Lufthansa’yla özel jette uçun

Alman Lufthansa Havayolları, Türk yolcuları için özel jet hizmeti vermeye başladı. "Lufthansa Private Jet" olarak adlandırılan hizmette yolcular özel uçaklarla Lufthansa garantisi ve first class standartlarıyla istedikleri noktaya ulaştırılıyor. Yolcular bu uçuşlardan mil de kazanabiliyor.

Lufthansa’nın portföyünde NetJets şirketi tarafından işletilen küçük ve orta sınıfta farklı iş jeti modelleri bulunuyor. Türkiye pazarına sunulan uçaklar arasında Raytheon Hawker 400XP (7 koltuklu), Hawker 800XP (6 koltuklu) ve Dassault Falcon 2000EX (10 koltuklu) gibi farklı kabin boyutlarına ve menzile sahip uçaklar yer alıyor.

Bu hizmete özellikle işadamları büyük ilgi gösteriyor. Genellikle uçak saatlerinin uymadığı zaman dilimleri veya havayollarının sefer yapmadığı havalimanlarına özel jetler sayesinde çok kısa sürede ulaşabiliyor. Uçağın kirası koltuk başına bölündüğünde kalabalık seyahat eden işadamları uygun maliyetle gidecekleri yere istedikleri saatte ve çok hızlı varıyor.

ZAMAN KAYBI YOK

Lufthansa Private Jet, hasta nakilleri için de tercih ediliyor. Yolcu aktarma yapmadan istediği noktaya özel jetlerle ulaştırılıyor. Bazen yolcular örneğin ABD’ye uçacağı zaman Frankfurt veya Münih’e istenilen zamanda götürülerek zaman kaybı konforlu bir uçuşla önleniyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir’den Frankfurt’a yapılan uçuşta, ABD’ye ameliyat olmak için gitmek isteyen yolcu aktarma derdiyle uğraşmadan özel jetle uçağın yanına kadar götürüldü.

Lufthansa Private Jet’in özellikle yaz aylarında en büyük kullanıcıları partiler için tüm Avrupa’yı dolaşan DJ’ler. Uçak sayesinde DJ’ler aynı gece iki farklı şehirde partide çalabiliyor.

Lufthansa fiyat tarifesi olarak uçuş süresi yerine ülkelerin içinde bulunduğu bölgeler dikkate alınıyor. Uçakların işletmesini yapan NetJets şirketi, geniş filosu ile Lufthansa’nın bu hizmeti sunduğu yolcularına farklı seçenekler veriyor. Örneğin Türkiye’nin batı bölümü ile Almanya arasında yapılan uçuşlar 18 bin Euro’dan başlıyor.

FIRST CLASS HİZMET

Yolcular bu hizmetten yararlanırken Lufthansa’nın "HON" adı verilen first class üstü programın özel yolcu salonlarından faydalanabiliyor. Private Jet ile yapılan Avrupa uçuşlarında yolcu 10 bin uçuş mili de kazanıyor. Avrupa’nın her tarafında yolcu evinden özel limuzin ile alınıyor. Uçuştan sonra gideceği yere bırakılıyor. Yolcular uçakta istedikleri mönüleri sipariş edebiliyor ve sigara içebiliyor. Bu hizmetten yararlanmak için Lufthansa’nın çağrı merkezlerini aramak veya Avrupa için +49 18 02 99 33 00 no’lu telefonu aramak yeterli.

Halen hizmet Almanya’da Münih ve Frankfurt, İsviçre’de de Zürih merkezli gerçekleştiriliyor. Hizmete Swiss Havayolları ile ortak önümüzdeki aydan itibaren Cenevre merkezli de verilmesi planlanıyor.

LTU imaj değiştiriyor

İstanbul seferlerini 16 Haziran’dan itibaren her güne çıkartacak LTU Havayolları, mayıstan itibaren yeni renkleriyle imaj değiştiriyor. Havayolu sadece uçakların dış tasarımıyla değil, farklı hizmetleriyle yolcularının karşısına çıkacak. İşte LTU’daki yenilikler:

Daha sağlıklı ikram: 1 Mayıs’tan itibaren LTU’da hem sağlıklı hem de eğlenceli ikram servisi başlıyor. Rakiplerinin aksine ücretsiz yemek servisini devam ettiren LTU, mönülerini hafif, hazmı kolay ve taze yiyeceklerden oluşturdu. Ağırlıklı zeytinyağı kullanılan mönüler Omega 3 açısından da zengin. Gün içindeki farklı zaman dilimlerine göre sunulan yiyecekler ekonomi ve business class’a göre de değişiyor.

Yeni üniforma: Kabin memurları mayıstan itibaren Wagner tarafından tasarlanan yeni üniformalarını giymeye başlayacak. LTU tasarımda rakiplerinin aksine tercihini daha klasik ve ciddi modellerden yana kullandı.

Dinamik tasarım: Klasik kırmızı renginden vazgeçmeyen LTU, yeni tasarımla uçaklarına daha dinamik bir görünüm vermeyi hedefliyor. Gövdeye ayrıca LTU’nun internet sitesinin adresi de eklendi.

Kraliçeye F-16’lar eşlik etti

Türkiye’yi ziyaret eden Hollanda Kraliçesi Beatrix’in uçağı, hava sahamıza girdiği andan itibaren F-16’ların eşliğinde uçtu. Bandırma 6’ncı Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan havalanan 162’nci "Zıpkın" Filo’ya ait dört F-16, kraliçenin özel uçağı Fokker 70’e askeri havacılıkta "kol uçuşu" olarak adlandırılan kanat kanada uçuşla Ankara Esenboğa’ya kadar eşlik etti.

