Lozan virajı

Güncelleme Tarihi:

Lozan virajı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2016 22:14

Suriye’de son haftalarda şiddetlenen çatışmaları sonlandırmak ve siyasi çözüm için İsviçre’nin Lozan kenti bugün kritik bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Türkiye, Rusya, ABD, İran, Suudi Arabistan, Katar dışişleri bakanları ile BM Suriye Özel Temsilcisi’nin davet edildiği toplantıda ilerleme sağlanırsa ateşkes ve sonrasında geçiş süreci gündeme gelebilir.

Haberin Devamı

SURİYE’de iç savaşı durdurmak ve ateşkesi sağlamak amacıyla bugün İsviçre’nin Lozan kentinde yeni bir toplantı yapılacak. 2011’de Arap Birliği Planı ile başlayan, Cenevre’de üç, Münih ve Viyana’da birer toplantı ile devam eden Suriye müzakerelerinin bugünkü Lozan ayağında Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil edecek. Bugünkü toplantı yeri Türkiye açısından da tarihi önem sahip. Suriye toplantısı, 24 Temmuz 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin atıldığı ve sınırlarının belirlendiği Lozan Anlaşması’nın imzalandığı Leman gölü kıyısındaki Beau-Rivage Sarayı’nda yapılacak.

LOZAN ÖNCESİ RİYAD

Türkiye, Rusya, ABD, Suudi Arabistan, İran ve Katar dışişleri bakanları ile BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın davet edildiği toplantının hedefi, tarafların ateşkese uyması için gerekli çalışmayı yürütmek ve Suriye krizinde siyasi çözümün yeniden başlaması için ön koşulları oluşturmak olarak belirlendi. Lozan öncesi Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu önceki gün Riyad’da Suudi Arabistan ve Katarlı mevkidaşlarıyla biraraya gelerek bir anlamda “üçlü pozisyon” belirledi. Bir Türk diplomatik kaynak, Ankara’nın Lozan’da öncelikli olarak, “Halep’te derhal ateşkes sağlanmalı, Esad güçlerinin kenti bombalaması durmalı, insani yardım kuruluşlarının kente girişi sağlanmalı” görüşünü dile getireceğini söyledi. Çavuşoğlu, Lozan’da Halep’in düşmesi halinde Türkiye’nin çok büyük bir göç dalgasıyla karşılaşma endişesi taşıdığını da dile getirecek.

GEÇİŞ SÜRECİ

Haberin Devamı

Lozan’da, ateşkes sağlanması halinde Suriye’de geçiş sürecinin de konuşulabileceği belirtiliyor. Ankara, Halep’te ateşkesin sağlanması halinde bunun, geçiş dönemiyle ilgili süreci hızlandıracağı düşüncesinde. Başbakan Binali Yıldırım’ın Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın da Suriye’de bir faktör olduğu yönünde mesaj vermesinden sonra, Ankara’nın Esad’lı bir geçiş sürecine olumlu bakabileceği öne sürülüyor. Ancak Ankara geçiş süreci tamamlandıktan sonra Esad’ın tamamen devre dışı kalması gerektiği ısrarından vazgeçmiş değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!