Maden işçilerinin eylemi sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Maden işçilerinin eylemi sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2016 17:55

Maden işçilerinin eylemi sürüyor

Haberin Devamı

Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,(DHA)- ZONGULDAK'ta, 4 aydır ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle iş bırakan maden işçilerinin geçen Çarşamba akşamı başlattıkları kömür ocağından çıkmama ve açlık grevi eylemi devam ediyor. Eylemin 6'ncı gününde polis, ormanlık alandaki ocağın havalandırma çıkışında yemek artıkları ve sigara paketleri tespit ederek tutanak tuttu.
Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde geçen 4 Nisan'da iş bırakan Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik'te çalışan 245 maden işçisi, şirketlere 'Paralel Devlet Yapılanması' soruşturması kapsamında kayyum atanması üzerine eylemler yapmaya başladı. Seslerini duyurmaya çalışan işçilerden 85'i, geçen Çarşamba akşamı maden ocağına girerek dışarıya çıkmama eylemi başlattı. İşçiler, eylemlerini bir gün sonra açlık grevine dönüştürdü. Geçen 6 günde toplam 17 işçi rahatsızlanarak eylemi bırakmak zorunda kaldı. Hastanede tedavi edilen işçiler, ocaktaki arkadaşlarına dışarıda bekleyerek destek vermeye devam ediyor. İşçilerle birlikte aileler de dışarıda beklemeyi sürdürüyor. Polisin izin verdiği kadar maden ocağına yaklaşabilen aileler, gelecek güzel haberle sevdiklerinin ocaktan çıkmasını bekliyor.
OCAĞIN HAVALANDIRMA KISMINDA YEMEK ARTIKLARI TESPİT EDİLDİ
Maden ocağı önüne kimseyi yaklaştırmayan polis ise Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan maden ocağının haritasını alarak giriş çıkış noktalarını tespit etti. Ocağın ormanlık alandaki havalandırma bölümünün bulunduğu yere giden ekipler, iddiaya göre dışarıda maden işçileriyle karşılaştı. Polisi görünce ocağa giren işçiler kaçtı. Polis, havalandırma girişinde yemek artıkları ve sigara paketleri tespit etti. Tutanak tutan polis, havalandırma bölümüne de ekip koydu.
SONUÇ ALINCAYA KADAR EYLEMİMİZ SÜRECEK
İşçi temsilcisi 41 yaşındaki Cemal Akın, eyleme kararlılıkla devam ettiklerini söyledi. Bugün 3 madencinin daha sağlık sorunları nedeniyle dışarı çıkmak zorunda kaldığını anlatan Akın, şöyle konuştu:
"Biz paramızı alana kadar devam edeceğiz. Birde işten atılırsak kıdem tazminatlarımız olacak. Bunlarda çözüme kavuşması lazım. Bunlar çözülmeden sadece maaşlar ödense de bu iş bitmeyecek. Arkadaşlarımız ocaktan çıkmayacak. Sonuna kadar mücadelemizi devam edeceğiz. Sağlık sorunları gün geçtikçe artıyor işçilerin. Gün geçtikçe psikolojik sorunları da artacak. Her geçen gün orada kalmaları daha tehlikeli duruma geliyor."
Cemal Akın ayrıca işçilerin havalandırmadan dışarı çıktıklarına ihtimal vermediklerini, o bölgede bulunan diğer farklı ocaklar bulunduğu ve polislerin yanılmış olabileceğini söyledi.
Oğlu Mustafa Kuru'nun rahatsızlanması üzerine ocaktan çıktığını anlatan Emine Kuru, "Hepsi benim oğlum. Benim oğlum 18 yıl burada çalıştı. Şimdi hakkı için burada mücadele ediyor. Hakkını aldıktan sonra devlet bunları işe koysun. 'Evde ekmek bekleyen çocukları var' diye diye daha diyecek söz bulamıyoruz. İşçiler içeride perişan oldu. Bir şey olsa onlara ne olacak. Bize cevabını kim verecek. Bizim sesimizi duysunlar. Biz burada hırsızlık yapmıyoruz. Devlet bize sahip çıksın. Biz bekliyoruz bir çözüm olsun diye. Başka bir şey istemiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!