Lüks otomobil satışı niçin patladı

2010’de otomobil satışları, 2009’a göre yüzde 37,85 artarak 510 bine yükselmiş. Böylece 2000 yılının 467 bin rakamı da geçilmiş. Yılın son aylarında, lüks otomobil ve cip satışlarında da patlama olmuş.

Haberin Devamı

Lüks otomobillerin büyük kısmı da şirket adına ya da avukat, doktor, mimar gibi kişilerce alınmış.
ACABA NEDEN?
Gerçekten, acaba neden?
Geçmiş yılların son aylarında, lüks otomobil satışlarında patlama olmazdı. Bu yıl niye oldu?
Kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs gibi taşıtlar, yılın son günü alınsa dahi “bir tam yıl üzerinden amortisman ayrılıp” gider yazılabiliyor. Bu uygulama makine, cihaz, büro mobilyası vs. için de aynı.
Ancak otomobillerde durum farklı. Yılın son ayında alınan otomobil için “bir aylık”, yıl sonuna iki ay kala alınan otomobil için de “iki aylık” amortisman ayrılabiliyor (Vergi Usul Kanunu Md.320/2).
O halde yıl sonuna doğru lüks otomobil ve cip almanın, amortisman yoluyla gider yazma yönüyle avantajı yok.
AVANTAJ NE?
Avantajın ne olduğunu 1 Kasım 2010 günü “Lüks araç alana çifte bayram” başlığı altında yazmıştık.
Geçenlerde lüks araç satan bir tanıdığım aradı;
“Hocam, yıllardır müşterilere anlatıyorduk ama tam olarak ikna edemiyorduk. Ne zaman ki Hürriyet’te yazdınız olay değişti. Herkes öğrendi ve vergi avantajı satışlarımızı ciddi anlamda artırdı.”
Açıkçası, yazımız ne ölçüde artırdı bilmiyorum ama merak edenler için konuyu özetleyeyim.
Motor silindir hacmi 2.000 cm3’ün üzerinde olan otomobil veya cipi alanlar, yılın son günü alsalar dahi toplamda yüzde 117’yi bulan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisinin tamamını,  defterlerine bir kalemde gider yazabiliyorlar (Bkz. KDV Kanunu Md.30/b, 23 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ve VUK Md.270/2). İkinci el otomobillerde bu avantaj söz konusu değil.
OCAKTA DAHA AVANTAJLI
Otomobil veya cipin Ocak ayında alınması halinde, bir tam yıl üzerinden (azalan bakiyeler usulünü seçenlerde normalin iki katı) amortisman hesaplayıp gider yazma imkanı da oluyor (VUK Md.320/2). Bu da Ocak ayında almanın avantajı… Şubat’ta alanlar da 11 aylık amortisman gideri yazabiliyorlar. Bunların yanı sıra; bakım, onarım giderleri ile şoför ücreti de masraf yazılabiliyor.
Özetle, otomobil veya ciple ilgili giderler ve ödemeler, Devletten ve şirketten karşılanmış oluyor.
DİĞER ARAÇLAR
Olay yalnızca yukarıda belirtilen araçlarla sınırlı değil. 2.000 cm3 ve altında olan otomobil ve ciplerin alımında da vergi avantajından yararlanılıyor.
Ancak tabloda da görüldüğü gibi, silindir hacmi küçük olan araçların vergi oranı düşük olduğu için, gider yazılabilecek tutar da buna göre oluyor.

Haberin Devamı

Lüks otomobil satışı niçin patladı

Yazarın Tüm Yazıları