Madam'ın oğlu hapiste

Güncelleme Tarihi:

Madamın oğlu hapiste
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Angola'ya yasadışı silah satışı suçundan tutuklanan Jean-Christophe Mitterrand'la ilgili soruşturma çerçevesinde eski İçişleri Bakanı Charles Pasqua ile baba Mitterrand'ın eski danışmanı Jacques Attali'nin ofislerinde arama yapıldı.

FRANSA'da rüşvet karşılığı kara para aklamakla suçlanan, eski cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın oğlu Jean-Christophe Mitterand, yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı. Adı Angola'ya yasadışı silah satışı skandalına karışan 54 yaşındaki Mitterrand, ‘görevi kötüye kullanmak, silah kaçakçılığına karışmak ve zimmete para geçirmek’ suçlamasıyla yargılanmak üzere hapse gönderildi. Avukatları, Paris'teki La Sante cezaevinde bulunan Mitterrand'ın kefaletle serbest bırakılması için girişim başlattı.

Cumhurbaşkanı babasına, 1986-1992 yılları arasında Afrika konusunda danışmanlık yapan Jean-Christophe Mitterand hakkında, silah kaçakçısı Pierre Falcone'den yüzbinlerce frank rüşvet aldığı ve kara para akladığı iddialarıyla açılan soruşturma derinleştirildi. Polis, dönemin cumhurbaşkanı Mitterand'ın 1980'lerde danışmanlığını yapan Jacques Attali ile Avrupa Parlamentosu milletvekili Jean-Charles Marchiani'nin ev ve bürolarında arama yaptı. Soruşturma kapsamında, eski içişleri bakanı Charles Pasqua'nın Fransa İçin Birlik Partisi Genel Merkezi bile arandı.

Falcone'nin, 1993 ve 1994 yıllarında Angola Devlet Başkanı Jose Eduardo dos Santos'a silah satışlarını yapabilmek için Mitterand'ın Afrika bağlantılarını kullandığı iddia ediliyor.

Brenco International şirketinin sahibi Falcone bu ay başında yasa dışı silah satışı ve vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Falcone'nin sekreterinde bulunan bir bilgisayar disketindeki isim listelerinden yola çıkılarak Mitterand'la birlikte önceki gün gözaltına alınanlar arasında, kitapları en çok satanlar listesine giren yazar Paul-Loup Sulitzer de bulunuyordu. Ancak Sulitzer, sorgulandıktan sonra kefaletle salıverildi.

Le Monde gazetesinin haberine göre, Falcone ve Rus milyarder ortağı Arkady Gaydamak 1993'te Angola'ya 47 milyon dolar değerinde Rus malı silah ve mühimmat sattılar. Bir yıl sonra da 463 milyon dolarlık helikopter ve savaş uçağı satışı için yeni bir anlaşma imzaladılar.

Fransız, İsrail, Angola ve Kanada vatandaşlıklarına sahip olan Gaydamak için uluslararası arama emri çıkarılmış bulunuyor.

Jean-Christophe Mitterrand'ın avukatlarından Jean-Pierre Versini-Campinchi, suçlamaları reddederek ‘‘Eğer Mitterrand para almışsa, bunun yasadışı işler için olduğunu zannetmiyorum. Para alma işi suç değildir’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!