‘Lozan 2005’ İsviçre’de

KURTULUŞ Savaşı’yla Lozan’da Gazi Mustafa Kemal Paşa ile İsmet Paşa önderliğinde bütün dünyaya kabul ettirdiğimiz kazanımlar, son yıllarda Batılı devletler tarafından yeniden tartışma gündemine getiriliyor.

Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası varlığının resmi belgesi...

Türkiye’nin parçalanıp yok olması anlamına gelen Sevr Antlaşması ile Lozan’ı karşılaştırıp Sevr’i daha gerçekçi bulan dış güçlerin ve içimizde yaşayıp onlara destek veren çevrelerin iddiaları, ne yazık ki ulusal devletimizi yaralıyor.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu hakkında İsviçre’de Zürih Savcılığı’nın açmış olduğu soruşturmadan hareketle, Türk aydınına karşı bir sindirme kampanyası yürütülüyor.

Türkiye’ye karşı yürütülen maksatlı baskılara karşı milletimizin özgüvenini güçlendirmek amacıyla ‘Lozan-2005 Girişim’ Grubu, Lozan Antlaşması’nın 82. yıldönümüne rastlayan 22-24 Temmuz tarihlerinde İsviçre’ye ‘çıkarma’ yapıyor.

Lozan Girişimciler Grubu’nu Ertuğrul Kazancı, Prof. Semih Koray, Ferit İlsever, Dr. Yavuz Dedeğil, Hasan Kemahlı ve Ethem Kayalı temsil ediyor.

Lozan-2005 Grubu, ‘ulusal devleti savunma kararında olan farklı siyasi partiler ve şahsiyetleri’ de bu geziye davet etti. Lozan ve Zürih kentlerinde gerçekleştirilecek etkinliğe, eski KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da katılıyor.

Bu arada Lozan’ın yıldönümü dolayısıyla hafta sonu birçok etkinlik yapılıyor.

Altan Öymen’e adaylık önerisi

31
Temmuz pazar günü yapılacak CHP İstanbul İl Kongresi’nde, eski Genel Başkan Altan Öymen’in muhalefet adayı olması için baskı yaptığı belirtiliyor.

İl Başkanı Şinasi Öktem’in bugün bir basın toplantısıyla yeniden adaylığını açıklayacağı sırada muhaleftin Öymen’e götürdüğü adaylık önerisi kulisleri dalgalandırdı.

30 Eylül Kurultay’ı ile genel başkanlığı Baykal’a kaptıran Öymen’in, partinin ve ülkenin durumundan kaygı duyan muhalefetin önerisini değerlendireceği ileri sürülüyor. Öymen’in yakın çevresine ‘Örgütteki memnuniyetsizliği yakından biliyorum, CHP’ye karşı her üyenin sorumlu davranması gerekiyor’ dediği konuşuluyor.

Muhalefet çevrelerinin ise ‘Kartal, Pendik, Tuzla, Sultanbeyli ve Büyükçekmece örgütlerinin genç ilçe başkanları Öymen’e destek vermek istiyor. Bu arada, şimdiye kadar Deniz Baykal’ın yanında gözüken geniş bir kısımın CHP’de izlenen politikadan memnun olmaması nedeniyle Öymen’e destek vereceği bekleniyor. Bu arada İstanbul Milletvekilleri Hasan Fehmi Güneş, Berhan Şimşek, Hasan Aydın ve Sıdıka Sarıbekir’in de, adaylığını koyması halinde Öymen’in yanında yer alabileceğini düşünüyoruz. Örgüt ve parlamento üyelerinin baskısı karşısında Altan Öymen’in duyarsız kalmayacağını sanmıyoruz.’

Trolle balık nasıl avlanır

GEÇEN
ay memleketim Amasra’ya gittim. Batı Karadeniz’in incisi Amasra’da halk, turizm ve balıkçılıkla geçimini sağlıyor. Trolle balıkçılık, ülkemizin tüm sularında olduğu gibi Karadeniz’de de büyük sorun. Troller yaptıkları dipten tarama avlanma sistemiyle balığın kökünü kuruttu.

