Lisede resime şehvet sansürü

Güncelleme Tarihi:

Lisede resime şehvet sansürü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

‘TÜKÜRÜRÜM böyle sanatın içine’ zihniyeti, 21'inci Yüzyıl’ın eşiğinde Ankara'da bir skandal daha yarattı.

Ankara Gölbaşı Dr. Şerafettin Tombul Lisesi'nde, öğrencilerin kolu, bacağı, başı olmayan tors heykellerine bakarak çizdiği resim çalışmaları, okul müdürünce ‘Şehvet uyandırıyor’ gerekçesiyle toplatıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 1994 yılında Altınpark'taki çıplak kadın-erkek heykelini söktürmüş, tepkiler karşısında sıkışınca da ‘‘Tükürürüm böyle sanatın içine’’ sözüyle sanat tarihindeki yerini almıştı.

Kendisi de resim öğretmeni olan Müdür Rıza Şah Ertem, öğrencilerin çizdiği resimleri, ‘‘Ramazanda günah. Cinsel çağrışım, şehvet uyandırıyor. Abdest kaçırıyor ve oruç da bozuyor’’ diyerek panolardan söktürdü. Okul müdürü, olaya tepki veren resim öğretmenine de gerekçesini ‘‘Göğüs ve popolar ortada. Cinselliği çağrıştırıyor’’ diye açıkladı. Müdür Ertem'in bu resimleri, derslere perukla giren bazı öğretmenlerin baskısıyla toplattığı iddia ediliyor.

ÖĞRETMEN ŞİKAYET ETTİ

Skandal, öğrencilerine desen çalışması kapsamında heykel resmi çizdiren resim öğretmeni Deniz Çapan Kasapoğlu'nun, geçtiğimiz hafta ilçe milli eğitim müdürlüğüne verdiği şikayet dilekçesiyle ortaya çıktı. Kasapoğlu dilekçesinde, okul müdürünün resimleri bazı öğretmenlerden gelen baskı üzerine toplattığını itiraf ettiğinin altını çizdi. 20 Aralık 1999 günü panoya astığı resimler için öğretmenlerden ‘Ramazanda cinsel çağrışım yaptıran böyle şeyleri niye asıyorsunuz?’ diyen tepki aldığını belirten Kasapoğlu, okul müdürünün de ‘‘Sen Ramazanda benim başımı derde mi sokacaksın?’’ diye çıkıştığını belirtti. Kasapoğlu, resimlerin 23 Aralık 1999 Perşembe günü panodan indirildiğini bildirdi.

Kasapoğlu dilekçesinde, resimlerin toplatılma gerekçesini açıklamak zorunda olmadığını söyleyen okul müdüründen yazılı belge istemesi üzerine ise, ‘‘Sen kim oluyorsun da yazılı belge istiyorsun. Ben bunları yeniden astırırsam, okulda peçe takıp dolaşmam gerekecek. Çünkü bu çalışmaların panoya asılmasına tepki gösteren ve indirilmesini isteyen kişilere söz verdim’’ yanıtını aldığını vurguladı.

Şikayet üzerine geçen hafta sonu okula giden Gölbaşı İlçe Milli Eğitim Müdürü Saffettin Yıldırım'ın, ‘‘Bu yapılan çağdaşlıkla bağdaşmaz. Resimleri derhal panoya asın’’ talimatına karşılık, Müdür Ertem, okulda seçici kurulun olduğunu ve resimlerin ‘sanatsal’ olarak değerlendirildikten sonra asılacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!