Listedeki tek Türk G.Saray

Güncelleme Tarihi:

Listedeki tek Türk G.Saray
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2011 10:59

Avrupa Futbol Federasyonları Birliğinin (UEFA) düzenlediği kupalarda bugüne kadar 21 ülkeden 95 farklı takım final oynadı.

Portekiz'in Braga takımı, UEFA Avrupa Ligi'nde yarı finalde bir diğer Portekiz temsilcisi Benfica'yı eleyerek UEFA'ya bağlı Avrupa kupalarında finale yükselen 96. takım oldu.

Braga, 18 Mayıs Çarşamba günü İrlanda'nın başkenti Dublin'de Lansdowne Road Stadı'nda oynanacak finalde yine Portekiz'den Porto ile karşılaşacak.

Şampiyonlar Ligi'nde grubunu 3. sırada bitiren Braga, UEFA Avrupa Ligi'nde Benfica'dan önce Lech Poznan (Polonya), Liverpool (İngiltere) ve Dinamo Kiev (Ukrayna) takımlarını eledi.

REAL MADRİD EN ÇOK FİNALE ÇIKAN TAKIM

Avrupa kupalarında bugüne kadar en fazla final oynayan takım 16 kez finalist olan İspanyol ekibi Real Madrid. İspanyol ekibi, eski adı Şampiyon Kulüpler Kupası olan Şampiyonlar Ligi'nde 12 kez final oynadı ve 9 kez kupayı müzesine götürdü.

UEFA Avrupa Ligi'nde eski adı UEFA Kupası'yken 2 kez final oynayan ve 2 finali de kazanan Real Madrid, son olarak 1999'da yapılan, daha sonra UEFA Kupası'na dahil edilen Kupa Galipleri Kupası'nda da 2 kez finale yükseldi, ancak bu kupayı hiç kazanamadı.

Real Madrid'in ardından Avrupa kupalarında en çok final oynayan takım 14 kez finalist olan İtalya'dan Milan.

Milan, 7 kez kazandığı Şampiyonlar Ligi'nde 11 kez finale yükseldi. UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi'nde hiç finale çıkamayan Milan, Kupa Galipleri Kupası'nda da 3 kez final oynadı ve bunların ikisini kazandı.

Avrupa kupaları tarihinde en çok final oynayan 10 takım şöyle sıralanıyor:

TAKIM ŞL / UEFA / KGK / Toplam
----------------------------------------------------------
1. Real Madrid (İspanya) 12 2 2 16
2. Milan (İtalya) 11 - 3 14
3. Barcelona (İspanya) 7 - 6 13
4. Juventus (İtalya) 7 4 1 12
5. Liverpool (İngiltere) 7 3 1 11
6. Bayern Münih (Almanya) 8 1 1 10
7. Ajax (Hollanda) 6 1 2 9
8. İnter (İtalya) 5 4 - 9
9. Manchester United (İngiltere) 5 4 - 9
10. Benfica (Portekiz) 7 1 - 8

NOT: Barcelona ve Manchester United'ın 2010-2011 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde 28 Mayıs'ta İngiltere'de oynayacakları final listeye dahil edilmiştir.
ŞL: Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve Avrupa Şampiyonlar Ligi
UEFA: UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi
KGK: Kupa Galipleri Kupası

3 KUPADA DA FİNAL OYNAYAN TAKIMLAR

5 ülkeden 9 takım, 3 kupada da final oynama başarısı gösterdi. İspanya'dan Real Madrid ve Valencia, İtalya'dan Juventus ve Fiorentina, İngiltere'den Liverpool, Almanya'dan Bayern Münih, Borussia Dortmund ve Hamburg, Hollanda'dan Ajax 3 kupada da final oynadı.

Bu takımlardan sadece Juventus, Bayern Münih ve Ajax 3 kupayı birden kazandı.

TÜRKİYE'DEN TEK FİNALİST TAKIM GALATASARAY

Türkiye'den Avrupa kupalarında finale çıkabilen ve bir Avrupa kupası kazanan tek takım Galatasaray oldu. Galatasaray, 2000 yılında Şampiyonlar Ligi'nde grubunda 3. olarak katıldığı UEFA Kupası'nda Bologna (İtalya), Borussia Dortmund (Almanya), Real Mallorca (İspanya) ve Leeds United'ı (İngiltere) eleyerek finale çıktı.

