Lodos mirası

Güncelleme Tarihi:

Lodos mirası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tüm Marmara ve Ege'nin bir bölümünü üç gün önce etkisi altına alan ve hızı saate 100 kilometreyi bulan lodosun ardından İstanbul dün geceyi sakin geçirdi.

Çatıların uçmasına, elektrik ve telefon direklerinin yıkılmasına sebep olan lodos, yerini kuzeyden esen yıldız ve karayele bıraktı. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre kuzeyden esen yıldız ve karayelin hızı saatte 4 ile 16 kilometre arasında değişti. Önceki gün şiddetli esen lodos nedeniyle Marmara Denizi'nde oluşan dev dalgaların ardından dün boğazlar ve deniz sakindi.

Tekneleri kurtarmaya koştular

Anadolu Yakası sahil yolunda konserve kutusu gibi üstüste yığılan teknelerin sahipleri dün sabahın erken saatlerinden itibaren, teknelerini kurtarmak için çalışmaya başladı. Çekicilerle yola çıkarılan tekneler, otomobillerin arkasına bağlanan çekçeklerle onarılmaya götürüldü.

Lodos nedeniyle önceki gün sabah yürüyüşüne çıkamayanlar ise dün gördükleri karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Sahil yolunda geriye yıkılan oturma grupları, bloklar halinde kopan beton yer döşemeleri, denizin sahile doldurduğu taş ve midyelerle, yürüyüş alanını kaplayan çamurlar kalmıştı.

Lodos 8 sandalını yok etti

Yıllardır geçimini sandalcılıkla sağlayan Nadir Üren ise güneşin ilk ışıklarıyla Pendik sahiline koşarak, 8 sandalından geriye kalanlara baktı. Deniz, Üren'in 6 sandalını yutarken, 2 sandalını da sahil yolunun tam ortasına atmıştı. Biri 6 şeritlik otomobil yolunun ortasındaki refüjde, diğeri de yol kenarında duran 2 sandalın iskeletine bakan Üren, ekmek teknesini kaybetmenin üzüntüsünü ‘‘Bundan sonra ne yapacağım, 8 sandalı nasıl alabilirim?’’ diyerek dile getirdi. Sahil yolundaki çamurlar bazı yerlerde basınçlı su, bazı yerlerde ise kepçelerle temizlenmeye başladı.

Petrole teslim

Rus bandıralı Volganeft tankerinin, fırtına nedeniyle ikiye bölünmesi sonrasında Florya sahillerini rehin alan fueloil atıkları dün de temizlenemedi. Sahil dün de bir zamanların maviliğini unuttururcasına, simsiyahtı. Sahilde dükkánı olanlar bile olası yeni bir lodos fırtınası korkusuyla, temizliklerini önümüzdeki günlere erteledi. Florya'da bitkilerle sahildeki tavuk ve horozlar da ‘fuel oil'den nasiplerini alarak, siyaha boyandılar. Her 3 günde bir yapılan hava tahmin raporuna göre Meteoroloji yetkilileri, bugün, yarın ve pazar günleri İstanbul’ da yağış beklenildiğini de belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!