L'Oréal skandalında Sarkozy'ye takipsizlik kararı

Güncelleme Tarihi:

LOréal skandalında Sarkozyye takipsizlik kararı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2013 15:23

Fransa’yı aylarca sarsan L’Oréal skandalının baş aktörü olarak görülen eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında takipsizlik kararı verildi. Bu karar sayesinde, alttan alta 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlandığı söylenen Sarkozy’nin önündeki ‘en önemli engel’ de kalkmış oldu.

Haberin Devamı

Le Monde ve Sud Ouest gazetelerine sızan karara göre, soruşturma hakimleri Jean Michel Gentil ve Valerie Noel, 2 yıl süren soruşturmanın ardından 11 sanıklı L’Oréal davasında 10 sanığı mahkemeye sevk ederken, Sarkozy hakkında takipsizlik kararı verdi.

Kozmetik devi ve dünyanın en zengin kadınlarından Liliane Bettencourt’un yaşlılığından faydalanarak, seçim kampanyası için yasa dışı yollardan, kapalı zarflar içinde maddi yardım aldığı öne sürülen Sarkozy hakkında pek çok tanık ifadesi olsa da, Fransa’nın en güçlü soruşturma hakimlerinden Jean Michel Gentil, bu iddiayı kanıtlayamadı. Ancak aynı suçlamada adı geçen Sarkozy’nin seçim kampanyasını yöneten partinin dönemin saymanı ardından da Bütçe Bakanlığı yapan Eric Woerth mahkemeye sevk edildi. Woerth ve aralarında Bettencourt’un mirasını yöneten Patrice de Maistre, işadamı Stephane Courbit’nin de bulunduğu diğer 9 sanıkla beraber 2014 yılı başında mahkemeye çıkacak.

Haberin Devamı

HAKİME YAKIN MARKAJ
Sarkozy hakkında 21 Mart tarihinde soruşturma açılmasına karar veren Hakim Gentil, eski Cumhurbaşkanı’nın saatlerce ifadesini almış, Bettencourt’un evine yaptığı ziyaretler konusunda çelişkili ifadelere rastladığı için Sarkozy hakkında soruşturma açılmasına karar vermişti. Ancak Sarkozy’nin ekibi ve avukatları, Gentil’ye hem yargısal yoldan hem de politik olarak baskı yaparak, ünlü hakimi tam bir markaja aldılar. Ceza yasasını harfi harfine uygulayan Gentil açık vermemeye çaba gösterse de, Sarkozy’nin avukatları Gentil’nin tarafsız olmadığını öne sürerek üst mahkemeye başvurdu.

Davayı kazanan Gentil dosyanın başına geri döndü ancak, beklenenin aksine Sarkozy hakkında ‘sürpriz takipsizlik kararı’nı verdi.

İKİ DAVA DAHA VAR
Resmi açıklamanın bugün yapılması beklenen karar sonrasında hakkındaki en ciddi yolsuzluk dosyasından da kurtulan Sarkozy’nin, siyasete dönmesinin önündeki engeller de kalkmış oldu. Eski Cumhurbaşkanı hakkında Libya’nın devrik lideri Kaddafi’den aldığı iddia edilen paralar ve Karaçi’de 11 Fransız teknisyeninin ölümü ile sonuçlanan ‘uluslararası ihalede komisyon’ skandalı ile ilgili soruşturmalar ise devam ediyor. Ancak, bu iki dosyada, L’Oreal’daki gibi güçlü tanıklıklar bulunmuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!