Lüle taşından dizi karakterleri

Güncelleme Tarihi:

Lüle taşından dizi karakterleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2015 11:20

- Uzun uğraşlar sonucu Eskişehir'de 150 metre derinliğe kadar inilerek çıkarılan lüle taşına işlenen dizi karakterlerinin figürleri ilgi görüyor - Eskişehir Lületaşı El Sanatları Derneği Aktaş: "Ulusal televizyon kanallarında yayınlanan tarihi filmlerdeki Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan gibi karakterler de lüle taşına işlendi. Halkımız bu tür eserlere büyük ilgi gösteriyor"

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR (AA) - EMRAH YAŞAR - ''Deniz köpüğü'', ''köstebek taşı'', ''beyaz altın'' olarak da bilinen ve Eskişehir'in bazı kırsal mahallelerindeki maden ocaklarında uzun uğraşlar sonucu 150 metre derinliğe kadar inilerek çıkarılan lüle taşı, ustaların ellerinde bazı dizi karakterlerinin biblolarına dönüşüyor.

Eskişehir Lületaşı El Sanatları Derneği Başkanı Behçethan Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lüle taşının, zarif ve narin yapısıyla tamamen özgün bir malzeme olduğunu belirterek, bundan kullanım ve estetik değeri yüksek yepyeni eserler üretildiğini söyledi.

Ürünler arasında arasında takı, magnet, satranç takımı ve hediyelik eşyalarının yer aldığını ifade eden Aktaş, şöyle konuştu:

"Lüle taşı işlemeciliği, yetenek, tecrübe ve sabırlı bir çalışma gerektiriyor. Lüle taşı, Tepebaşı ilçesi Beyazaltın Mahallesi ile burayı çevreleyen 40 kilometrelik alanda, yerin 150 metre altından çıkarılıyor. Son 10 yılda mesleğimiz iyi bir yere geldi. Önceden sigara ağızlıkları ve pipolar ilgi görürken sigara yasağıyla insanlar bu ürünler yerine tespih, kadınlara yönelik takılar, satranç takımı, magnet, hediyelik eşyalar, baston gibi ürünlere yöneldi. Lüle taşının ilgi görmesi amacıyla yeni yöntemler de geliştiriyoruz. Ulusal televizyon kanallarında yayınlanan tarihi filmlerdeki Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan gibi karakterler de lüle taşına işlendi. Halkımız bu tür eserlere büyük ilgi gösteriyor."

Haberin Devamı

Aktaş, dünyada ilk kez lüle taşına karikatür işlediklerine değinerek, bu ürünlerde Odunpazarı'nın tarihi evleri ve bazı ünlü kişilerin resimlerine yer verdiklerini bildirdi.

En çok ilgi gören hediyelik eşyaların başında el yapımı satranç takımının geldiğini anlatan Aktaş, 1931 yılında babasının dedesi olan Hüseyin Avni Bey'in, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e lüle taşından yapılan baston ve pipo hediye ettiğini, bu eserlerin halen Anıtkabir'de sergilendiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!