Liste başı ‘Aşk ve Evlilik’ artık şarkılarda kaldı

Tüm zamanların en büyük şarkıcısı diye tanınan Frank Sinatra, bir televizyon dizisi için “Love and Marriage” ( Aşk ve Evlilik) adlı şarkıyı okuyor. Şarkı haftalarca liste başında kalıyor. 1980 başlarında “Married with Children’’ adlı sitcom yapımında Sinatra aynı parçayı yeniden okuyor, popüler şarkı 1990’lı yıllara kadar diziyi taşıyor. Amerika’da tutucu kesimde yapılan bir ankette şarkının aile değerlerini yansıttığı için sevildiği tespit ediliyor.

Haberin Devamı

Güftesi herkesin anlayacağı, belleğinde kolayca yer edeceği ölçüde basit: “Aşk ve evlilik... Birlikte yol alırlar.. At ile arabası gibi.. Biri olmazsa, öteki de olmaz.. Babama söylenmiş bu, annem tarafından.”

Oysa köprüler altından çok sular geçti, o günlerden bugünlere. Aşk anlayışı, evlilik kavramı artık aile değerleri çerçevesinde farklı şekilde tanımlanıyor. Güfte ters düşüyor şimdilerde aile yapısına. Aşk ile evlilik her zaman birlikte yürümüyor. Amerikalılar yeni heyecanlar, arayışlar içinde. Orta yaşı geçkin çiftler ‘açık evlilik’ (Eşinin dışında bir başkasıyla birlikte olma) sürdürüyorlar. Ünlü modacı Diane von Furstenberg ,eşi milyarder iş adamı Barry Diller’in de hazır bulunduğu bir röportajda başka erkeklerle buluştuğunu gözünü kırpmadan açıkladı. Dedikodu yazarları Barry gibi 60 yaşındaki Diane’nin ilk kocası Egon’un da eşcinsel olduğunu ima ediyorlar.

Haberin Devamı

Evliliklerde, özellikle varlıklı kesimde, mantık aşktan önce geliyor. Zengin erkekler kara sevdaya tutulmuş dahi olsa avukat, muhasebecilerinin tavsiyelerini dinleyip nikah memuru karşısına oturmadan müstakbel eşleri ile boşanma halinde tazminat, servet paylaşılma anlaşmalarına imza atıyorlar.

Yine de boşanmalar giderek artıyor Amerika’da. 1940’lı yıllarda yüzde 14 olan boşanma oranı, 1970’lerde yüzde 40’a ulaştı. 21’inci Yüzyıl başında ise her iki evlilikten birinin boşanmayla sonuçlandığı ortaya çıktı. Son dönem içinde şöhretli çiftler arasında boşanmaların arttığı da dikkati çekmeye başladı. Rekor düzeye ulaşan boşanma tazminatı ödeyenler spor ve sinema aleminin ünlüleri. İlk sırada vurdu-kırdı’lı filmlerin aktörü, eski California valisi Arnold Schwarzenegger ile 25 yıllık eşi TV sunucusu Maria Shriver geliyor. Hamile bıraktığı çocuk bakıcısından doğan oğlunu 13 yıl sonra açıklayan Arnold ile Maria’nın ortak serveti 400 milyon dolar. Kennedy ailesinden gelen Maria’nın payı 200 milyon civarında olacak.

Rekor Murdoch’ta

Efsanevi basketbolcu Michael Jordan, eşi Juanita’yı boşanmaya razı etmek için 150 milyon dolar ödedi. Golfün bir numarası iken hayat kadınlarıyla ilişkiye giren Tiger Woods, boşanmakta ısrar eden İsveç’li karısı Elin’e 100 milyon dolar nakit para verdi.

Haberin Devamı

Aktör Harrison Ford da eşi Melissa’dan 118 milyon dolar karşılığında özgürlüğüne kavuştu. Madonna sekiz yıl evli kaldığı İngiliz film yapımcısı Guy Ritchie’yi 92 milyon dolarla boşanmaya razı etti. Gişe rekorları kıran filmlerin rejisörü Steven Spielberg, Kate Capshaw ile evlenmek için ilk eşi Amy İrving’e 100 milyon dolar, şarkıcı Neil Diamond, Marcia Diamond’a 150 milyon, uluslararası işadamı Adnan Kaşıkçı ise karısı Süreyya’yı boşamak için 874 milyon dolar ödedi. Boşanma rekortmeni ise medya kralı Rupert Murdoch. Kendisinden 39 yaş küçük Wendy ile evlenmek için eşi Anna’ya 1.7 milyar dolar tazminat talebini kabul etti.

Sinatra, Amerika’lıların aile değerlerine düşkün olduğu dönemde “Love and Marriage’’ şarkısını liste tepelerine çıkardığı için şanslı. Her iki evlilikten birinin boşanmayla sonuçlandığı, eşlerin nikah memuru önüne çıkmadan boşanmaları halinde kimin ne kadar tazminat alacağını yazılı tescil ettikleri 2000’li yıllarda aşk ve evlilik kavramları, artık eskisi gibi romantik değil.

Yazarın Tüm Yazıları