Lübnan için kritik toplantı

BUGÜN Brüksel’de Lübnan’a asker gönderilmesi konusunda kritik bir toplantı var. Bu toplantıdan sonra bir hafta içinde Avrupa üyesi ülkelerin askerleri Lübnan’a gitmeye başlayacaklar. Toplantı Ankara’da da yakından izleniyor.

BM Genel Sekreteri Annan’ın da katılması beklenen bugünkü toplantının önemli sorunları çözeceğini söyleyen gözlemciler, Lübnan’a gidecek yeni barış gücünün komutasıyla ilgili sorunun da bunların arasında olduğunu belirtiyorlar.

Sızan bilgilere göre, uluslararası gücün komutanı Lübnan’daki Barış Gücü Komutanı Fransız Jean Marie Gueheno’ya bağlı ama geniş bir otonomiye sahip olacak.

Bu otonomi nereye kadar? Hangi durumlarda kullanılacak? Henüz bir şey belli değil. Başarı şansı çok az olan bir misyonu tam bir fiyaskoya dönüştürmemek için asker vermeyi düşünen ülkeler bir yandan koşulların netleşmesini bekliyorlar.

Brüksel zirvesi süreci hızlandırmaya yarayacak.

* * *

ANKARA’
da ilgili kurumlar günlerden beri durum değerlendirmesi yapıyorlar. Türkiye’nin hangi koşullarda asker desteği sağlayacağı belli olmaya başladı.

Türkiye, misyonun insani boyutuna önem veriyor. Halkın yaşam alanlarını yeniden devreye sokacak faaliyetlerde görev alacak bir güç düşünülüyor.

Yetkililer bu sayının bini aşmayacağını tahmin ediyorlar.

Katkıya hazırlanan diğer bütün ülkeler gibi Türkiye de Lübnan’da taraf durumuna düşmek istemiyor.

Angajman kurallarıyla ilgili tartışmalarda, uluslararası gücün silah kullanma yetkisine sahip olmasını isteyen eğilimin ağır bastığı anlaşılıyor.

Pekiyi hangi durumlarda? UNIFIL askerleri kendilerine yönelik saldırı olması durumunda savunma amaçlı ve sivilleri korumak için silah kullanabilecekler.

"Operasyon Konsepti" başlıklı bir başka dokümanda ise bölgenin denetimi ve de Hizbullah’ın silahsızlandırılmasının sorumluluğu Lübnan ordusuna bırakılıyor.

Pekiyi ya Lübnan ordusu yetersiz kalırsa? Hizbullah ya da İsrail karşılıklı eylemleri tırmandırmaya başlarsa ne olacak?

* * *

BUGÜNKÜ
AB Zirvesi’nde de bu soruya yanıt aranacak.

Ankara da bu noktanın aydınlığa kavuşmasında ısrarlı.

Lübnan’da görev yapacak gücün oraya gittikten sonra çatışmaya zorlanması, öngörülmemiş olan yeni görevlerle karşı karşıya kalması istenmiyor.

Bugün Avrupa Birliği toplantısından yansıyacak olan hava, önümüzdeki günlerde asker gönderme çalışmalarını hızlandırabilir.

Toplantıdan 24 saat önce Fransa, asker sayısını artırma sinyalleri vermeye başladı.

Türkiye bugüne kadar Lübnan’a asker gönderme konusunda doğru bir çerçeve çizdi. Ama buradaki hassas dengeyi bozmamaya dikkat etmek gerekiyor. Ben konu Meclis’e geldiğinde tartışmaların Hizbullah ile İsrail arasında taraf olup olmama noktasına çekilmesinden endişe ediyorum.

Türkiye’nin ne İsrail’i savunmak ne de Hizbullah’ı korumak gibi bir endişesi olabilir.

Bizi ilgilendiren tek şey bölgede barış ve istikrarın sağlanmasıdır. Hem de hiç vakit kaybetmeden, hemen.
Yazarın Tüm Yazıları