Light sigara içen kendini kandırır

UZMANLAR, sigaranın içinde keyif veren ve bağımlılığa neden olan maddelerin vücuda büyük zarar verdiğini ısrarla vurguluyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Özerkan Çakan, halk tabiriyle “light” sigaralara da dikkat çekti.

Haberin Devamı

Akciğer, gırtlak kanseri, amfizem, kalp krizi, damar tıkanıklığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açan maddenin katran olduğunu belirten Prof. Özerkan, sigarının zararları konusunda şunları söyledi:
“Yanan sigarada nikotin, katran, karbonmonoksit gibi zehirli maddeler başta olmak üzere 4 binden fazla kimyasal madde var. Son yıllarda sigarayı bırakmasını istediğimiz hastalardan ‘ben light içiyorum, daha az zararlı’ sözlerini çok sık işitiyoruz. Sigara firmaları light, ultralight sigara reklamlarını ‘daha az nikotin, daha az katran’ sloganları ile yapmakta. Oysa, bu tür sigaralarda da diğerlerinde olduğu kadar tütün vardır. Light sigaraların filtrelerinde daha fazla delik var. Bu tür sigara içenlerin alışık oldukları nikotin miktarlarını alabilmek için sık ve derin nefes çektikleri, fazla sayıda sigara içtikleri gözlenmiştir. Sonuçta; yine aynı miktarda nikotin ve katran, daha fazla miktarda diğer zehirli maddeler solunmuş olur. Light sigara içimi ile normal sigara içimi arasında vücudumuza verdiği zararlar açısından hiçbir fark yoktur. ‘Sigara içmeyi bırakıyorum’ diye light sigaraya geçmek kişinin kendisini aldatmasıdır. Sigara hiç içilmemelidir.”

Haberin Devamı

Herkes İçin Acil Sağlık Derneği

İZMİR yeni bir başarıya daha imza attı. Hem profesyonellerin acil tıp hem de halkımızın ilkyardım konusundaki bilgisini arttırmak, bilinç düzeyini yükseltmek amacıyla “Herkes İçin Acil Sağlık Derneği” kuruldu. Dr. Ülkümen Rodoplu, derneğin misyonunun; “Acil Tıp Sistemi içinde yer alan ilkyardım, hastane öncesi acil sağlık hizmetleri, acil servis, afet, tıbbi konularda çalışan tüm kurum, kuruluş ve kişileri ortak bir çatı altında toplayarak, bilimsel çalışma ve girişimlerde bulunmak ve böylece halkımızın hakettiği en kaliteli acil sağlık hizmetini alabilmesini sağlamak” olduğunu ve çalışma alanlarını, kurulma amaçları ile faaliyetlerinin www.hiasd.org adresinden izlenebileceğini ifade etti. Dr. Rodoplu, ilk yönetim kurulu toplantısını kurucu üyeler, Gürkan Ersoy, Devrim Demirel, Vedat Özder, Serkan Çetiner, Nuray Çakan ve Funda Kocaevli’nin katılımı ile gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Ortopedistlere kurs

ORTOPEDİSTLER “Kırık Tedavisi Kursu” için İzmir’de buluşuyor. Kurs, Türk Ortopedi Travmotoloji Birliği Derneği (TOTBİD) ve Ortopedik Travma Derneği’nce 13-16 Ocak tarihleri arasında Çeşme Sheraton Otel’de yapılacak. TOTBİD Genel Başkanı Prof. Dr. Mahmut Doral’ın da katılacağı kurs bu yıl 4’ncü kez düzenlenecek.
Ortopedik Travma Derneği Başkanı Prof. Dr. Kemal Aktuğlu, “Temel kursa 90 ortopedist, ileri kursa 70 ortopedi uzmanı katılacak. Kursa uluslararası Kuntscher Derneği destek veriyor. Türkiye’nin değişik yerinden 40 eğitici, yurtdışından ise 16 eğitici gelecek. ABD, Almanya, Belçika, Macaristan, Azerbaycan, Kıbrıs ve Yunanistan’dan da katılımcılar olacak. Kursta, plastik kemik modeller üzerinde uygulamalar yapılarak burada kazanılan deneyimin hastalara yararlı olması amaçlanıyor. Kursla ilgili detaylı bilgi isteyenler www.intramedullercivilemekursu.org internet adresinden alabilir” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları