Lockheed Martin bir kamyonete sığabilen nükleer santrali açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Lockheed Martin bir kamyonete sığabilen nükleer santrali açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 10:16

Dünyanın en büyük silah ve savunma sanayi şirketi olan Lockheed Martin bir kamyonete sığabilen ve 100 MW'lık güç üreten nükleer santral geliştirdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

ABD'li savunma sanayi şirketi Lockheed Martin 'enerjide teknoloji devrimi' olarak lanse ettiği yeni nükleer santral projesini açıkladı.

Pentagon'un en büyük tedarikçisi olan şirket, füzyon enerjisi üzerine çalışan inovasyon ekibin bir kamyonete sığan 100 MW'lık nükleer reaktör geliştirdiklerini açıkladı. Projenin başındaki isim Tom McGuire geliştirdikleri küçük boyuttaki nükleer reaktörün mevcutlarından 10 kat daha küçük olduğunu açıkladı. Kompakt füzyon reaktörünün bir sene içinde tesstlerden geçileceği, 5 yıl içinde ise prototipinin üretileceği açıklandı. McGuire 10 yıl sonra "minyatür nükleer santrallerin" kullanıma hazır olmasının planlandığını söyledi.

Lockheed Martin bir kamyonete sığabilen nükleer santrali açıkladı

Haberin Devamı

Santralin, Lockheed Martin tarafından yayınlanan bir görüntüsü

McGuire'nin verdiği bilgilere göre döteryum-trityum yakıtıyla çalışan bu santraller kömür santrallerine göre aynı miktarda atıkla 10 milyon kat daha fazla enerji üretebilecek.

Hidrojen atomunun izotopu olan döteryum okyanuslardan elde edebilirken trityum ise lityum kaynaklarından elde edilebiliyor.

SİLAH HARCAMASI AZALINCA ENERJİYE YÖNELDİ
Lockheed Martin küresel kriz sonrası ABD ve AB'nin azalan silah ve askeri harcamaları üzerine şirket stratejisini temiz enerji teknolojilerine yöneltmişti. Ancak bu stratejiye rağmen kamyonete sığabilecek nükleer santrallerin ilk olarak ABD denizaltılarında denenebileceği belirtiliyor. Nükleer deniz altılar şu an fizyon nükleer teknolojisi yüzünden belirli periyotlarla değiştirilmek zorunda olan reaktörler kullanıyor. Lockheed Martin üretime geçebilirse füzyon nükleer teknolojisiyle denizaltılar daha az maliyetle daha uzun mesafeli yolculuklar yapabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!