Lions özgür toplumda olur

Güncelleme Tarihi:

Lions özgür toplumda olur
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2008 00:00

"Yardıma eğilmedikçe kimse dik duramaz" parolasıyla karşılıksız hizmete koşan LİONS Kulüpleri bu hafta Patron Patrona’da konuğumuz oldu. Lions Kulüpleri Anadolu Yönetim çevresinin genel yönetmeni Ender Sakintuna ile enine boyuna Lions Kulüplerini konuştuk.

Sizi ve Lions Geçmişinizi tanıyabilir miyiz?

- 1947 yılında Ankara’da doğdum. 1971 yılında İnşaat Mühendisi olarak çalışma hayatına başladım. 1975 yılında İşletme Yönetimi dalında Lisans Üstü Eğitimimi tamamladım. Kamu ve özel sektörde muhtelif görevlerde çalıştıktan sonra, 1984 yılında taahhüt sektöründe faaliyet gösteren kendi şirketimi kurdum. 1975 yılında Duhter Hanım ile evlendim. Dr. Mühendis Billur Sakintuna’nın babasıyım. Lions camiasına 1982 yılında Dikmen Lions Kulübü’nün kurucu üyesi olarak katıldım. Kulübümde muhtelif görevler yaptıktan sonra 1988-1989 yıllarında başkanlık yaptım. Lions’da görevler bir yıldır. Dönemler ise 1 Temmuz günü başlar ve takip eden yıl 30 Haziran günü biter. Kulüplerin oluşturduğu birlik ise Yönetim Çevresi olarak adlandırılır. Kulüp başkanlığımdan sonra bu federasyon bünyesinde de çeşitli görevler aldım ve 2007 yılında Genel Yönetmen Vekilliğine yani Yönetim Çevresi Başkan Yardımcılığı’na, 2008 yılının Nisan ayında da Genel Yönetmenliğe seçildim. Kurucuları arasında yer aldığım Lions Eğitim ve Hizmet Vakfı’nda Yönetim Kurulu Üyeliği ve Vakıf Başkanlığı görevlerim halen sürüyor. Lionistik yaşamım boyunca çeşitli Takdir ve Teşekkür Pláket ve Sertifikaları, yüzde 100 Devam Ödülleri, Genel Yönetmen Takdir Belgeleri, Uluslararası Başkan Takdir Belgesi aldım.

Lions’u hiç bilmeyen birisine nasıl anlatırsınız? Lions’un genel kuralı, amaçları ve hedefleri nelerdir?

- Öncelikle Lions’un genel kuralından bahsetmek istiyorum. Lions’un Genel Kuralı bütün dünyada şu kelimelerden oluşmaktadır: Lions Özgürlük, Anlayış, Ulusumuzun Güvenliğidir. Tüm dünyadaki Lionlar, her toplantının açılışında bu genel kuralı tekrar ederler. Ve bu tekrardan sonra, çalışmalarımıza; "Bağışlayan Yüce Tanrım, yarattığın nimetlere hamdolsun, İnsanlığın barış ve mutluluğu, ulusumuzun güvenliği ve yücelmesi için, çalışmalarımızı başarıya ulaştır. Senin her şeye gücün yeter. Amin" duasıyla başlarız. Bunlar çalışmaya başlarken bizim vazgeçilmezlerimizdir.

Bunların anlamı şudur; Lions ancak Özgür toplumlarda vardır. Bizler tüm dünya insanlarına ve görüşlere anlayışla yaklaşırız ve en önemlisi Ulusumuzun güvenliğini her şeyin üzerinde tutarız. Türk Lionları için bayrağımızı, laik cumhuriyetimizi, hukuk devletini, ülkemizin toprak bütünlüğünü ve demokratik, çağdaş yönetim biçimini bizlere kazandıran aziz önder Atatürk’ün ilke ve devrimlerini savunmak, en önde gelen hedeftir. Amaçlarımız dünya insanlarının mutluluğunun sağlanmasından başlar, bireyin gelişmesi ve mutluluğu ile biter. Bu amaçlara sahip insanlar çoğaldıkça dünya daha yaşanabilir bir yer olacaktır. Amaçlarımızı, ahlaki değerlerimizi tüm dünyaya yaymak en büyük hedefimizdir. Bunu da kendimizden daha az şanslı insanlara hizmet ederek yapmaya çalışırız.

118-U Anadolu Yönetim Çevresi hakkında bilgi verir misiniz?

- 118-U Anadolu Yönetim Çevresi ülkemizde kurulan 2. Yönetim Çevresidir. Coğrafi olarak ülkemizin en büyük Yönetim Çevresidir. Kastamonu’dan Silifke’ye Ankara üzerinden çekilen Hattın Doğusu, 118-U Yönetim Çevresi sınırları içerisinde kalır. Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Adana, Mersin, Erzurum, Trabzon, Ordu, Samsun, Konya ve Ankara’mızda, bir başka anlatımla, çok geniş bir coğrafyada ülke insanına hizmet etmeye çalışan 62 Lions Kulübü bin 450 üyesi ile gurur dolu hizmetler üretiyorlar. 118-U’nun açılımı şöyledir; 1 rakamının Avrupa’yı 18 rakamının, Avrupa’da kurulan yönetim Çevresi sırasını U ise Türkiye isminin ikinci harfini ifade eder. Bizler toplantılarımızda taraf yaratacak dini ve siyasi konular konuşmayız. Bizim toplantılardaki konularımız, üyelerimizin bilgilerini arttırmak ve hizmetlerin gerçekleştirilmesiyle ilgilidir ve herkese açıktır.

