Liselere dört yeni zorunlu ders

Güncelleme Tarihi:

Liselere dört yeni zorunlu ders
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2009 00:00

Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteye girişin iki aşamalı olarak uygulanması kararına paralel olarak ders dağıtım çizelgesini değiştirdi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteye gidrişin iki aşamalı olarak uygulanması kararına paralel olarak ders dağıtım çizelgesini değiştirdi. Liselerde “seçmeli” dersler arasında bulunan Beden Eğitimi, Resim, Müzik zorunlu dersler adrasına alındı, lise 9. sınıfta “ortak dersler” arasına Geometri dersi eklendi. Meslek liselerinde de haftada 35 saat olan  ders sayısı 40 saate yükseltildi.

Milli Eğitim Bakanlığı öğretim dairelerinin önerilerini görüşen Talim ve Terbiye Kurulu, yeni sınav sisetmi ve belirlenen alanlara göre daha kapsamlı çalışma yapılmasını, yeni öğretim yılına özgü olmak üzere ders dağıtım çizelgelerinin değiştirilmesini kararlaştırdı.

İşte yeni öğretim yılı yenilikleri

Yeni öğretim yılından itibaren Beden Eğitimi, Resim, Müzik dersleri 9. sınıftan itibaren “zorunlu dersler” arasına alındı.
Bu üç dersin 9. sınıfta haftada 2’şer saat, üst sınıflarda ise haftada birer saat uygulanacak. 9. sınıflarda Beden Eğitimi dersi aynı sınıfta iki ders olarak arka arkaya uygulanacak böylece öğrencinin soyunup giyinmesi için zaman kaybledilmeyecek.
Meslek liseleri ile diğer liselerin 9. sınıflarında “ortak” olarak okutulan dersler arasına Geometri de eklendi. Bu ders 9b. sınıflarda haftada 2 saat okutulacak.
Mesleki ve Teknik Eğitim Okullarında haftada 35 olan ders sayısı 40’a yükseltildi. Bu liselerde Türk Dili, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji gibi dersler gruplandırıldı ve her okul ihtiyacı olan derslerden haftada 5 saat seçmeli olarak  öğrencilerine bu dersleri okutmakla yükümlü olacak.

Haberin Devamı

AİHM kararı doğrultusunda alevilik eğitimi

İlköğretimde 5, liselerde 4 sınıfın Din Kültürü ve Ahlek Bilgisi ders kitaplarının yenilendiğini, İmam Hatip Liselerinde de, Kelam dersi içinde Alevilik konularının ele alınacağını belirten Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, ders konularıyla ilgili şikayet ve öneriler gelirse bunu da bir sonraki öğretim yılında dikkate alınacağını bildirdiler.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Alevi vatandaşımızın başvurusu üzerine verdiği kararda, Alevilik ile ilgili konuları okutacak öğretmenlerin de bu konuda eğitilmesinin öngörüldüğünü hatırlatan yetkililer, “Bu kapsamda şu ana kadar 55 il’de öğretmenlerimiz, öğretim üyeleri tarafından seminere tabi tutuldu. Bunları diğer illerde de kısa sürede sonuçlandıracağız” dediler. Halen 438 olan imam hatip lisesi sayısında da artış düşünülmüyor,  kayliteli eğitim için sınıf mevcutlarının da 36 ile sınırlandırılması kararlaştırıldı. Üniversiteye girişte katsayının kaldırılmasıyla birlikte bu liselere kayıt patlaması yaşandı ve mevcut yeniden 200 bine yaklaştı.

Haberin Devamı

Erken mezuniyet’te karar aşamasında
4 yıl olan liselerde belli bir başarı puanı elde edenlerin bir yıl önce mezuniyetlerine olanak sağlayan düzenlemenin de sonuna gelindi. Talim ve Terbiye Kurulu, okul yöneticileri ve uzmanların görüşlerini aldıktan sonra kararını verecek. Böylece başarılı öğrenci 4 yıl yerine 3 yılda mezun edilecek, YÖK de erken mezuniyetten yararlananlarla ilgili sınav düzenlemesi yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!