Macaristan Başbakanı Viktor Orban: Herkese dağıtmayalım, AB’den çıkaralım

Güncelleme Tarihi:

Macaristan Başbakanı Viktor Orban: Herkese dağıtmayalım, AB’den çıkaralım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2016 12:07

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sığınmacıların Avrupa Birliği (AB) topraklarından çıkarılması için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Orban, Viyana’da gerçekleştirilen ve 11 ülke liderinin katıldığı ‘Balkan Rotası Boyunca Göç Zirvesi’ sonrasında düzenlediği basın toplantısında, sığınmacı krizinin, onların AB’den çıkarılarak çözülebileceğini iddia etti: “Almanya ve Avusturya zor durumda, çünkü bir milyondan fazla yasa dışı sığınmacı bu ülkelere ulaştı. Ama herkese biraz dağıtarak bu problemin çözülebileceği düşüncesinin doğru olduğuna inanmıyorum. Bunun yerine, bu insanları AB topraklarından çıkarmak için çaba gösterilmeli. Bunun için de önce (ığınmacıların hukuki süreçlerinin yapılabileceği yer belirlenmeli. Libya kıyıları olabilir.”

Macaristan Başbakanı Viktor Orban: Herkese dağıtmayalım, AB’den çıkaralım

Haberin Devamı

YENİ SAVUNMA HATLARI OLUŞTURULMALI

AB ve Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşmasının uygulanamaması durumuna karşı birliğin yeni bir savunma hattı belirlemesi gerektiğini savunan Orban, şu değerlendirmede bulundu: “Savunma hattı için birinci olasılık, Makedonya-Yunanistan sınırı. İkincisi, Sırbistan-Makedonya, üçüncüsü ise Macaristan-Sırbistan sınırı. Avusturya, dördüncü olasılık olarak Avusturya-Macaristan savunma sınırı düşünüyor ama o bizim için çok kötü olur. Avusturyalı dostlarımıza Avusturya-Macaristan arasına tel örgü çekmenin faydalı olmayacağını, onun yerine Macaristan-Sırbistan sınırına beraber gidip orada Macaristan’ın güney sınırını korumamız gerektiğini söyledim.”

MACARİSTAN’IN DURUŞUNDA DEĞİŞİKLİK YOK

Orban ayrıca, Makedonya Başbakanı ile yaptığı görüşmede kendisine Macaristan-Sırbistan sınırının daha güneyinde oluşturulacak yeni savunma hattını Macaristan’ın teknik, insani ve maddi açıdan desteklemeye hazır olduğunu söylediğini belirtti.

Almanya’nın sığınmacı konusunda ‘zorunlu kota’ politikasını değiştirmediğine dikkati çeken Orban, “Almanya hâlâ kotanın mantıklı olduğuna inanıyor. Macaristan’ın da duruşunda bir değişiklik yok. Sınırlar korunmalı, inşa edilen tel örgüler güçlendirilmeli. Macaristan birkaç hafta içinde, sınıra bir defada binlerce ya da on bin sığınmacı ulaşsa bile bunları fiziki engelle durdurmaya yeterli kapasiteye sahip olacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!