Lions Kulüpleri Bir Sivil Toplum Okulu gibi çalışıyor diyorlar. Hangi sivil toplum kuruluşlarının oluşumuna öncülük ettiniz? Nasıl lider yetiştiriyorsunuz?

- Lions, üye adaylığından başlayarak üyeliğin her kademesinde, sade üyelikten Uluslararası Başkana kadar eğitimler veren bir kuruluştur. Bu eğitimler ve deneyimler Lions’un aynı zamanda lider yetiştiren bir okul olmasını sağlar. Lions’ta yetişen liderler toplumun başka kesimlerinde yetişmiş liderler olarak yeni STK’lar kurarlar yada STK’larda liderlik yaparlar. Hatta bazı iş çevrelerinin oluşturduğu STK’larda bile kurucu yada yönetici olarak görev yapmışlardır. Bunlara en önemli örneklerden biri ASİAD Ankara Sanayici ve İşadamları Derneğidir. Sosyal içerikli Vakıflardan bazıları ise; Türk Böbrek Vakfı, Türk Kalp Vakfı, Altı Nokta Körler Vakfı, Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı, Türkiye Körler Vakfı, Bağımlılığı Engelleme ve Mücadele Eğitim Vakfı’dır.

Birçok okulda imzalarımız var

Lions Kulüpleri Ankara’da hangi önemli hizmetleri gerçekleştirdiler? Ankara için başka hangi projeleriniz hayata geçecek?


- Lionlar Eğitimden Sağlığa kadar çok geniş yelpazede karşılıksız hizmet üretirler. Eğitim alanında, Ankara’nın bir çok semtindeki ilk öğretim okullarında Lions Kulüplerimizin imzası vardır. Atatürk köşeleri, öğretmen odaları, kütüphaneler, laboratuvarlar, çok amaçlı salonlar, ana sınıfları, bilgisayar sınıfları, ek derslikler, okul tadilatları, tüm eğitim kademelerinde dağıtılan öğrenci bursları, sağlık konusunda sağlık taramaları, diyabet taramaları, sağlık merkezlerinin inşası, hastane odalarının tefrişi, göz ameliyatları, organ bağışı kampanyaları, toplu kan bağışı kampanyaları, sokak çocukları projeleri, gibi sayısız hizmet projesine imza atmışlardır. Çevre konusunda da duyarlı olan lions kulüplerimiz Ankara’nın muhtelif bölgelerinde yüzlerce dönüm alanı ağaçlandırmışlardır. Parklar inşa etmişler, atık pillerin ve çöplerin toplanarak yeniden ekonomiye kazandırılması konusunda çalışmalar yapmışlardır. Dikmen Keklik Pınarı mevkisindeki merkezimizde, okuma-yazma, biçki dikiş-nakış kursları açmış, sağlık taramaları ile yöre halkına katkıda bulunmuşlardır. Gençlerimizin dünya barışının önemini kavramaları ve bu çerçevede duygularının resimlerle ifadesi olan özgün eserlerini tüm dünya ile paylaşmaları için Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği tarafından düzenlenen Uluslararası Barış Posteri yarışmasına katılan binlerce öğrenciye barış fikrini aşılamışlardır. Özürlülere yönelik çalışmalar yapmış, Türkiye’deki ilk Otistik Çocuklar Okulu’nu Ankara’da açmışlardır.

Bu dönem, rutin hizmetlerimizin yanısıra, 27 Aralık Lions İlk öğretim Okulu’nda bir Spor Salonu yapılacak, Çankaya’da eski bir okul yıkılarak, yerine 24 derslikli yeni bir okul inşa edilecektir. Dünyanın en iyi Eğitim Programlarından biri olarak kabul edilen "Yaşam Becerileri/Lions Quest" programı da, bir pilot ilköğretim okulunda uygulanacaktır.

Tüm Türkiye’de toplam 8 bin Lion

Siz; Lions Anadolu Yönetim Çevresi Genel Yönetmenisiniz. Türkiye’de Lions Örgütlenmesi nasıl? Kaç Federasyon, Kaç kulüp ve kaç üye var?


- Lions dünyada 1917 yılında kurulduktan sonra Türkiye’de 1963 yılında ilk olarak Ord. Profesör Dr. Fahrettin Kerim Gökay önderliğinde İstanbul’da kuruldu. Ankara’da ise hemen ertesi yıl 1964 yılında Ankara Lions Kulübü ile çalışmalara başladı. Şu anda Türkiye’de 8 bin Lion, 346 kulüpte faaliyet göstermektedir. Bu kulüpler altı federasyonda (Yönetim Çevresi) ve bu federasyonların birliği bir konfederasyonda faaliyetlerini sürdürüyorlar.

Masonlarla bağımız yok

Lions Kulüplerini Rotary Kulüplerinden ve Mason Cemiyetinden farklı kılan nedir?

- Rotary Kulüpleri ve Mason Cemiyetleri ile bizim hiçbir bağımız yoktur. Rotary kulüplerinin başkanına Governör, Mason Cemiyetlerinin başkanına da Büyük Üstat denildiğini, Genel Kültür bilgimin doğrultusunda biliyorum. Bahis konusu kuruluşlara ait doğru bilgileri ilgili kişiler verebilir. Bildiğim bir şey var ki, tüm bu kuruluşlar TC Kanunlarına göre kurulmuş ve devletimizin denetime tabi farklı derneklerdir. Ben Lions’la ilgili bilgi verebilirim. Tam ismimiz, Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği’dir. Bu isimden de anlaşılacağı üzere, Lions’da esas olan üyelerin kulüplerde takım çalışması anlayışıyla ürettiği hizmetlerdir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!