kiraladık, Kumcular Kooperatifi’nin yeri vardı; onlarla anlaştık, bu yeri Pendik Belediyesi’ne verdik. Onların da bize kiraladığı bu yer için yılda 700 milyar ödeyeceğiz kendilerine. Bunun dışında 35 milyon dolarlık da liman yatırımı yaptık. TIR’lar, İstanbul’u terk ediyor artık, gümrük işlemleri Erenköy yerine burada yapılacak.

Gümrüksüz akaryakıttan bu yolla yılda 4.5 trilyon tasarruf sağlanacak. En önemlisi insan ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı modern teknolojik aygıtlar getirdiğimizden artık bu olaylar tarihe karışacak.

BAYINDIRLIKTAN İZİN

UN RO-RO İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Solakoğlu ve Genel Müdür Cemil Bayülgen, milletvekili Kumkumoğlu’nun köşemizde çıkan yazısına şu yanıtı verdiler:

‘Liman devletin ilgili birimlerinin ‘bilgisi, izni ve onayı’ ile, ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılmıştır. Sn. Kumkumoğlu’nun iddiasının aksine, bu birimlerin başında Denizcilik Müsteşarılığı gelmektedir. İzni ve onayı olan diğer idareler; Çevre-Orman, Ulaştırma, Bayındırlık-İskan Bakanlıkları, Genelkurmay Başkanlığı ve Valiliktir. Limanın imar planları Bayındırlık-İskan Bakanlığı’nca Kıyı Kanunu ve İmar Kanunu hükümlerine göre onanmıştır. Tüm yapılar, imar planları ve Ulaştırma Bakanlığı’nın onayladığı uygulama projesine göre inşa edilmiştir. İddia edilenin aksine Pendik Belediyesi’nce yapı ruhsatı ve yapı kullanım izni verilmiştir. Maliye Bakanlığı’nca yapılan işlemler Kıyı Kanunu, Tapu Kanunu ve Devlet İhale Kanunu’na dayanmaktadır ve yasaldır. Viyadük ve yol çalışmaları liman kurulmadan önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan ‘İl Ulaşım Master Planı’na göre ve belediyece yapılmaktadır. Liman, mahalle ‘içinde’ yer almamakta ve ayrı bir trafik güzergahından işletilmektedir.’

Müzecilik böyle olmaz

1973 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Kahramanmaraş, Aydın, Yalvaç (Isparta) ve İzmir müze müdürlüğü görevlerinde bulundum. 2004’ten beri 30 yılda görmediğim soruşturma ve cezalarla çok sevdiğim mesleğimden zoraki emekli olarak ayrılacağım. 3 yıldan beri görev yaptığım İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü görevi sırasında başta Sayın Vali Yusuf Ziya Göksu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve İzmir’in ESİAD, EBSO gibi kuruluşları da İzmir’de nasıl çalıştığımı (İzmir Agorası Teşhir ve Tanzimini yaptığım Tarih ve Sanat Müzesi’ni, 1. Uluslararası Smyrna Sempozyumu gibi çalışmalarımı) yakından bilmektedirler. Ne var ki siyasi nedenlerle bana gönderilen Bakanlık müfettişleriyle -ki soruşturmalar gerçekdışı olup, Bakanlık Başmüfettişi Zafer Yer adındaki müfettişin yaptığı gerçek ve doğru soruşturmayı dikkate almadan Ali Atlıhan adındaki yeni, genç ve özellikle gönderilmiş Bakanlık müfettişinin gerçek dışı raporuyla- 1/8’lik maaş cezasıyla beni Mardin’e sürgün kararnamesi çıkarttılar. Benim için hizmet her yerde kutsaldır. Tüm müze müdürü arkadaşlarım tedirginlik içerisindedirler. Ben emekli olacağım. Bu şartlarda çalışmam söz konusu olamaz. Ailem perişan oldu. Ben sağlığımı yitirdim. Böyle baskı ile müzecilik yapılmaz.

Dr. Mehmet TAŞLIALAN-İZMİR

GÜNÜN SÖZÜ

‘Bir memlekette bütün kurumlar bozulmuş olabilir, ama adalet konusunda bir tereddüt hasıl olursa, o memleketin ayakta kalma şansı yoktur.’

(Montesquie)

Biliyor musunuz

AKP Yalova İl Başkanı Fikri Demirel’in yerel basına verdiği demeçte ‘Ben göreve atadığım (memur) her arkadaşa kefilim. Eğer bir yolsuzluk olur, şaibeye karışırlarsa bunun hesabını ilk önce ben sorarım’ dediğini... BEYOĞLU Belediyesi’nin eğlence yerlerinden aldığı aylık 6 YTL’lik müzik rusum ücretini 450 YTL ‘ye çıkardığını...
AKP Termal İlçe Örgütü’nün, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhittin Nayman’a başarılarından ötürü plaket verdiğini...
Yazarın Tüm Yazıları