Madalya için 50 milyon YTL

GSGM olimpiyatlara hazırlanan sporcular için yaklaşık 50 milyon YTL’lik bütçe ayırdı. Bir sporcunun maliyeti ise yaklaşık 735 bin YTL. Milyonlarca liranın şu ana kadar karşılığının sadece 1 gümüş madalya olması, 68 kişilik Türk Olimpiyat Takımı’nda büyük bir çöküş olduğunu gözler önüne seriyor.

BÜYÜK umutlarla gelinen 29.Yaz Olimpiyat Oyunları Türk Olimpiyat Takımı için tam bir hayal kırıklığı ile sürüyor. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün sadece olimpiyatlara hazırlanan sporcular için bu yıl için yaklaşık 50 milyon YTL’lik bütçe ayırdığı göz önüne alınınca, milyonlarca liranın şu ana kadar karşılığının sadece 1 gümüş madalya olması, 68 kişilik Türk Olimpiyat Takımı’nda büyük bir çöküş olduğunu gözler önüne seriyor. Türk Olimpiyat Takımı’nın Beijing 2008’e hazırlanması için ayrılan bu 50 milyon YTL göz önüne alındığında 68 kişilik kafilemizde sadece bir sporcunun maliyeti yaklaşık 735 bin YTL. Bu rakama bir de sponsorların harcamaları ile federasyonların özel giderlerini ekleyince sadece bir sporcuya yapılan yatırımın karşılığı 1 milyon YTL’ye ulaşıyor.

22’si yarıştı...

Tabii bu sadece 2008 için geçerli. Sporcularımızın 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak bugüne geldiğini düşündüğümüzde bu rakam katlanarak büyüyor. Bu arada Beijing’e gelen her sporcumuz 47 ABD Dolar’ı harcırah alıyor. Oyunların başından sonuna kadar kalan bir sporcu yaklaşık 1200 dolar alıyor. Yarışması biten isterse hemen, isterse birkaç gün sonra gönderiliyor. Bunun maliyeti için her sporcunun ortalama 10 gün kaldığını göz önüne alsak, yaklaşık 32 bin dolar. Her şey sonunda gelecek rengi ne olursa olsun bir madalya için. Peki Beijing 2008’de bugüne kadar ne elde ettik?

12 spor dalında 68 kişilik sporcu ile geldiğimiz oyunlarda 8 dalda mücadeleye başladık. Bu dallardaki 45 sporcumuzdan 22’si yarıştı. En büyük beklentimiz halterdi. Atina 2004 olimpiyat şampiyonu rekortmenimiz Nurcan Taylan’la sıfır çekerek başladık. Ona Sedat Artuç eklendi ve dün yine bir olimpiyat şampiyonumuz Taner Sağır’ın sıfır çekmesiyle sürdü.

Hedef 15’ti...

Atıcılıktaki tek sporcumuz elemeleri geçemedi. İki okçumuz başarılı olamadı. Boksta ringe çıkan 4 boksörümüzden biri turu geçebildi. Judodaki tek sporcumuz elendi. Güreş minderinde Şeref Eroğlu, Şeref Tüfenk diyorduk, 13 sporcumuzdan 3’ü elendi. Havuzda 11 sporcu ile geldik, 8’i yarışmalarına çıktı elemeleri geçemedi, sonlarda yer aldı. 6 yelkencimiz sıralamalarda gerilerde. Beijing’de geride kalan 5 yarışma gününde sakatlıkların arkasına sığınılan açıklamalar ve 8 dalda 28 sporcudan sadece Sibel Özkan ile kadınlar halterde gelen bir gümüş madalya tesellimiz var. Oysa bu takım Beijing’e görkemli törenler, büyük umutlarla uğurlandı, özel kıyafetler hazırlatıldı. Sakat sporcumuz yok dendi, sonra eskiden de sakatlığım vardı, yarışmadan önce sakatlandım açıklamaları geldi. 5 altın, 5 gümüş, 5 bronz toplam 15 madalya dileğiyle gelinen Beijing 2008’de yarışan takımımızın yarısına yakınının eli boş kaldı. Madalya sıralamasında sadece 1 gümüşle 35. sıradayız. Peki, bizden daha küçük sporcu kafileleriyle gelen ülkeler nerede?

13 sporcuyla gelen Zimbabwe, 34 sporcuyla gelen Gürcistan, 44 sporcu ile gelen Azerbaycan, 25 sporcuyla gelen Ermenistan 3’er madalya ile toplam madalya sıralamasında 16. sırada yer alıyorlar. 20 sporcuyla oyunlarda temsil edilen Kırgızistan, 24 sporcuyla mücadele eden Endonezya 2 madalya ile 23. sıradalar. 4 sporcu, 1 yöneticiyle Beijing’e gelen Togo 1 madalya aldı.
Yazarın Tüm Yazıları