LPG'li araç sahiplerine kötü haber

Güncelleme Tarihi:

LPGli araç sahiplerine kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2013 15:28

Pahalı akaryakıt yüzünden otogaz taktıranlara araç muayesi konusunda kötü bir haber geldi. Geçmişte muayenede ağırlık sorunu yaşamayan bazı araçlar, mevzuattaki güncellemeden sonra 'ağır kusurlu' sayılıyor. Özellikle LPG tankı ağır gelen araçlar, azami yüklü ağırlık değerlerinin fazla gelmesi ile muayeneden geçemiyor.

Haberin Devamı

Bu tip sorunların görülme sıklığı da son zamanlarda arttı. Araçlarını muayene yaptırmak için trafik şubesine gidince karşılaştığı yeni uygulamanın şaşkınlığını yaşayanlardan birisi de Mehmet Daşan. 2009'da muayenede sorun yaşamazken, bu yılki muayenesinde aracı 1.510 kilogram gelerek, 'ağır kusurlu' sayılan Daştan, "Muayeneden geçemedim. Şaşkınım.” dedi.

İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Türkiye'de 2000 yılında 500 bin olan LPG'li araç sayısı bugünlerde 2 milyona dayandı. Her gün ortalama 800 araca otogaz takılıyor. Bunların içinde lüks araç sahipleri de var. Ancak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın trafiğin güvenliğini sağlamak amacı ile güncellediği ‘kusurlar tablosu’, LPG tankı kullanan bazı sürücüleri üzecek.

Güncellenen tablo ile birlikte, azami yüklü ağırlık değerinde, 2010 ve daha eski tarihlerde problem yaşamayan araçlar, artık sorun yaşıyor. Kusurlar tablosunda daha önce böyle bir durum değerlendirilmeye tabi tutulmuyordu. Ancak, 'Araç özellikleri; azami yüklü ağırlığı araç cinsi/sınıfı ile uyuşmuyor' kusurunu eklenmesi, araçların ‘azami ağırlığı’ ile mevzuattaki ‘sınıf azami ağırlığı’ uyuşmazsa (ağırlık fazla ise) ‘ağır kusurlu’ olarak değerlendirilmesine sebep oluyor. Yenilenen kusurlar tablosuna göre araçlara ilave edilen LPG tankı ve içindeki yolcularla birlikte, için azami ağırlık araçtan araca değişiyor.

Haberin Devamı

TÜVTÜRK’ten alına bilgilere göre de son yıllarda araçlardaki LPG tesisatını kanunen belirlenen sınırlara uygun olmamasından dolayı birçok vatandaşın aracı ‘ağır kusurlu’ sayılıyor. Mehmet Daşan'ın yaşadıkları buna örnek oluşturuyor. TÜVTÜRK'e 2009 da muayene ettirdiği aracında herhangi bir sorun tespit edilmeyen Daşan, bu yıl gittiği ikinci muayenesinde azami yüklü ağırlık değerinden kaynaklanan sorun yaşadı ve aracı 'ağır kusurlu' sayılarak, trafiğe çıkmasına izin verilmedi. Alınan bilgilere göre, bu model araç için azami ağırlık bin 490 kilogram olması gerekiyor. Bu kuralı aşan araçlar, yüklerinde 2 kilogram da fazla olsa 'ağır kusurlu' sayılıyor.

"HAKKIMI HUKUKİ YOLLARLA ARAYACAĞIM"

Haberin Devamı

Daha önceki muayeden geçen Daşan, karşılaştığı yeni durumun şaşkınlığını yaşıyor. Aracını, 21 bin 300 liraya aldığını ifade eden Daşan,"Ben, evliyim ve çocuğum da kreşe gidiyor. Eşim de çalıştığı için araç benim için elzem, bir ihtiyaç. Trafiğe çıkamamamla birlikte biz mağdur olacağız, Umarım sorunum kısa sürede giderilir. Aksi durumda, dava açacak ve hakkımı hukuki yollarla arayacağım." dedi.

“BAZI OTOMOBİL CİNSLERİNE OTO GAZ TAKMIYORUZ”

Bu durum, otogaz takan şirketleri de yakından ilgilendiriyor. Mocan Otogaz Genel Müdürü Can Mocan, kusurlar tablosunun güncellenmesinin ardından bazı araçlara LPG tankı takmamaya başladıklarını söyledi. Mocan, “Daha evvelce yapılan bir uygulamada, yeni bir yönetmelik çıktığı zaman eskiye dönük uygulama olmazdı. Çıkan kanun veya düzenleme çıktığı tarihten sonrasını kapsar. Fakat muayene istasyonları, düzenlemenin çıktığı tarihten öncesi için de bu uygulamayı yapıyorlar.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mocan, yaşanan sorunların aşılması için problem yaşayan vatandaşların araçlarında takılı olan LPG ağırlıklarını düşürmesi tavsiyesinde bulunuyor. Araçlara en düşük kapasitede olan 22 litrelik LPG tankı takılması durumunda sorunun aşılacağını ifade eden Mocan, “Eski tank yerinden çıkarılacak. Daha küçük ebatlı bir tank takılacak. 22 litrelik takacaklar. Sorun yaşayanlar araçlarının durumuna göre, sıkıntı ile karşı karşıya. Bu 36 olabilir, 40, 55, 60,70 litrelik olabiliyor.” bilgilerini verdi.

"KUSURLAR TABLOSU DEĞİŞTİ 'AĞIR KUSUR' VERİLMESİ DOĞAL"

Daşan'ın aracında yaşanan sıkıntı ile ilgili açıklama yapan TÜVTÜRK ise Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının tebliğ ettiği kusurlar tablosundaki kusur araçta mevcut olduğunu vurguladı. Açıklamada, "Bu kusurun 2009’taki muayenede mevzuata uygun olarak 'ağır kusur' olarak değerlendirilmemişken, 2013 yılındaki muayenesinde yine kurallara uygun olarak 'ağır kusur' verilmiş olması doğaldır." denildi.

TÜVTÜRK, 2009 ve 2011’deki muayenelerde aracın hangi tankla geldiğini tespit etmelerinin de şu anda geriye dönük olarak mümkün olmadığını belirtti. Bakanlığın emriyle 2012 Mart ayından itibaren araçların üzerinde bulunan tank bilgileri sistemsel olarak kayıt edilmeye başlandığı aktarılan açıklamada "Bu yüzden bu tarih öncesinde yapılan muayenelerde araç üzerindeki tank bilgilerine ulaşılamamaktadır." ifadelerine yer verdi.

TÜVTÜRK, müşterisi Daşan'a aracındaki LPG tesisatını kanunen belirlenen sınırlara uygun olarak tekrar projelendirmesi ve 'tadilat + periyodik' muayeneye gelmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!