Likya Yolu, doğa ve kültür yolu oluyor

Güncelleme Tarihi:

Likya Yolu, doğa ve kültür yolu oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2017 12:11

Likya Yolu, doğa ve kültür yolu oluyor

Haberin Devamı

 

İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, tarihi 'Likya Yolu'nu doğa ve kültürel turizmin kesiştiği bir bölge yapmak için proje hazırladıkları söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yatırım programı içine alınan ve dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen tarihi Likya Yolu için, Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü çalışma başlattı. Fethiye'den, Antalya'ya kadar uzanan 535 kilometre uzunluğundaki parkurda gerçekleşecek çalışma, doğa ve kültür turizmini bir araya getirecek. Yönlendirme levhalarından ahşap köprülere, bağlantı yollarından seyir teraslarına kadar birçok çalışmayı kapsayan proje hazırlayan Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, projeyi Vali Münir Karaloğlu'na sunarak destek istedi.

BAKANLIK KARŞILAYACAK

Yaptıkları çalışmanın ayrıntılarını anlatan Cemil Karabayram, "Likya Yolu üzerinde doğasına dokunmadan yapılacak küçük dokunuşlarla bu yolda doğa ve kültürel turizminin buluştuğu bir alan yaratmak istiyoruz. Likya Yolu üzerindeki işaret tabelaları, ahşap köprüler ve yön bilgilerinin bulunduğu tabelalar yerleşecek. Bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış bağlantı yolları üzerinde çalışma yapacağız. Bu yol üzerinde doğasever ve kültür tutkunu turistleri bir araya getireceğiz" dedi.

Projenin bütçesinin tam olarak oluşturulmadığının altını çizen Karabayram, proje masrafların tamamının bakanlık tarafından karşılanacağını belirtti.

LİKYA YOLU HAKKINDA

Fethiye'den başlayarak Antalya'ya kadar uzanan ve tarihte Likya olarak adlandırılan Teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş yürüyüş rotasıdır. 1992 yılında çalışmalarına başlanılan Likya yolu 1999 yılında Kate Clow tarafından hizmete açıldı. Parkur üzerinde yer alan Gelidonya Feneri manzarası 2007 yılında Türkiye'nin en güzel manzarası seçildi. Ayrıca dünya üzerinde bir geminin tamamının çıkarılabildiği ilk su altı kazısı bu bölgeden görülebilen Amerikan Koyu'nda yapıldı.

İKİ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Tamamı işaretlenmiş Likya Yolu'nun birinci bölümünde Uzunyurt (Faralya) Köyü, Dodurga Köyü, Sdyma, Pınara - Letoon - Xanthos kentleri ve incecik kumlarıyla eski bir liman bölgesi olan Patara, ikinci bölümünde Antiphellos, Apollonia, Simena, Myra, Limyra, Rhodiapolis, Gagai, Melanippe, Gelidonia, Edrassa, Olympos, Chimaera ve Phaselis Antik Kenti bulunuyor.

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!