Geçtiğimiz aylarda Amasra Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bir üsteğmen tayin oldu. Göreve geldiği gün Amasra ve bölgedeki tüm balıkçıları toplamış ve elinde tuttuğu, balık tutarken hangi kurallara uyacaklarını gösteren devletin yayınladığı bir kitabı göstererek, bu kurallara harfiyen uymalarını, aksi takdirde ağır cezalarla karşı karşıya kalacaklarını söylemiş ve kitapta ne istendiğini gösteren listeyi balıkçılara dağıtmış.

Kuralların en önemlisi, trolle balık avlayanlara karşı olanı: ‘Sahillerimizin üç mil açığından daha içeride trol avcılığı yapılmayacaktır.’

Üsteğmenin anlattığı kurallar şu:

‘Üç mil açıkta trol avcılığı yapan, kıyıya gelirken trollerini toplamış ve torbalarına koymuş olacaktır. Örneğin, Kurucaşile açıklarında trol avcılığı yapan bir tekne, şayet Amasra’ya gelecekse yine üç mil açıktan ve trolleri toplanmış olarak gelecek. Amasra açıklarına geldikten sonra direkt olarak içeriye girebilecek. Kurucaşile’den Amasra’ya kadar kıyı boyunu kullanamayacaktır. Küçük büyük bütün teknelerde kitapta belirtilen yangın söndürücü, can yeleği, halat, ecza dolabı gibi hayati tüm gereçler bulunacaktır. En önemlisi bundan böyle tüm balıkçılar, miçolar dahil hepsi sınava girecektir.’

Balıkçılar bunları can kulağıyla dinlemişler. Ancak kurallara uymayanlar yüz milyon lirayı bulan cezaları ödeyince, teknelerini kıyıya çekerek istenenleri hazırlamışlar.

Şimdi tüm Amasralı balıkçılar sınava girdi. Yakında ehliyetleri Samsun’dan onaylandıktan sonra gelecek... Karadeniz’in kıyıdan üç mil açığı kayalık olduğu için trolcüler için konulan yasak önemli. Kıyılarda da bu işi yapamayacakları için şimdi Amasra kıyılarındaki balıklar tam anlamıyla bayram yapıyor! Bu işe ilk zamanlar çok kızan balıkçılar şimdi bu efsanevi üsteğmene teşekkür ediyorlar. Ben de yasayı koruyan ve uygulayan bu saygın komutanımızı sevgiyle selamlıyorum.

Faik KAPTAN-İSTANBUL

TMO işkencesi

BUGÜNLERDE
TMO’da yoğun bir ürün alımı yaşanıyor. Malımızı teslim ediyoruz. Paramızı almak için iki kez TMO ve banka önündeki kuyruklarda perişan oluyoruz. Her çiftçinin Ziraat Bankası’nda destekleme hesabı var. Buraya yatırarak ödeme yapabilirler. İstediğimiz zaman istediğimiz yerden paramızı çekeriz. Neden kuyruklara mahkûm ediliyoruz? TMO’da yeterli personel yok, işçi-memur çok perişan, geçici görevlerle evlerinden, çocuklarından ayrılar, onlara da bir şey diyemiyoruz. Biraz olsun sesimizi duyun artık.

Ahmet ALKAN-GAZİANTEP

Beylikdüzü’nün logosu ne oldu

BEYLİKDÜZÜ Belediyesi’nin açtığı ‘logo’ yarışmasında katılım 31 Aralık’ta bitiyordu. Dağıtılan el ilanlarında yarışma için ödül tutarları, jüri üyeleri de yeralıyordu.

Bugün tarih 20 Temmuz; Belediye’den ne bir açıklama, ne bir duyuru yapılarak katılımcılar bilgilendirildi. Sonucu öğrenmek için sık sık aramama karşın bir sonuç alamadım.

Geçen martta birinciliğe layık bir logo bulamadıklarını (!), ikinci belirlediklerini ifade ederlerken, şimdi aradığımda yarışmanın halen devam ettiğini ve hiçbir eserin beğenilmediğini belirttiler. Öğrenmek istediğim şey; acaba bu yarışma 2015’e kadar devam edebilir mi? Acaba belediye de birileri sırf hareket olsun; bir el ilanı bastıralım, bir yarışma açalım, sonra nasıl olsa unutulur mu, dedi? Bu nasıl bir zihniyettir.

Ben günlerce çalışarak 5 adet logo tasarladım. Bir yalan, bir kurmaca için mi insanların zamanlarını alıp, bir de üstüne üstlük ayaklarına kadar götürüp başvuru yaptırdılar. Konu sizlerin de ilgisini çekebilir.

