Madenci ağabeyin fedakarlığı

Ünlü Alman ressam Albrecht Dürer’in (1471-1528), 18 çocuklu bir ailenin çocuğu olduğu, babası kuyumcu olmasına rağmen geçim sıkıntısı yaşadıkları ve ailenin diğer fertlerinden bazılarının madenlerde çalıştığıyla ilgili bir öykü vardır.

Haberin Devamı

Madenci ağabeyin fedakarlığı

Ünlü Alman ressam Albrecht Dürer’in (1471-1528), 18 çocuklu bir ailenin çocuğu olduğu, babası kuyumcu olmasına rağmen geçim sıkıntısı yaşadıkları ve ailenin diğer fertlerinden bazılarının madenlerde çalıştığıyla ilgili bir öykü vardır. Buna göre, abisi Albert ve Albercht Dürer ikisi de resme çok meraklı ve yetenekliler. Ancak, ikisinin birden aynı anda okula gidebilecek bütçeleri yok ve aralarında yazı tura atıyorlar. Kuranın sonucuna göre, birisi ilk önce okumaya başlayacak ve diğeri çalışıp, onu okutacak. Ardından, okulu bitiren diğerinin okul masraflarını karşılayacak ve ikisi de hayallerini gerçekleştirmiş olacaklar. Yazı tura sonucu Albrecht Dürer okula başlıyor ve abisi madenlerde çalışarak onun okumasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Albrecht çok başarılı bir öğrenci. Göz dolduruyor ve ön plana çıkıyor. Yıllar sonra, büyük bir gururla ailesinin yanına döndüğünde, abisine teşekkür edip, artık sıranın onda olduğunu, onu istediği yerde okutabilecek parası bulunduğunu söylüyor. Ancak, abisi ellerini göstererek, geçen yıllarda çok yorulduğunu, madenlerde çalışırken ellerinin kireçlenme olduğunu, çok acı çektiğini, parmaklarından bazılarının kırıldığını ve değil kalem ve fırça tutmak, bardak kaldırırken bile çok zorlandığını söylüyor. Ve hayallerini, kardeşini okutabilmek için ter döktüğü madenlerde bırakmış oluyor.

Tabii ki Albrecht Dürer, abisinin bu fedakarlığını hiç unutmuyor ve meşhur ‘’Dua eden eller’’ tablosuyla bu fedakarlığı resmediyor.

Aslında bu öykünün(meşhur bir öyküdür) doğruluğu tartışmalı, bu tür bir olayın yaşanmadığını iddia eden kişiler de var. Yaşadıklarımızın yanında zayıf bir hikaye olarak kaldı, ama umut veren ve de atlanmaması gereken bir hikaye gibi geldi. Son günlerde yaşadıklarımızı dikkate alınca, sevdikleri için hayallerinden ve hayatından vazgeçen maden çalışanlarını yüzümüzde bir tebessümle anmamız ve anlamaya çalışmamız için yazdım. Umarım bundan sonra, hepimizin gayretleriyle geride bıraktıkları yakınları hepsi dalında başarılı birer ressam, müzisyen, mühendis, avukat ya da doktor v.b olurlar. Bunu başarabileceklerine ve başarabileceğimize inanıyorum… Sağlık, sevgi ve umutla kalın…

Haberin Devamı

NOT: Günlük burç yorumları bir alttaki konu olarak yerini aldı düştü, oradan takip edebilirsiniz. Bahsettiğim tablonun resmini de ekledim, ama sayfanın neresinde yer aldı hep birlikte göreceğiz L

Yazarın Tüm Yazıları