Limanda vize uygulaması hayırlı olsun

Yunanistan, adaları ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarına, ‘limanda vize’ uygulaması başlattı. Adalardaki esnaf sevinçli tabii. Bonkör Türk turist ilaç gibi gelecek

Haberin Devamı

Dünyanın en güzel denizi Ege’de beş cennet parçası, Rodos, İstanköy (Kos) , Sisam (Samos) , Sakız (Hios) ve Midilli (Lesvos) adalarını ziyaret etmek ve tatil yapmak artık çok daha kolay. Çünkü Yunanistan, geçen haftadan beri bu beş adayı ziyaret etmek isteyen Türklere ‘limanda vize’ uygulaması başlattı.
Eskisi gibi Yunan başkonsolosluklarına gidip kuyrukta beklemek yok.

Türkiye’nin Ege sahillerinden bu adalara gemi seferleri düzenleyen turizm acentelerine iki gün önce gidip vize başvuru formu dolduruyorsunuz. Gideceğiniz adada en az bir gecelik otel rezervasyon yaptırıyorsunuz. Ve pasaport fotokopisini veriyorsunuz. Hepsi bu. Adalardaki esnaf sevinçli tabii. Ekonomik kriz nedeniyle yerli turistin nesli tükendi. Avrupalı turist de azalıyor. Bonkör Türk turist ilaç gibi gelecek.

Haberin Devamı

Acenteler yolcu listesini Yunan tarafına iletiyor. Yunan tarafı da hızlı işlemlerle listedeki isimleri Schengen kriterlerine göre inceliyor. Gemiye binip istediğiniz adaya geliyorsunuz ve limanda tek girişli 15 günlük vizeyi alıyorsunuz. Ödemeniz gereken 60 Euro.

MİDİLLİ KAZANÇLI ÇIKAR

Türkiye’yi bu konuda ilgilendiren üç nokta var: Ege adalarına seyahat edecek Türk vatandaşlarının güvenliği; Türk turistlerin vize süresini (15) aşmadan Türkiye’ye dönmeleri ve limanda vize uygulamasının yaşadışı geçişler için kullanılmaması.

Telefonun öbür ucunda Midilli Adası Otelciler Birliği Başkanı Periklis Andoniu: “Bu kriz ortamında Yunanistan son yıllarda en önemli adımlardan birini attı. Midilli’ye charter seferleriyle yılda 65 bin turist geliyor. Bu vize uygulamasıyla Türkiye’den gelecek turistler bu sayıyı ikiye katlar. Türk turistler para parcamayı, alışverişi ve kaliteli yemeği seviyor. Midilli çok kazançlı çıkar” diyor.

Sırada Sisam Adası Otelciler Birliği Başkanı Kostas Kiriazis’e de sorduk; cevap: “Yıllardır şu vize işinin peşindeyiz. Limanda vize uygulamasının Sisam turizmine katkısı olacak.”

Kafama takıldı, acaba yeni uygulamayla Yunan adalarına ilk giden Türk kim diye araştırdım. Rodos’tan giriş yapan Marmaris Liman İşletmeciliği’nde operasyon müdürü Bora Bayazıt imiş. Şövalyeler adasında bulduk Bayazıt’ı: “Uygulama ilk olduğu için pasaport gişesinde biraz bekledim. İşlemler bitince görevliler iyi tatiller diledi.”

Haberin Devamı

Vize kolaylığının sağlandığı bu beş adadan hangisinin favorim olduğunu sorarsanız, Midilli diyeceğim. Temennim bu kolaylığın kısa sürede diğer adalarda, hatta Schengen kriterlerinin engellerine rağmen bütün Yunanistan’da uygulanması. Ama elbetteki en ideali, tüm AB ülkelerinde Türk vatandaşlarına vizenin kalkması.

 


 

Yazarın Tüm Yazıları