Maceralara hazır olun

Bugün hem Merkür, hem de Venüs Balık burcundaki Uranüs’ü tetikliyor. Kazançlar ve kayıpların aynı zamanda yaşanacağı bir gün. Yaratıcı fikirler ve sıradışı duygular açığa çıkacak.

Skandal aşklar ve sürpriz anlaşmalar dikkat çekici olabilir. Özgürlük ihtiyacı artıyor. Heyecan verici maceralara atılmak için uygun bir gün. Ancak tedbirli olmak ve sabırlı davranmak gerektiğini düşünmek, macera arzularını yatıştırabilir.

Oruç tutmak ve arınmak

Ayların en güzeli diye tarif edilen Ramazan, hem 30 gün, hem de kendi başına çok özel bir zaman olduğu için başlı başına bir ay olarak değerlendirilmesi boşuna değil.

Böyle bir açıklama cümlesiyle başlıyorum çünkü karşılaştığım soruların içinde ‘Ramazan Ayı’ üzerine yöneltilen çeşitli soruların tümünü birden cevaplama ihtiyacı duyuyorum.

İslamiyet’e özel bir durum gibi algılanan oruç tutmak aslında hemen bütün kültürlerde karşımıza çıkıyor.

Aslında oruç tutmak bedeninizi disipline etmenin ötesinde duygu ve düşünceleri de disipline eden ve hatta gelişimin bir parçası olarak nitelendirilecek bir uygulamadır.

Ben orucu bir disiplin ve hatta kişisel gelişim çalışmalarının bir parçası olarak görüyorum ve çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü oruç tuttuğunuz zaman, beyninizin çalışma biçimi üzerinde disiplin oluşturuyor ve alışkanlıklarını değiştirmiş oluyorsunuz.

Hem de fazla zorlanmadan.

Günde üç kez belli saatlerde yemek alışkanlığı edinmiş olan kişinin bu alışkanlığının dışına çıkması beynin çalışma biçimini şaşırtır ve böylece zihinsel fonksiyonlarınız üzerinde otorite kurma fırsatını yakalarsınız.

Elbette ki, kolay bir eylem değildir, oruç tutmak...

Ancak kişisel gelişim disiplinleri arasında en kolay yöntem olduğunu söylemeliyim.

Üstelik en hızlı ve kolay sonuç alabileceğiniz bir yöntem. Kişinin isteklerini gerçekleştirecek gücü içinde hissetmesini sağlar.

Çünkü oruç tutmayı başaran kişinin inancı yükselir. İnancınız yoksa, başarılı olma şansınız da yok. Öncelikle inancınızı kuvvetlendirmelisiniz.

İşte oruç tutmak, kişinin kendisine olan inancını açığa çıkarır. Yapabilme gücünü keşfeder ve iradesini ve isteğini ortaya koymasını sağlar.

Fakat çoğunlukla oruç tutan kişi bunun farkında değildir.

Zaten neden oruç tuttuğunu bile bilmeden sadece kendisine oruç tutulması gerektiği söylendiği için oruç tutan kişinin kendisinde olup bitenleri anlayabilmesi pek kolay olmayacaktır.

Ancak yine de orucun sonucunda algılamasında bazı değişiklikler meydana gelir.

Tabii gerçekten oruç tutmayı başarabilirse...

Başarabilirse, diyorum çünkü nasıl oruç tutulması gerektiğinin bir tarifi var ve bu tarife uygun bir şekilde oruç tuttuğunuz zaman orucunuz kabul olur.

Yani sonuç alabilirsiniz. Yoksa aç kalmanın adı, oruç değildir. Sahura kalkmadan, niyetlenmeden bütün günü aç geçirip sonra da güneş batarken herkesle birlikte oturup yemek yediğiniz zaman oruç tutmuş olmazsınız. Sadece bütün gün aç gezmiş olursunuz.

Halbuki oruç tutmak, bir törendir. Kutsal bir törendir.

(Devam edecek)
Yazarın Tüm Yazıları