‘Maarif’ Meclis’te

Güncelleme Tarihi:

‘Maarif’ Meclis’te
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2016 21:26

Bakan Nabi Avcı, yurtdışındaki okulların yeni bir vakfa devredileceğini açıklamıştı. Bu kapsamda Maarif Vakfı’nın kurulması için hazırlanan yasa tasarısı Meclis’e sunuldu. İşletme kurabilecek olan vakfa MEB bütçesinden 1 milyon lira aktarılacak.

Haberin Devamı

YURTDIŞINDAKİ eğitim kurumları ile kadrolarını devralmak amacıyla tasarlanan Maarif Vakfı’nın kuruluş yasası Meclis’e sunuldu. Vakfın, yurtdışındaki ‘cemaat’ okullarına alternatif getirmesi amaçlanıyor.

Tasarıda vakfın amacı şöyle düzenlendi: “Dünyada insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesinden üniversiteye kadar tüm eğitim süreçlerinde burslar vermek, okullar, eğitim kurumları ve yurtlar gibi tesisler açmak, bu kurumlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirmek, bilimsel araştırmalar ve araştırma-geliştirme çalışmaları yapmak, yayınlar ve metotlar geliştirmek.”

YÖNETİM DEVLETTE

Vakıf, okul öncesinden üniversiteye kadar eğitim hizmetleri verirken, etüt ve kültür merkezleri ile yurt, pansiyon, lojman da açabilecek. 12 üyeden oluşacak Vakıf Mütevelli Heyeti’nin dört üyesi Cumhurbaşkanı, üçü Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek. İkisi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) temsilcisi; birer üye de Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile Yükseköğretim Kurulu temsilcilerinden olacak. Vakfa Bakanlar Kurulu’nca bütçeden kaynak aktarılacak. Nakdi, ayni yardım kabul edebilecek olan vakıf, yurtiçi ve yurtdışında gelir sağlayıcı işletmeler kurabilecek, ortak olabilecek. Her türlü vergi ve harçtan muaf olurken, bağış ve yardımlar da vergi matrahından düşülebilecek. Vakfa Maliye Bakanlığı’nca bedelsiz taşınmaz tahsis edilecek. MEB’in uygun gördüğü yurtdışındaki kamuya ait varlıklar, bedelsiz olarak vakfa devredilecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içerisinde vakfın kuruluş işlemlerinde kullanılmak ve kalanı kuruluş tamamlandıktan sonra vakfa devredilmek üzere, MEB bütçesinden 1 milyon lira aktarılacak.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 15 ülkede büyükelçiliklerin himayesinde 65 resmi okulun vakfa devredileceğini açıklamıştı. 10 bin 327 öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda 598 öğretmen görev yapıyor. Avrupa ülkelerinde Türkçe ve Türk kültürü dersi veren 1.121 öğretmen bulunuyor. Kırgızistan, Katar, Gürcistan ve Suudi Arabistan’da dört okulun yapımı da devam ediyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!