Lisanssız büyük tehlike

Güncelleme Tarihi:

Lisanssız büyük tehlike
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2013 00:00

Adapazarı’da üniversite öğrencisi Tuğba Erdoğan’ın feci şekilde hayatını kaybettiği kazanın ardından Aries Arena Karting’in sahibi Ünal Çelik, “Karting’in sportif boyutu yerine ticari boyutu önemsendi. Ankara’da birçok pistin lisansı hala yoktur” dedi.

Haberin Devamı

Perşembe günü Adapazarı’nda bir alışveriş merkezinin otoparkında bulunan go-kart pistinde üniversite öğrencisi Tuğba Erdoğan’ın ölümüyle sonuçlanan kaza, hobi amaçlı kurulan go-kart tesislerindeki güvenlik eksikliğini tekrar gündeme getirdi. Aries Arena Karting’in sahibi Ünal Çelik, hobi amaçlı kurulan go-kart pistlerinin zaman içinde sportif boyutunu yitirerek ticari bir boyut kazandığını söyleyerek şöyle konuştu: “Bu işten biraz para kazanıldığını gören bazı kişiler ruhsatsız, denetimsiz, lisanssız pistler açmaya başladılar. Kask, bone, eldiven olmadan, güvenlik tedbirleri alınmadan insanlara karting yapma imkanı verdiler. Ankara’da hala birçok pistin lisansı bulunmuyor.

MANTAR GİBİ ÇOĞALDILAR

TOSFED’in (Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu) bir önceki yönetimi ile geçen sene yaptığımız görüşmede, mantar gibi çoğalan go-kart pistleri hakkında bir düzenleme yapılmasını istedik. Sektörün önde gelen temsilcileriyle birlikte gerçekleşen bu görüşmede sıkıntılarımızı ve go-kart tesislerine sportif tesis kapsamına alınması gibi konuları anlattık. Devam eden çalışmalarda araçların ve pistlerin özellikleri, ilkyardım eğitimi, yangın eğitimleri ile ilgili eski yönetmelikten çok güzel ve detaylı bir yönetmelik hazırlandı. Ancak federasyon seçim dönemine girdiği için bu çalışmalarda da bir aksaklık oldu. Üstüne bir de bu kaza yaşanınca yeni yönetim, sorumluluk altında kaldı. Fakat federasyonumuzun da isteği acilen bu işi disiplin altına almaktır.

Haberin Devamı

HAKKIYLA YAPANLAR VAR

2010 yılında da Ankara’da böyle bir kaza yaşandı ve Sultan Öztemel isimli bir kız, atkısının tekerleklere dolanması sonucunda hayatını kaybetti. Güvenlik önlemlerini alan, yönetmeliklere uygun pistlerde bu tarz kazaların yaşanmasına imkan yoktur, olsa bile milyonda bir ufak kazalar görülebilir. Adapazarı’nda yaşanan bir kazadan dolayı bütün sektör cezalandırılamaz. Türkiye genelinde go-kart işini hakkıyla ve lisanslı bir şekilde yapan yaklaşık 80 tesis bulunmaktadır. 81 ilin her ilçesinde bir çok karting pisti açıldı ancak bizim vatandaşlardan isteğimiz, bu işin kuralıyla yapıldığı pistleri tercih etmeleri ve güvenli olmayan yerlere prim vermemeleridir.

Haberin Devamı

UZUN SAÇ, UZUN PALTO TEHLİKELİ

Karting yaparken kesinlikle uzun palto, atkı, bere, pardesü gibi kıyafetlerle araçlara binilmemesi gerektiğini söyleyen Çelik, “Mutlaka kask takılması gerekmektedir. Uzun saçlı kadınların mutlaka saçlarını kaskın içinde toplamaları ya da kıyafetlerinin içine sokmaları gerekmektedir. Aksi halde motora ya da aksa dolanıp çok ciddi yaralanmalara ve ölümlere sebep olabilir. Karting bir spor olduğundan dolayı uygun kıyafet ve ayakkabı seçimi önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!