Ege Haberleri

EGE

    Lokum kraliçesi

    Hürriyet Haber
    05.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme: 05.02.2000 - 00:01

    EBSO'nun tek bayan meclis üyesi Seda Varçın'ın ortağı olduğu şirket, Ege'de üretilen lokumun yüzde 75'ini tek başına ihraç etti

    DÜNYA, literatüre ‘‘güzel kadın''la eş anlamlı giren ‘‘Türk lokumu''nu artık gerçek anlamıyla tanıyor. 26 yaşındaki işkadını Seda Varçın, şekerli, fıstıklı, pudra şekerli nefis Türk lokumlarını Avrupa'ya sevdirdi.

    Sunan Gıda'ya ortak

    SUNAN Gıda'nın ortaklarından Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın çiçeği burnundaki meclis üyesi Varçın, Ege'de üretilen lokumun yüzde 75'ini tek başına Avrupa ülkeleri ve ABD'ye ihraç ediyor.

    Aydın OSB'de fabrika

    GÜNÜNÜ Pınarbaşı'ndaki tesislerde üretim bantları başında geçiren genç sanayici, yurtdışı taleplerin artması nedeniyle Aydın OSB'de 10 bin metrekare alana dev bir lokum fabrikası kurmaya hazırlandıklarını belirtti.

    Yeni ürünler geliyor

    AYDIN fabrikasıyla lokuma ‘‘sanayi ürünü'' kimliği kazandırmayı amaçlayan Varçın, ‘‘Şekerleme ve çikolatada olduğu gibi lokuma, küçük hayvan figürleriyle albeni katacak projelerimiz var'' dedi.

    Şimdi hedef Japonya

    ALMANYA, Belçika, Hollanda, İsviçre gibi ülkeler başta olmak üzere ABD'ye de ‘‘Zeyno'' ve ‘‘Sunan Lokumcubaşı'' markasıyla ihracat yapan Varçın, söz konusu pazarlarda kendilerini kabul ettirdiklerini, hedeflerinin Japonya olduğunu söyledi.

    PROJE ÇOK

    Tavşan ve

    ayı figürleri

    SEDA Varçın, ‘‘Burada günde 10 ton küçük paketli lokum üretmeyi hedefliyoruz. Avrupa'da şekerleme ve çikolatalara, küçük hayvan figürleri verilerek, albeni katılıyor. Ben de lokuma tavşan, ayı gibi sevimli havyan figürleri vermeyi hedefliyorum. Bu şekilde küçük marketlerde de tane tane lokum satılabilecek. Bu proje üzerinde çalışmalar hızla sürüyor. Daha önce de 13 değişik kuru yemişi lokumun içine koyduk. Japonlar için az şekerli özel bir lokum üretmeyi planlıyoruz'' dedi.

    Varçın'ın Sunan Gıda serüveni

    KENDİSİNİ çekirdekten yetişme sanayici olarak tanımlayan 26 yaşındaki Varçın, İstanbul'de liseyi bitirdikten sonra iş hayatına atılmayı tercih etmiş. Pizza Hut, Benetton gibi şirketlerde görev yaptıktan sonra, 1993 yılında ARDES Ltd. Şirketi'ne geçmiş. 1995 yılında da Sunan Gıda'ya ortak olmuş. Böylece lokumculuk serüveni başlamış.

    GENÇ yaşta sanayici olmanın kendisine ilginç anlar yaşattığını söyleyen Varçın, ‘‘Bir gün bir kamyoncu mal indirmek için geldi. Beni yaşıma bakarak, fabrikada çalışan çaycı sandı ve 'Kızım bana bir çay getir. Sonra da patronun gelip parayı ödesin' dedi. Bir gün de vergi dairesine işlemleri yaptırmak için gittim. Memur, beni çok genç bulup, sekreter ya da asistan zannetti, 'Bu işlemleri yapabilmemiz için patronunun gelmesi gerekiyor' dedi. Genç olmamın zaman zaman dezavantajları böyle yaşıyorum''dedi.

    Fransa'ya kestane

    AYDIN'ın kestane cenneti olduğuna dikkati çeken Varçın, ‘‘Fransızlar, sabah kahvaltısında püre haline getirilmiş kestane şekeri yiyor. Ben de Aydın'daki fabrikamda kestane şekeri de üretmeyi planlıyorum. Hatta Fransızlar'ın damak tadına uygun olarak kestane şekeri püresi de yapabiliriz. Önümüzdeki birkaç ay içinde bütün bu projeler şekillenecek ve pazarımızı daha da artırarak, büyüyeceğiz'' dedi.

    THY için lokum

    YURT dışında düzenlenen tüm fuarlara katıldıklarını anlatan Varçın, Türk lokumunun tanıtımı için de çaba harcağını söyledi. Varçın, ‘‘Örneğin kısa bir süre önce THY'ye tek kutu halinde lokum ürettik. Bu da lokumumuzun tanıtımı için çok önemli bir proje. Şimdi de Almanya'da Türk lokumunu daha geniş kitlelere tanıtmak için çalışmalarımız sürüyor'' dedi.

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı