Liderlerden Nevruz mesajları

Güncelleme Tarihi:

Liderlerden Nevruz mesajları
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2001 00:00


Nevruz dolayısıyla siyasiler birer mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Sezer, Nevruz'un dinsel ve ulusal sınırları aşan niteliğine dikkat çekerek, evrensel önemini vurguladı. Başbakan Bülent Ecevit mesajında, Nevruz'un köklerinin tarihin derinliklerine kadar indiğini belirtirken Başbakan Yardımcısı Bahçeli, Türkleri'in Ergenekon'dan çıkış günü olan Nevruz'u yozlaştırılma çabalarına, Türk milletinin sağduyuyla izin vermediğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Yılmaz ise, Nevruz'un bizi biz yapan değerler arasında olduğunu kaydetti.

NEVRUZ, DİNSEL VE ULUSAL SINIRLARI AŞAR

Ahmet Necdet Sezer (Cumhurbaşkanı): Değişimlerin özünü doğada arayan ve doğayla ilişkilendiren insan, ilkbaharda doğanın canlanmasına duyarsız kalamamakta, doğadaki bu değişikliği kendinde de aramaktadır.

Doğanın yeniden uyanışı, insan için canlanışın simgesidir ve insan yaşamına yeni umutlar getirmektedir.

Bir bayram coşkusuyla kutlanan ve tüm bireylerin katıldığı bu etkinlikler, toplum yaşamının ayrılmaz ögesi olarak ulusal birliği ve ulusun öz değerlerini pekiştirirler.

Barış, kardeşlik ve dostluk günü olan, doğa ile insanın bütünleşmesini simgeleyen Nevruz'un, dinsel ve ulusal sınırları aşan insancıl, paylaşımcı ve bütünleştirici niteliği vardır. Bu nitelikler Nevruz'a evrensel değer ve önem kazandırmaktadır.

Doğanın tüm renkleriyle canlanmaya başladığı bu aydınlık bahar döneminin, yaşama sevinci, coşku ve umut getirmesi dileğiyle, yurttaşlarımın Nevruz'unu kutluyorum.

KÖKLERİ TARİHİN DERİNLİKLERİNE İNİYOR

Bülent Ecevit (DSP Genel Başkanı ve Başbakan): İlkbaharın gelmesiyle doğanın bolluk ve berekete yönelmesinden duyulan sevinci ifade eden ve kökleri tarihin derinliklerine kadar inen Nevruz Bayramı, Türk dünyasında pek çok topluluk tarafından barış, hoşgörü ve dostluk ortamında coşkuyla kutlanmaktadır.

Çoğulcu toplum yapısı içinde farklılıkları bir zenginlik olarak değerlendiren Türk halkının kültüründe de yerini alan Nevruz, ulusal birliğimizin geliştirilmesin katkı sağlamaktadır. Bu düşüncelerle tüm yurttaşlarımızın Nevruz Bayramı'nı kutlar, sevgiler, saygılar sunarım.

ERGENEKON'DAN ÇIKIŞ GÜNÜ

Devlet Bahçeli (MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı): Özellikle son yıllarda bölücü-terörist unsurların etkisiyle, binlerce yıldan beri Anadolumuzda ve Türk yurtlarında bir bayram gibi kutlanmakta olan Nevruz, ne yazık ki yozlaştırılarak, bölücü-ayrılıkçı terörist şiddetin en fazla sergilendiği günler haline getirilmek istenmiştir. Ancak milletimizin sağduyusu ve kültürüne olan derin tutkusu, bu emellerin tahakkukuna izin vermemiştir.

Ergonekon'dan çıkış günü olan ve bütün Türk dünyasında 'Sultan Nevruz' adıyla yüzyıllar boyunca bir bayram olarak yaşatılan ve kutlanan bugünde en büyük dileğimiz milletimizin birlik ve dirliğinin ve dünya barışının kıyamete kadar sürmesidir.

BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERE SAHİP ÇIKALIM

Mesut Yılmaz (ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı): Nevruz, Orta Asya'dan Ortadoğu'ya, Anadolu'dan Balkanlar'a genişbir coğrafyada yaşayan insanların binlerce yıldır coşkuyla kutladıkları önemli bir bayramdır.

Nevruz'un özünde insanın doğayla uyumuna, doğayla ve kendisiyle barışık yaşamasına yönelik güçlü bir vurgu vardır. Bundan dolayı her toplum Nevruz'a kendine ait rengi vermiş, onu önemli sevinç günleri arasına katmıştır.

Bizim için Nevruz, Türkiye'nin bir ve beraber olmasının işaretidir, üzerinde yaşadığımız topraklara olan kuvvetli ve sarsılmaz münasebetimizin ifadesidir. Milletimizin bütün fertleri arasında öteden bu yana var olan samimi dostluğun daha da pekişmesine vesile olan bir kardeşlik bayramıdır.

Nevruz'dan almamız gereken mesaj; bizi biz yapan, birbirimize bağlayan tarihi, kültürel ve sosyal bağlara her zamankinden daha güçlü bir şekilde sahip çıkmamız gerektiğidir.

NEVRUZ, DIŞ MİHRAKLARA KARŞI KALKAN

Tansu Çiller (DYP Genel Başkanı): Nevruz Bayramı, geleneksel ve kültürel boyutuyla kırgınlıklara, ayrılıklara, bölücülüğe karşı bir kültürel simgedir. Kırgınlıklar geride bırakılıp, baharın bolluk sevinci yeniden yaşanmaktadır. Yüzyıllardan beri sevgi ve kardeşlikle kutlanan Nevruz Bayramı, taşıdığı düşüncesiyle ülkemizin iç ve dış mihrakların oyununa karşı da bir kalkan görevi üstlenmektedir.

Topraktan elde ettiği ürünle geçimini sağlayan kırsal kesimde yaşayanlar için baharın gelişi bir kat daha anlam taşımaktadır. Çünkü, baharın gelişiyle çiftçi toprağını işleyecek ve ürün almak için çalışacak, geçimini de elde ettiği üründen sağlayacaktır. Bu nedenle Nevruz Bayramı, toprakla geçimini sağlayan çiftçimiz için daha da çok önem taşımaktadır. Bu nedenle, bu güzel bayram gününde, köy ve yaylalarda büyük şenlikler düzenlenmektedir.

Milletimizin asırlar boyunca Anadolu'da 'Sultanı Nevruz'', ''Mart Dokuzu'' ve ''Mart Bozumu'' olarak bilinen ve kutlanan bu geleneksel bayramda, birliğin, kardeşliğin, hoşgörünün, karşılıklı sevgi ve saygının, engin ve zengin kültürümüzün hepimize güzellikler, iyilikler, mutluluklar ve dirlikler getirmesini, Nevruz Bayramı'nın yurdumuza ve kardeş ülkelere hayırlara vesile olmasını diliyorum.



Talay: Nevruz'u, Orta Asya'dan getirdik
Türk dünyasında, ilginç Nevruz kutlamaları
Nevruz kutlamalarına, Valilik'ten odun bağışı





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!