Galatasaray, 17 Mayıs 2000'de Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki Parken stadında İngilizlerin Arsenal takımını normal süresi ve uzatmaları 0-0 biten maçın sonunda penaltılarla 4-1 yenerek kupayı müzesine götürdü.
Sarı kırmızılılar aynı yıl Avrupa Süper Kupası'nda da Real Madrid'i normal süresi 1-1 biten maçın uzatmasında 2-1 yenerek, bu kupayı da kazandı.

FUAR ŞEHİRLERİ KUPASI'NDAN UEFA AVRUPA LİGİ'NE

1971-1972 sezonuna kadar Fuar Şehirleri Kupası adıyla oynanan kupa, bu tarihten itibaren UEFA'nın denetiminde oynanmaya başladı ve adı UEFA kupası olarak değiştirildi.

Fuar Şehirleri Kupası'nda finale yükselen takımlar, kupa UEFA tarafından düzenlenmediği için Avrupa kupalarında finalist olarak değerlendirilmiyor.

1972'de adı UEFA Kupası olan organizasyon 2009'da tekrar isim değiştirdi ve adı UEFA Avrupa Ligi oldu.

EN ÇOK FİNALİST ÇIKARAN ÜLKELER

21 ülkeden takımların final oynadığı Avrupa kupalarında bugüne kadar en çok farklı finalist çıkaran ülkeler 15'er takımını finale gönderen Almanya ve İngiltere oldu.

Avrupa'da en çok farklı finalist çıkaran ülkeler sırasında 3'üncülüğü 10'ar finalist çıkaran İspanya ve İtalya paylaşıyor.

Avrupa kupalarında finale çıkan takımlar ve ülkeleri şöyle:

Almanya: (15) 1860 Münih, Bayer Leverkusen, Bayern Münih, Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach, Carl Zeiss Jena, Eintracht Frankfurt, Magdeburg, Fortuna Düsseldorf, Hamburg, Köln, Lokomotive Leipzig, Schalke 04, Stuttgart, Werder Bremen

İngiltere: (15) Manchester United, Liverpool, Arsenal, Aston Villa, Chelsea, Everton, Ipswich Town, Leeds United, Manchester City, Middlesbrough, Nottingham Forest, Tottenham, West Ham United, Wolverhampton Wanderers, Fulham

İspanya: (10) Real Madrid, Alaves, Atletico Madrid, Athletic Bilbao, Barcelona, Espanyol, Real Mallorca, Real Zaragoza, Sevilla, Valencia

İtalya: (10) Milan, Fiorentina, İnter, Juventus, Lazio, Napoli, Parma, Roma, Sampdoria, Torino

Fransa: (7) Bastia, Bordeaux, Monaco, Marsilya, Paris Saint-Germain, Saint Etienne, Reims

Hollanda: (5) Ajax, AZ Alkmaar, Feyenoord, PSV, Twente

Belçika: (5) Anderlecht, Club Brugges, Mechelen, Antwerp, Standard Liege

İskoçya: (4) Aberdeen, Celtic, Dundee United, Glasgow Rangers

Portekiz: (4) Benfica, Porto, Sporting Lizbon, Braga

Avusturya: (3) Salzburg, Austria Wien, Rapid Wien

Rusya: (3) CSKA Moskova, Dinamo Moskova, Zenit Petersburg

Macaristan: (3) Ferençvaros, MTK Hungaria, Videoton

Ukrayna: (2) Dinamo Kiev, Shaktar Donetsk

İsveç: (2) Göteborg, Malmö

Sırbistan: (2) Partizan, Kızılyıldız

Türkiye: (1) Galatasaray

Gürcistan: (1) Dinamo Tiflis

Polonya: (1) Gornik Zabrze

Yunanistan: (1) Panathinaikos

Slovakya: (1) Slovan Bratislava

Romanya: (1) Steau Bükreş
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!