Macron’dan kadın vekil rekoru

Güncelleme Tarihi:

Macron’dan kadın vekil rekoru
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2017 23:21

FRANSA’da geçen ay  cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron’un (39) daha geçen yıl kurulmuş olan Yürüyüş hareketi parlamentoda mutlak çoğunluğu sağladı.

Haberin Devamı

577 sandalyeli parlamentoya 223 kadın parlamenter seçildi. Böylece 5’inci Cumhuriyet döneminin en çok kadın vekil sayısına ulaşılmış oldu.

AVRUPA ALTINCISI

Parlamentoda yüzde 25.8 olan kadın vekil oranı 38.6’ya yükseldi. Bu artışta Yürüyüş hareketinin payı önemli oldu. Macron’un Yürüyüş hareketinde kadın vekil oranı yüzde 47 olarak gerçekleşti. Yürüyüş Partisi, eşit sayıda kadın ve erkek aday göstermişti.

TARİHİ GÜN

Fransa bu sayede kadın vekil oranında dünya genelinde 64’üncü sıradan 17’nci sıraya yükseldi. Avrupa’da ise Fransa, İngiltere ve Almanya’yı sollayarak 6’ncı sıraya çıktı. Yürüyüş’ün vekil başkanı Catherine Barbaroux, kadın temsili açısından tarihi bir gün yaşandığını, bundan sevinç duyduğunu söyledi. Fransa’da yasalar adayların yüzde 49’unun kadın olmasını, aksi halde partilere devlet ödeneğinin azaltılmasını öngörüyor. Ancak partiler çoğu kez buna uymuyor. Macron’un  kadın adayları seçilebilir yerlerden aday gösterdiği belirtiliyor.

KATILIM DÜŞÜK

Haberin Devamı

Yürüyüş, 350 sandalye kazandı. Katılımın yüzde 44 olduğuna işaret eden muhalifler, bunu ‘halk boykotu’ diye niteledi. Sosyalistler, 250 sandalye kaybedip 29 vekil çıkardılar. Aşırı sağcı Ulusal Cephe 8 sandalye kazanırken, parti lideri Marine Le Pen ilk kez meclise girdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!