Çiğdem GÖKBAŞ (ŞENYÜREK)

‘İslami antrenör’

ANTALYA Milletvekili Nail Kamacı, Başbakan Tayyip Erdoğan’a soruyor:

13.5 trilyon lira harcanmasına rağmen Süper Lig’den düşen TMSF’ye bağlı İstanbulspor’da, teknik direktörlüğe getirilen Nejat Biyediç’in, 3 gün sonra ‘içki içiyor’ gerekçesiyle görevden alınıp takımın başına İslami kurallara göre yaşadığı için Uğur Tütüneker’in geçirildiği yönünde basında haberler yer almıştır. Bu bağlamda, Biyediç’in içki içtiği gerekçesiyle göreve başlamasının hemen ardından görevinden alındığı iddiası doğru mudur? Eğer doğru ise bu uygulama Anayasa’nın öngördüğü temel ilkelerle bağdaşır mı? Eğer doğru değil ise görevden alınma gerekçesi nedir? Biyediç’in yerine İslami kurallara göre yaşadığı gerekçesiyle Uğur Tütüneker’in getirildiği iddiası doğru mudur?

(Not: Konuya ilişkin olarak gerek Biyediç ve gerekse TMSF yaptıkları açıklamalarda, bu yöndeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirmişlerdi.)

İDO’da ‘cep’ kullanılmaz

MUDANYA, Armutlu, İhlas, Yenikapı, Bostancı hatlarında İDO’nun deniz otobüsünü kullandım. Uyarılarını olmasına karşın insanlarımızın hepimizin can sağlığını tehlike atacak şekilde seyir halinde cep telefonunu açık tuttuklarını ve üstelik konuşma bile yaptıklarına tanık oldum. İDO’nun bu sadece kişileri uyarmak değil, para cezası kesmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben birçok kişiyi ikaz ettim, oralı bile olmadılar. Lütfen ileride üzüleceğimiz sonuçların doğmaması için gerekli önlemlerin alınmasını rica ederim.

Asım YÜCEMEMİŞ-Brisa A.Ş.

Yoksa üzülürüm

BÜLENT Ecevit,
liderliği, yurtseverliği, gerçekçiliği asla tartışılamayacak Kemal Atatürk’ün, ‘vatan haini’ diye tanımladığı Padişah Vahdettin’in hain olmadığını, ‘çocukken dinlediği şeyler’le değil, tarihsel gerçekleri yansıtacak belgelerle kamuoyuna sunmalıdır.

Sunamazsa şahsen bende, ‘Bülent Ecevit, Atatürk düşmanıdır. Düşmanlığının kökü, Atatürk düşmanı dış güçlerle işbirliğine kadar uzanır. Atatürk’ün partisi CHP’yi bölüp parçalamasının nedenlerinden biri de, Atatürk’e ve Atatürk düşüncesine olan düşmanlığıdır’ düşüncesi oluşacak. Buna üzülürüm. A.Baki KARAKOL

Mesaj panosu

‘AB
Sürecinde Lozan’ın önemi’ paneli bugün The Marmara Oteli’nde 10.30’da. Konuşmacılar, Aydeniz Asisbah Tuskan, A. Nazan Moroğlu, Doç. Ahmet Atilla Doğan, Prof. Türkel Minibaş ve Demirtaş Ceyhan.

HEYBELİ Ada’da bisiklet hırsızlığı arttı. Evimin önünden bir gün arayla iki bisikletim çalındı.... Mehmet DİNÇ

YURDUMUZUN cennet köşelerinden İğneada’da tatil yaparken bir otelde kredi kartlarımın ve ehliyetimin bulunduğu cüzdanımın olmadığını fark ettim. Dünyam yıkıldı. Cüzdanımı nerede düşürdüğümü ararken, bir ara çay içtiğimiz o güzel çay bahçesine de sordum. Düşürdüğüm cüzdanımı İğneadalı ismini bilmediğimiz bir dürüst genç bulmuş ve çay bahçesinin sahibi Erdal Akın’a teslim etmiş. O dürüst genç ve Erdal Bey’e teşekkür ediyorum.

Şeref CEVHERHAN
Yazarın Tüm Yazıları