Longozdaki mülteci izleri

Güncelleme Tarihi:

Longozdaki mülteci izleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2015 22:56

İki haftadır kamuoyunun dikkati, Suriyeli mültecilerin Edirne yürüyüşünde. Seslerini duyursalar da Avrupa’ya gitmeyi başaramamışlardı. Öte yandan binlerce Suriyeli mülteci sessiz sedasız Bulgaristan’a geçiyor. Kimi Bulgar polisi tarafından yakalanıp Türkiye sınırından içeri bırakılıyor, kimi de Avrupa içlerine gitmeyi başarıyor.

Haberin Devamı

Mülteciler, minibüslerle Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı Sislioba ve Beğendik köylerine getiriliyorlar. Bu iki köy, longoz ormanlarının içinde ve Bulgaristan’la Türkiye arasında sınır oluşturan Rezve Deresi’nin kenarında. Derenin daraldığı noktalardan birkaç adımda Bulgaristan’a giriyorlar.

Longozdaki mülteci izleri

Longozdaki mülteci izleri

NAVİGASYONLA BAŞBAŞA

İnsan kaçakçıları, Sislioba ve Beğendik köylerine getirdikleri mültecileri kendi başlarına bırakıp dönüyorlar. Ormanda, dereye giden yolu ve geceyi geçirecekleri kamp alanını bulmaları için önceden seçtikleri grup sorumlusunun cep telefonuna navigasyon uygulamasını indiriyorlar.
Kaçak mülteci geçişi, gizli saklı olmuyor. Minibüsler Sislioba ya da Beğendik’e geliyor. İndirilen mülteciler ormana girip gözden kayboluyor. İnsan kaçakçılarının mülteci başına aldığı para, 2000 Euro.

Haberin Devamı

Longozdaki mülteci izleri


MUHTAR DA KAÇAKÇI


Demirköy’ün İğneada yakınlarındaki Ayastefanos (Beğendik) Plajı, Bulgaristan’ın Rezova Köyü ile karşılıklı. İnsan kaçakçıları mülteciler için uluslararası ve yerel bir ağ kurmuş. Bulgaristan’a geçenleri Bulgar kaçakçılar devralıyor. Sislioba köyü muhtarı Hayrettin Buğdaycı da bir ay önce Bulgar polisinin yakalayıp gönderdiği bir Suriyelinin şikâyeti üzerine ‘insan kaçakçılığı’ yapmaktan tutuklandı.

Longozdaki mülteci izleri

ORMANDA ÜÇ GÜN İKİ GECE

Rezve Deresi’nin geçtiği iki orman köyü olan Beğendik ve Sislioba’da kahvede oturanların gözü yolda. “Bakalım bugün minibüsler mülteci getirecek mi, Bulgarlar kaç kişiyi gönderecek?” diyorlar. Bir rehber bizi Rezve Deresi’ndeki geçiş noktalarına götürüyor. “Dere Bulgaristan’la doğal sınırı çiziyor. 120 kilometre uzunluğunda ve o kadar çok geçiş noktası var ki” diyor. İlk gittiğimiz mülteci kamp alanında izler taze. Kamp ateşleri henüz soğumuş. Onlarca ıslak çorap ve spor ayakkabı bırakılmış, sırt çantaları atılmış. Çocuk giysileri, konserveler, su şişeleri... Derenin daraldığı bir noktaya ağaç gövdesi uzatıp köprü yapmışlar. Üzerine çıkıp üç adım atsam, Bulgaristan’a girmiş olacağım. Bu kadar kolay.

Haberin Devamı

Longozdaki mülteci izleri

Mültecilerle saklambaç


İlk geceyi orman yollarında mülteci arayarak geçirdik. Yol o kadar çok ve karmaşık ki izlerini ancak ertesi gece bulabildik. Kırılan bir dalın çıkardığı sese doğru ilerledik. Sivrisinek saldırısı altında ormana girdiğimizde bir çocuk ağlaması ve fısıldaşan kadın sesleri duyduk. Ayak seslerimizi duymuşlardı. Seslendiğimizde hiçbir cevap alamasak da çok yakınımızda olduklarını biliyorduk. Daha fazla tedirgin etmemeliydik. Ertesi sabah gittiğimizde sönmüş kamp ateşi, toplu halde bıraktıkları yiyecek, içecek artıkları duruyordu. Yol kenarında ise iki ağaç dalına geçirdikleri kumaştan yaptıkları sedye. Hasta ya da yürüyemeyecek durumda biri olmalıydı içlerinde.

Haberin Devamı

Longozdaki mülteci izleri

LONGOZ NEDİR

Denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistemdir. ‘Subasar’ olarak da bilinir. Yalnızca belirli ağaç (dişbudak, kızılağaç,, v.s) bitki ve kuş (kara leylek, balıkçıl, v.s) türleri burada yaşar. Yağmur ormanları gibi gürdür ve tabanında su bulunur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!