F-16’lardan ikisi kraliçenin uçağının sağ ve sol kanatlarında, diğer iki uçak da Fokker 70’in sol arkasında uçtu. Görüntüler kraliyet uçağının pilotları tarafından çekildi.

Zaman zaman yabancı ülkelerin başkanlık uçaklarına askeri uçaklar eşlik ediyor. Diplomatik misafirlerin yerden binlerce metre yükseklikte de güvenliği sağlanıyor. Bu uçuşlar hava trafik kontrol merkezleriyle koordine edilerek uçuş emniyeti kuralları içinde yapılıyor.

Uçakta pil riski

Amerikan havacılık otoritesi FAA, uçaklarda pillerin oluşturdukları yangın riskine karşılık yeni önlemler almak üzere harekete geçti. Özellikle lityum pillerin büyük riske sahip olduğuna dikkat çeken FAA yetkilileri, 2005’ten bu yana uçaklarda toplam 9 pil kaynaklı yangın çıktığını açıkladı.

Birçok yolcunun lityum pilli cep telefonu, bilgisayar gibi çok sayıda elektronik aleti yanında bulundurduğunu belirten uzmanlar ilk etapta yasaklamaktan çok kontrol altına alıcı bazı önlemler konusunda çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Lityum pillerin iki türü bulunuyor. Lityum metal piller tek kullanımlık. Lityum-ion ise şarj edilerek birden çok kullanılıyor. Bazı ucuz lityum piller kısa devrelere neden olabiliyor. Geçen yıl ABD’de 4 milyon lityum pil yanlış imalat nedeniyle geri çağrıldı.

Kabinde oluşan yangınlara çok kısa süre içinde kabin memurları müdahale edebiliyor. Ancak kargo bölümündeki yangınlar ciddi sorunları yanında getiriyor. Yetkililer yasaklamanın çok zor olduğunu ve büyük tepki çekebileceğini belirtiyor. Bu nedenle yolcuları taşıdıkları pilleri kontrol etmeleri isteniyor. İşte öneriler:

 Pilleri mümkünse orijinal paketleri içinde tutun.

 Dış darbelere karşı pilleri koruyun. 

Pilleri plastik torbaya veya uç noktalarını elektrik bantlarıyla sarın. 

Kesinlikle şarj edilemeyen lityum pilleri kabin çantanıza almayın. 

Çantanızda darbe almış, dışı hasarlanmış, akıntı yapan pilleri taşımayın.

Yolcu hattı

Fax: 0 212 677 03 64

cockpit@hurriyet.com.tr


Kalite düşüyor

Türk Hava Yolları ile Frankfurt-İstanbul arasında business class’ta uçtum. Frankfurt’tan uçağa mönü kartları yüklenmemişti. Kabin memurlarına hangi yemek seçenekleri olduğunu sorduğumuzda "Et, balık veya makarnadan biri vardır" gibi yuvarlak cevaplar aldık. Hatta mönülerde tatlı olup olmadığını sorduğumuzda önce emin olamadılar, sonra "çikolatalı bir şeyler" cevabı geldi. Mönüler yüklenmemiş olabilirdi ama uçuş öncesinde hazırlık sırasında ikram şirketinden mönüyü sorup öğrenmeleri çok mu zordu? Ayrıca Duty Free satışlarında ise "Ne istiyorsun" gibi cümlelerle karşılaştık. Kabin memurları sanki işe dün başlamış gibiydi. THY’de özellikle kısa ve orta uçuşlarda hizmet kalitesi düşüyor.

G.K./İSTANBUL

THY uçak arıyor

Türk Hava Yolları, 8 A319 ve 3 geniş gövdeli A330 veya A340 kiralanması konusunda araştırmalara başladı. A319’ların iç hat ve bölgesel uçuşlarda kullanılması planlanıyor. Kabinleri yenilenmeye başlanan A340’ların yerine kullanılması planlanan 3 uzun menzilli uçak konusunda farklı alternatifler gündemde. Star Alliance üyesi Air Canada ile görüşen THY, şirketin elinden uçuş maliyetleri nedeniyle çıkartmak istediği A340-300 ve A340-500’ler hakkında bilgi istedi. Farklı motor tipine sahip A340-500, 15 bin 740 kilometre menziliyle dünyanın en uzun uçabilen yolcu uçağı. A340-500 İstanbul’dan Los Angeles veya Sydney’e hiç inmeden uçabiliyor. Toplam 32 sipariş alan uçak Singapur, Emirates, Etihad ve Thai’da uçuyor.

Bunları kaçırmayın

Iberia Havayolları, 6 Mayıs’tan itibaren haftanın beş günü 315 Euro’dan başlayan fiyatlarla Boston’a, 2 Haziran’dan itibaren de Washington’a haftanın beş günü 330 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçacak. Ekonomi sınıfı, gidiş-dönüş bilet fiyatlarına vergiler dahil değil.

Katar Havayolları, yeni uçuş noktaları Lagos, Denpasar ve Saygon’a 500, Madras’a da ekonomi sınıfı, vergiler hariç, gidiş-dönüş 399 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçuyor.
Yazarın Tüm Yazıları