Liseli internet dahisi

Güncelleme Tarihi:

Liseli internet dahisi
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 08, 2002 15:31

İstanbullu lise birinci sınıf öğrencisi, bir günde web ve wap sitesini kurdu. Cemil Alpay, profesyonel şirketlerin yüksek ücretler karşılığı hazırladığı ve velilerin çocuklarının durumlarını internetten öğrenmelerini sağlayan sistemin de kurucusu...

Haberin Devamı

İstanbul Adnan Menderes Anadolu Lisesi 1. sınıf öğrencisi Cemil Alpay Sünnetçi, 1 günde okulunun web ve wap sitesini kurdu. Genç dahi, velilerin çocuklarının notlarını, devamsızlıklarını ve okulla ilgili duyuruları, internet üzerinden cep telefonlarına kısa mesaj olarak gönderen sistemi de yardım almadan hazırlayarak hizmete sundu.

Cemil Alpay, bilgisayarla 2 yıl önce tanıştığını, oyun oynamakla geçen 1 yılın ardından okulunun web ve wap sitelerini hazırladığını söyledi. 

Hazırladığı programla, öğrencilerin devamsızlıklarını okulun web sitesi üzerinden takip edebildiklerini belirten Sünnetçi, şunları anlattı: 

''Özel okullar, internet sitelerini ücreti karşılığı profesyonel kişilere hazırlatıyorlar. Ancak bizim gibi devlet okullarının böyle bir imkanı yok. Bu nedenle ben de okulumuzun www.adnanmenderes.com adresindeki web sitesini ve wap.adnanmenderes.com adresindeki wap sitesini 1 günde hazırladım. Üstelik pekçok okulun sitesinden daha güzel oldu. Öğrenci arkadaşlarım ve aileleri, web sitesi üzerinden notlarını ve devamsızlıklarını öğrenebiliyorlar. 

Bunun yanında, velilerin çocuklarının notlarını, devamsızlıklarını ve okulla ilgili duyuruları, cep telefonlarına kısa mesaj olarak gönderen bir sistem geliştirdim. Bu sistem sayesinde veliler, okula gelmeden çocukları hakkında bilgi alabilecekler. Wap uyumlu cep telefonlarıyla internete bağlanarak okulla ilgili güncel duyurulara veçocuklarının devamsızlık sürelerine ulaşabilirler. Bu sistemleri geliştirirken hiçbir şirketin programını da kullanmadım.''

DOSYA SIKIŞTIRMA PROGRAMI ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR
Cemil Alpay Sünnetçi, 13 kişiden oluşan ''ulesh.com'' ekibiyle de dosyaları yüzde 50 oranında sıkıştırarak transfer eden yeni bir sistemüzerinde çalıştıklarını söyledi. 

Grubun ar-ge ve iletiÅŸim sorumlusu olduÄŸunu, ayrıca tasarım bölümünde görev yaptığını ifade eden Cemil Alpay, şöyle devam etti:Â

''Ulesh, dosyaları transfer ederken sıkıştırıyor. Winzip gibi programlar çoğu dosyayı sıkıştırmaz ya da çok küçük oranlarda sıkıştırır. Engin Korkmaz tarafından geliştirilen bu sistem ise tüm dosyaları minimum yüzde 50 oranında sıkıştırabiliyor. Sıkıştırdıktan sonra da karşı tarafa dosyayı gönderiyor. Karşı tarafa sıkıştırılmış dosya geldiğinde hata vermeden açılıyor. Bu, telefon faturalarında büyük bir tasarruf sağlayacaktır. Mesela 30 dakikada indirilebilen 10 megabaytlık bir dosyanın telefon maliyeti 250-300 bin liradır. Bu dosyayı yüzde 50 sıkıştırdığınızda boyutu 5 megabayta, transfer süresi15 dakikaya, masrafı da 125 bin liraya düşer.'' 

Ulesh'in ilk ''Türkçe Dosya Paylaşım Ağı'' olacağını belirten Cemil Alpay, diğer dillerde de yayın yapacaklarını vurguladı. 

Cemil Alpay Sünnetçi'nin, internette www.abanoz.com ve www.surucurehberi.com adresinde, 2 özel sitesi bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!