Madenciler Kaz Dağları için karşı atakta

Güncelleme Tarihi:

Madenciler Kaz Dağları için karşı atakta
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2007 11:26

Kaz Dağları’nda altın arama çalışmalarına tepkiler sürerken madencilik sektöründeki sivil toplum kuruluşları gazetelere verdikleri tam sayfa ilanla arama çalışmalarına yönelik iddiaları yanıt verdiler.

“Madencilik Yapılan Yerler Kaz Dağları’nın Dışındadır” başlığıyla verilen ilanda, bölgede 20 yıldan beri sondaj çalışmalarının yapıldığı belirtildi ve “Medyada yer alan görüntülerin Kaz Dağları Milli Parkı ile hiçbir ilgisi yoktur. 8 bin 140 kilometre karelik Biga Yarımadası’nın sadece 2 kilometre karesinde maden aramaları yapılmaktadır” denildi. Altın için yapılan sondaj faaliyetlerinin diğer maden aramaları için yapılan sondaj çalışmalarından bir farkının olmadığı vurgulanarak, sondajın yaklaşık 10 santimetre çapında delik açılmasıyla, analiz için yeraltından numune almaktan ibaret olduğu kaydedildi. Orman alanlarına zarar verildiği konusundaki eleştirilere ise, “Madencilik faaliyetlerinden dolayı ülkemizde orman alanları azalmamakta, bilakis artmaktadır. Madencilik faaliyetleri gerçekleştirilirken zorunlu olarak ağaç kesimi söz konusu olursa, kesilen her ağaca karşılık en az 10 ağaç dikilir” şeklinde yanıt verildi.

Dünyanın hiçbir yerinde ve Türkiye’de sondaj faaliyetlerinde siyanür dahil sağlığa olumsuz etkisi olan hiçbir kimyasal maddenin kullanılmadığının belirtildiği ilanda, Türkiye’de kullanılan siyanürün sadece yüzde 1’inin madencilikte üretim aşamasında, yüzde 99’unun ise sanayide diğer alanlarda kullanıldığı bildirildi.

İlan Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği adına, Türkiye Madenciler Derneği, Türkiye Mermer Doğal Taş ve Makinaları Üreticileri birliği, Seramik Cam ve Çimento Hammaddeleri Üreticileri Birliği, Türkiye Maden-İş Sendikası, Genel Maden-İş Sendikası, İstanbul Maden ve Metal İhracatcıları Birliği, Ege Maden İhracatcıları Birliği, Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği, Genç Maden İşletmecileri Derneği, Madencilik Araştırma Merkezi Derneği, Tüm Metal Madenleri Üreticileri Birliği, Dünya Madencilik Kongresi Türkiye Milli Komitesi imzasıyla yayınlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!